Cuma, Ekim 18, 2024

BAE’den ithal edilecek ürünlere vergi muafiyeti

Resmi Gazete’nin 31 Ağustos 2023 tarihli sayısında, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) menşeli birtakım tarım ve sanayi ürünlerinin ithalatında tarife kontenjanı uygulanması hakkında iki adet Cumhurbaşkanı kararı yayımlandı.

Karara göre; BAE’den ithal edilecek tavuk, tavuk yumurtası, kuru baklagiller, hurma, yer fıstığı, sıvı yağ, makarna ve reçel gibi birçok gıdadan belli bir miktara kadar vergi alınmayacak. Sanayi ürünü tarafında da BAE’den ithal edilecek alçak yoğunluk polietilende 50 bin tona kadar, yüksek yoğunluk polietilende 80 bin tona kadar vergi alınmayacak.

Bunun dışında yapılacak ithalatta ise söz konusu maddeler için tespit edilen gümrük vergisi uygulanacak.


KEO, yarın yürürlüğe girecek

‘Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşik Arap Emirlikleri Arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’ (KEOA) onay süreçleri tamamlandı. KEOA, yarından itibaren (1 Eylül 2023) iki ülkede de yürürlüğe girecek.

Mal ticaretinde, pazara giriş kapsamında tüm tarife satırlarının yüzde 80’inin taraflarca taviz kapsamına alındığı anlaşmada; Türkiye’nin küresel anlamda rekabetçi olduğu otomobiller, ticari araçlar, beyaz eşya, petro-kimya ürünleri, tekstil ve halı, ayakkabılar, plastik ürünleri ile makineler ve çeşitli elektronik cihazlar başta olmak üzere pek çok sektörde önemli kazanımlar elde edildi. Anlaşma, özellikle bölge ülkeleriyle yeni kurulacak iş birlikleriyle üçüncü ülkelere yönelik açılımlar elde edilmesi açısından ayrıca önem taşıyor.


Anlaşma ile 5 yılda 25 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefleniyor

İki ülkedeki ticaret hacminin 5 yıl içerisinde 25 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiği anlaşmada; BAE, 10 milyar dolarlık ikili ticaret hacmi ile Türkiye’nin Körfez bölgesindeki en büyük ticaret partneri konumunda olup, müteahhitlikten gastronomiye; finanstan sağlığa, lojistikten ve eğitim turizme, çeşitli hizmet sektörlerinde küresel anlamda markalaşmış pek çok Türk firması, BAE’de başarılı işlere imza atıyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM