Üretim sektörünü etkileyen ana eğilimlere baktığımızda başlıkları aşağıdaki şekilde sıralamak mümkün.
1. Müşteri talebi:
Müşterinin gücü artmakta. Karşılanmayan ihtiyaçlarına yanıt verebilmek için stratejiler geliştirilmekte. Örneğin kişiselleştirme, özgün ihtiyaçlara özel tasarımlar yapma, üreticinin ve kullanıcının ortak tasarım yapması gibi eğilimler yeni niş pazarlar doğurmaktadır.
2. Ürünler:
Teknolojide yaşanan ilerlemeler modüler yapılar oluşturabilmeyi ve bağlanabilirliği mümkün kılarak ürünleri ‘hareketsiz duran nesnelerden’ akıllı cihazlara dönüştürmektedir. Aynı zamanda malzeme biliminde yaşanan ilerlemeler daha akıllı cihazların-ürünlerin gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Aynı zamanda ürünlerin doğasında değişimlerin izlendiği net bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Sahiplikten kullanım hakkının satın alınmasına fırsat veren hizmetlere dönüşüm ile dikkat çekmektedir.
3. Üretimin ekonomisi:
Katmanlı üretim gibi geliştirilen yenilikçi teknolojiler ürünlerin çok daha az maliyetle üretilmesini mümkün kılmakta, daha çabuk üretebilme fırsatı sunmakta, büyük hacimlerdense küçük hacimlerde üretme olanağına olanak sağlamaktadır.
4. Değer zincirinin ekonomisi:
Dijital teknolojiler üretici ile kullanıcı arasındaki mesafeyi kısaltmaktadır. Böylece üreticiler geleneksel aracıları aşarak iş modellerini kurgulayabilmektedir.
Sözedilen bir değişim aslında içinde bulunan ekonomik ortamı daha kompleks bir hale getirmekte ve değer yaratma hedefini daha zorlu kılmaktadır. Değer yaratma misyonuna ulaşmak için firmaların hangi alanlarda acil değişime ihtiyaç duyduklarını belirlemeleri gerekmektedir. Ne tür iş modellerinin en çok potansiyel taşıdığı, nerede büyüme fırsatlarının bulunduğunun iyi çalışılması önemlidir. Hangi noktalarda önemli etkiler yaratabileceklerini hesaplamaları yararlı olacaktır.
Başarının yolu herkes için farklı farklı reçetelerle mümkündür. Bu reçeteler kurumlara özgü içeriğe sahiptir. Kurumlar sözkonusu fırsatları iyi değerlendirmek niyetinde oldukları takdirde organizasyonlarını yeniliklerle tanıştırmalılar. Üretim firmaları için işletme modellerini tekrardan yapılandırmak adına geniş değerlendirilmemiş bir alan bulunmaktadır. Üretim firmalarının karşısında bulunan yeni bir konsept; hizmet biçiminde ürün sunmak (product as a service) olarak görünmektedir.
Ürünler daha akıllı hale geldikçe, bağlanabilir, ortak üretilen ve hatta üründen hizmete dönüşebilen sistemlere dönüşüm mümkün olacak ve hızlanacaktır. Beklenti, ‘üret ve sat’ yöntemi ile değer yaratmakta köklü değişimlerin olduğu ve değişimin hızlanacağı şeklindedir.
Üretim sistemlerinin geleceği; • Bağlanabilirlik
• Veri
• İşbirliği
• Geri bildirim döngüleri ve
• Öğrenme
üzerine inşa edilmektedir.