Cumartesi, Temmuz 27, 2024

İZ-AFED Vişneli Köyü’nde afet eğitimi gerçekleştirdi

afet eğitimi

Deprem, sel, heyelan, yangın, orman yangınları, atıklar, iklim krizi ve sair çevresel felaketler konusunda bilgilendirme yapmak için İzmir Afet Bilinci, Çevre ve İklim Farkındalığı Derneği (İZ-AFED) Eğitim ve Farkındalık Ekibi, Tohumluk Vakfı’nın organizasyonuyla Kemalpaşa Vişneli Köyü’nde köylülerle bir araya geldi.


“Küresel ısınma, iklim krizi boyutuna ulaştı”

Tohumluk Vakfına ve Başkan Ümit ÖZŞANAL’a organizasyon için teşekkür eden İZ-AFED Dernek Başkanı ve ekip lideri Servet Ertaş, aşırı sıcaklar şeklinde kendini gösteren küresel ısınmanın iklim krizi boyutuna ulaştığı kaygılarını iletti. Bu gidişatın temel sebeplerinin hiç şüphesiz ki atmosferde meydana gelen tahribat olduğunu, sonuç olarak da pek çok meteorolojik afeti (aşırı sıcaklar, kuraklık, su kıtlığı, orman yangınları, ani ve aşırı yağışlar, seller, su baskınları vb.) tetiklediğini belirtti.
Konuşmasının ardından sunumunda, temel afet bilinci konusunda özet bir anlatım gerçekleştirdi.

İZ-AFED Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Jeoloji Mühendisi Çağrı Aydınel, depremin dinamiği, bölgemizin depremselliği, fay hatları, depremin büyüklüğü ve etkileri üzerine kısa bir anlatım yaptı. Ardından İZ-AFED Dernek Yönetim Kurulu Üyesi ve Yangın Eğitmeni Serkan Özdemir, ‘Yangın Güvenliği’ konulu sunumunu yaptı. İZ-AFED Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Çevre Mühendisi Yakup Ateş de çevre temizliğinin önemi, atıkların düzenli toplanması, ayrıştırılması ve bertarafıyla, orman yangınları, küresel ısınma ve afetler ilişkisine değindi. Çevre Tahribatı-Küresel Isınma-Meteorolojik Afetlerin birbirini tetikleyen bir döngüye dönüştüğünün altını çizdi.

KAYNAKİZ-AFED
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM