• Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv      • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

Türkiye’nin yıllık gıda israfı 214 milyar TL

29 Nisan 2022 Cuma 09:00
12
14
16
18

Türkiye’nin yıllık gıda israfı 214 milyar TL

           HABER MERKEZİ      
     Yemek ve destek hizmetler sağlayıcısı Compass Group, “Yemek İsrafını Durdur Günü” girişimiyle, Türkiye’nin de dahil bulunduğu tüm ülkelerde çeşitli farkındalık çalışmaları gerçekleştirerek, herkesi gıda israfının önüne geçmeye davet etti.
     Gıda İsrafı Endeks Raporu’nda, dünyada üretilen gıdanın 3’te biri israf edildiği, gıdaların yüzde 60’ının insan tüketimine uygunken atıldığı belirtildi. Dünya nüfusunun yüzde 10’una denk gelen 750-800 milyon kadar insanın ise açlıkla mücadele içinde olduğu ifade edilen raporda, israf edilen gıdanın sadece 4’te biri kurtarıldığı takdirde dünyadaki 821 milyon aç insan doyabileceğine dikkat çekildi.

TÜRKİYE’DE GÜNDE 12 MİLYON EKMEK İSRAFI
     Türkiye İsrafı Önleme Vakfı 2020 yılı raporuna göre ise, Türkiye’de her yıl yaklaşık 26 milyon ton gıda israf edilirken, israf edilen ürünlerin başında meyve ve sebzeler geliyor. Raporda, meyve ve sebzenin yüzde 53’ü tarladan tüketiciye ulaşana kadar israf edildiği belirtildi. TÜBİTAK tarafından yapılan araştırmalara göre, israf edilen sebze ve meyve miktarı yılda 12 milyon ton. Bir diğer en çok israf edilen gıdanın ekmek olduğu belirtilen raporda, Türkiye’de günde 12 milyon, yılda 4 milyar 380 milyon ekmek israf edildiği bilgisi yer aldı. Yıllık gıda kayıp ve israfın faturası ise ortalama 214 milyar TL olarak hesaplandı.

     Compass Group, küresel ölçekte farkındalığı daha da artırmak için 30’dan fazla ülkede 45 şefin tariflerinden oluşan, Gıda İsrafını Durdurma Günü Yemek Kitabı’nı da dijital olarak okurlarıyla buluşturdu. Kitap, bayat ekmek, beklemiş meyve ve sebzeler, atılmış kabuklar gibi mutfaklarda en çok israf edilen malzemelerle yapılacak tarifleri içeriyor. Yemek israfının önüne geçmeyi öğreten kitap, aynı zamanda günlük yemek alışkanlıklarının nasıl ayarlanması gerektiği ve satın alınan gıdaların en iyi şekilde nasıl değerlendirilmesi gerektiğinin de ipuçlarını gösteriyor. Böylece hem çevreye hem de ev bütçesine fayda sağlamayı amaçlıyor.

“ÇABALARIMIZ, TÜM KURUMLARA ÖRNEK OLMALI”
     Yemek israfı probleminin her yıl daha da büyüdüğüne dikkat çeken Sofra/Compass Group Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Nihat Kartal, “Ortaya konulan veriler ciddi bir küresel sorun ile karşı karşıya olduğumuzu kanıtlar nitelikte. Ancak pek çok araştırma, insanların gıda israfını önlemek amacıyla neler yapabilecekleri, iş yerlerinde ve evlerinde ne tür bireysel önlemler alarak sorunun çözümüne katkıda bulunabilecekleri konusunda yeterli bilgilerinin olmadığını gösteriyor. Compass Group’un bir parçası olarak, tüm çalışanlarımız, tedarikçilerimiz ve müşterilerimizle iş birliği içinde toplumu yiyecek israfını önleme konusunda bilinçlendirmeye odaklanıyoruz.

     Aynı zamanda toplumun olumsuz tutum ve davranışlarını değiştirmeye yönelik çalışmalara da destek veriyoruz. 2020 yılında, gıda atığını 2030 yılına kadar %50 azaltacağımız taahhüdünü verdik. Bu hedefimizi gerçekleştirmek için gıda atığı yönetim teknolojilerini kullanıyoruz. Bu teknolojiler sayesinde 2021’de Compass Group’un 26 ülkedesindeki mutfaklarında %28’lik bir azalma sağlandı. Bu yıl 27 Nisan’da #YemekİsrafınıDurdur diyerek, milyonlarca insanı küresel bir sorun olan yemek israfıyla mücadeleye davet ediyoruz. Sosyal medya mesajlarımızda insanlara kendi paylarına düşeni yapmanın aslında ne kadar kolay olduğunu hatırlatarak kolaylıkla uygulayabilecekleri yöntemleri de gösteriyoruz. Umarız, bu hareketimiz tüm kurumlara örnek olur” açıklamalarında bulundu.


+ Benzer Haberler
» Delice zeytinlikleri ekonomiye kazandırılıyor
» İş arayanla işçi arayan buluştu
» Bulancak Belediyesi hazır beton satın alacak
» Patili dostlarla rekabetsiz koşu
» Türkiye’nin ilk jeoloji festivali İzmir’de başladı
» Avrupa vatandaşlarının konut arayışında tercihi Türkiye
» “Zeytin ağaçlarına sonuna kadar sahip çıkacağız”
» 14. Altın Saat Kulesi Ödülü Tunç Soyer’in
» Uçak Ailesi’nin 3 ay arayla ikinci büyük kaybı
» Sivas İl Özel İdaresi bina bakım ve onarım işleri yaptıracak


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 27.05.2022
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni