• Künye  • Kurumsal  • Reklam  • Üyelik  • Arşiv      • Site Haritası  RSS 
YAZARLAR  |  GÜNCEL  |  GÖRÜNTÜLÜ  |  ÖZEL  |  SOHBETLER  |  FİNANS  |  İHALELER  |  BORSALAR  |  RESMİ GAZETE

Zeytinliklerde kuraklığa ‘kısıtlı sulama’ önerisi

07 Mayıs 2022 Cumartesi 21:00
12
14
16
18

   ► Sulamanın, zeytin ağacının iklime adaptasyonunu etkileyen en önemli unsurlar arasında yer aldığı vurgulandı

           SEZA NUR DEMİRPARMAK      
     Uzun yıllar yaşadığı ve susuzluğa karşı dayanıklı olduğu için halk arasında ölmez ağaç olarak anılan zeytin ağacı, sırasıyla en çok Ege, Marmara, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi’nde yetişiyor. Türkiye’de yaklaşık 190 milyon adet bulunan zeytin ağacı, adaptasyonu en yüksek türler arasında yer alıyor. Sulama, zeytin ağacının adaptasyonunu etkileyen en önemli unsurlar arasında bulunuyor. Zeytin ağacının yılda ortalama 700 mm yağışa ihtiyacı olduğunu ifade eden Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan, yağışların su ihtiyacını karşılamadığı takdirde tamamlayıcı sulama yöntemlerinin kullanılması gerektiğini ifade ediyor. Zeytin ağacının adaptasyonunu etkileyen en önemli unsurun sulama olduğunu aktaran Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya ise kuraklık belirtileri görüldüğünde kısıtlı sulama yöntemi ile ağacın direncinin artırılması gerektiğini belirtiyor.

“ZEYTİN AĞAÇLARININ YÜZDE 30’U SULANIYOR”
     Türkiye’deki zeytin ağacı sayısının son yıllarda yaklaşık 190 milyon adede ulaştığını belirten Prof. Dr. Özkaya, “Zeytin ağaçlarının yaklaşık yüzde 30’u sulanıyor. En çok zeytin ağacı Ege Bölgesi’nde bulunuyor. En fazla yabani zeytin ağacı Akdeniz Bölgesi’nde Toros sıra dağlarında yer alıyor” dedi. Zeytin ağacının adaptasyonu en yüksek olan tür olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özkaya, “Zeytin ağacı 100-1000 mm arasında yağışta da yetişebilir. Tunus’da Sahra çölüne 25mx25m aralıkla dikilen zeytin ağaçları sıfır sulamayla yetiştiriliyor. Zeytin ağacının adaptasyonunu etkileyen en önemli unsur sulama. Sulanmayan ağaçlar toprak altında yumru oluşturur ki bu ağacın sigortası. Kuraklık belirtileri görüldüğünde kısıtlı sulama yöntemi ile ağacın direnci artırılabiliyor” diye konuştu. Kuraklıkla mücadele etmek için kısıtlı sulamaya geçilmesi gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Özkaya, “Toprak ve yaprakta besin maddesi eksikliği olmamalı. Aslında abiyotik stresin polifenölün artışına neden olduğunu bilirsek diğer stres şartlarına tepkisini kontrol etmek daha rahat olur” ifadelerinde bulundu.

“ZEYTİN AĞAÇLARI KURAKLIĞA DAYANIKLI”
     Zeytin ağacının yılda ortalama 700 mm yağışa ihtiyacı olduğunu ifade eden UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan, “Zeytin ağacını suya ihtiyaç duyduğu periyotlar var. O periyotlarda yeterli yağmur yağıyorsa sulamaya ihtiyaç duyulmuyor. Bir yıllık yağış periyodu eğer bunu karşılamıyorsa aradaki fark tamamlayıcı sulamayla kapatılmalı. Yıl içinde 700 mm yağmur yağışı varsa ihtiyaç duyulmaz. Metrekareye 450 mm yağmur yağdıysa o zaman geriye kalan 250 mm tamamlayıcı su olarak vermek gerekiyor. Sürekli su vermek de yanlış. Fazla su ağaçları hasta edebilir, kaliteyi bozabilir” diye konuştu. En çağdaş sulama yönteminin damlama sulama olduğunu belirten Dr. Tan, zeytin ağaçlarının yoğun olduğu meyilli alanlarda damlama sulama cazibe yöntemi olduğunu, suyun belirli alanlarda depolanarak ağaçlara dağıtılabileceğini dile getirdi. Zeytin ağaçlarının kuraklığa dayanıklı olduğunu belirten Dr. Tan, “Her şey yok olabilir ama zeytin ağacı yok olmaz. Ancak insan eli ile yok edebilir. Maden sahası, elektrik enerji denilerek zeytin ağaçlarının kesilmesi büyük kötülük. Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte yürütme Danıştay tarafından durduruldu. Önümüzdeki günlerde yönetmeliğin iptalini de bekliyoruz” dedi.

“KATMA DEĞER KAZANDIRILMAZSA ZEYTİNLİKLER SAHİPSİZ KALACAK”
     Zeytin yetiştiriciliği yapılan illerde girdi maliyetlerinin artması nedeniyle tarımdan uzaklaşan üreticilerin sayısının arttığını söyleyen Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya, “Zeytin ürününe katma değer kazandırıp girdi maliyetlerinin üstünde pazarlayamazsa bu süreç zeytinliklerin ya sahipsiz kalmasına ya da tarım dışı alanlarda değerlendirilmesine neden olacak. Zeytin üreticisinin toprağına sahip çıkabilmesi için para kazanması gerekiyor. Bunun için katma değeri yüksek zeytinyağı üretim yöntemleri öğrenilmeli” dedi.


+ Benzer Haberler
» Sağlıkçılardan 29 Mayıs’ta ‘Beyaz Miting’
» Firmaların önceliğinde gıda güvenliği var
» Buğdayda sıkıntı büyüyor
» Kuraklık İzmir’i vuracak!
» 2. bardak çayı içmek artık lüks
» Mangal keyfi hayal oldu!
» Üzümcü fiyatta artış bekliyor
» İklim değişikliği orman yangınlarını körüklüyor
» Elektriğe zam ALS’linin nefesini kesti
» Klima ile serinlemenin maliyeti artıyor


ÇOK OKUNANLAR
bu hafta | bu ay
Foto/Video Galeri
  Ticaret 28.05.2022
Para Piyasaları
Hava Durumu
Takvim
Üye Giriş
E-Posta :
Şifre :
Beni Hatırla
     
      Üye Olmak İstiyorum
      Şifremi Unuttum
Bu sitenin tüm hakları saklıdır Ticaret Gazetesi    rt.moc.isetezagteracit @ ofni