Cuma, Aralık 27, 2024

Mobilya ihracatçısı Suudi Arabistan’a yöneldi

mobilya ihracatçısı

Gürle, Ege Mobilya Kağıt Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği olarak 2024 yılı hedef pazarları arasında ABD, İngiltere, İsrail ve Türki Cumhuriyetler’in yer aldığını belirtti

Ülke ekonomisinin büyümesinde önemli yer alan mobilya sektörü, ihracatını artırmak adına yeni pazarlara yönelik çalışmalara devam ediyor. 

Bu yıl mobilya, kağıt ve orman ürünlerinde 500 milyon doların üzerinde ihracat yapan Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ise Türkiye genelinde ihracatın yüzde 12’ye yakınını gerçekleştiriyor.

ali fuat gürle

Amaçlarının Türk ürünlerini marka haline getirmek olduğunu belirten Ege Mobilya Kağıt Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, “Önümüzdeki senelerde hali hazırda ihracat gerçekleştirdiğimiz ve hedef olarak gördüğümüz ülkelere katma değeri yüksek ürün üretip ihraç etmeye kararlıyız. Katma değerli ürün ihracatına ve bunun için de tasarıma, tasarımcıya, inovasyona önem veriyoruz. Suudi Arabistan, ABD İngiltere, İsrail ve Türki Cumhuriyetler hedef pazarlarımız arasında yer alıyor. Mobilya sektöründeki önemli ihraç kapılarımızdan olan Suudi Arabistan’a yönelik çalışmalarımızı tekrar yoğunlaştırdık” dedi.


“Hedef 2024’te 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirmek”

İhracatta fark yaratmanın büyük önem arz ettiğini vurgulayan Gürle, “2023 yıl sonu yaklaşırken, birlik içinde bulunan mobilya, ahşap mamulleri, kağıt mamulleri ve odun dışında orman ürünleri ihracat değerlerine bakıldığında, tüm sektörlerde birim fiyat olarak ülke genelinin üstünde olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. Geçen yıl Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği olarak ihracatlarının 940 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdik. Bu senenin başında kendimize gerçekçi bir hedef ile  1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleşmesi öngördük” diye konuştu.


“Gelecek yıl sektörel ticaret heyetlerimiz devam edecek”

2023 yılı içerisinde birlik olarak Fas ve Suudi Arabistan’a yönelik bir alım heyeti ve Güney Afrika’ya yönelik de bir ticaret heyeti gerçekleştirdiklerini hatırlatan Gürle, “Büyük bir pazar olan ABD’ye yönelik fuar ziyareti çalışmamız bulunuyor. Ayrıca sene sonuna kadar İsrail ve Fas’a yönelik de birer ticaret heyeti planımız mevcut. 2024 yılında sektörel ticaret ve alım heyetlerimiz devam edecek. Suudi Arabistan, ABD, İngiltere, İsrail ve Türki Cumhuriyetler hedef pazarlarımız arasında yer alıyor. Mobilya sektöründeki önemli ihraç kapılarımızdan olan Suudi Arabistan’a yönelik çalışmalarımızı tekrar yoğunlaştırdık.İhracat potansiyeli tartışılmayacak kadar yüksek bir ülke, doğru iş birliklerinin ihracatçılarımıza güzel faydalar sağlayacağına inanıyorum” ifadesine yer verdi.


“İsrail’e  ticaret heyeti düzenlemeyi planlıyoruz”

Birliğin, mobilya sektörü ihracatını değerlendiren Gürle, “İhracatta ilk 3 ülkenin Almanya, Hollanda ve İsrail olduğunu görüyoruz. İlk 3 ülkeye yaptığımız ihracat toplam ihracatımızın yüzde 30’una tekabül ediyor. Birliklerimiz tarafından yürütülen Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi projesi kapsamında aynı zamanda projenin hedef pazarlarından da biri olan İsrail’e önem veriyoruz. Bu yılın sonunda, proje yararlanıcısı firmalarımız için, İsrail’e bir ticaret heyeti düzenlemeyi planlıyoruz. Ayrıca önümüzdeki dönemde hem uzak ülkeler hem AB ile güçlü iş birliklerimiz olacak” dedi.

Gürle, Türkiye’nin 2023 yılı Ocak- Temmuz dönemi odun dışı orman ürünleri ihracatının yüzde 70’inin Almanya, ABD ve Fransa’ya yapıldığını aktaran Gürle, kekik ihracatının ise neredeyse tamamının bu 3 ülkeye yapıldığını söyledi. Gürle, “Odun dışı orman ürünleri olarak dünyanın en önemli tedarikçi ülkelerinden biriyiz. Amacımız ürünlerimizin sadece ihracat hacmini değil kalitesini ve sürdürülebilir olarak üretimini de sağlamak, bunun için projeler üretiyor, çiftçilerimiz ile omuz omuza çalışıyoruz” diye konuştu.


“İstikrar  önem arz ediyor”

Kağıt sektöründe karlılığı etkileyen en önemli hususun üretim maliyetleri olduğunu aktaran Gürle, şu sözlere yer verdi: “Devletimizden, mali politikalar ile ekonomik ve kur bazında istikrarın sağlanması, enerji maliyetlerin iyileştirilmesi ve dışa bağımlılık yaratan ara mallara ulaşımdaki zorlukların giderilmesi gibi beklentilerimiz var. Aynı zamanda, kağıt mamulleri sektöründe Ar-Ge, inovasyon ve özgün tasarıma yönelik faaliyetler içindeyiz. Sürdürülebilirlik ve geri dönüşümün büyük önem teşkil ettiğinin bilincindeyiz ve bu yönde faaliyetlerimizi ivmelendirmeyi düşünüyoruz. Birlik olarak kağıt mamulleri sektörümüzün Türkiye geneli 1,78 dolar olan birim fiyatının Ege Bölgesi’nden 2,06 dolar olarak gerçekleştirildiği görülüyor. Öte yandan, zorluğu en çok hammaddeye ulaşırken yaşıyoruz. Dövizde yaşanan dalgalanma hem maliyetleri arttırıyor hem de rekabet gücünü direkt etkiliyor. İstikrar bu noktada önem arz ediyor. Aynı şekilde ham madde fiyatlarında yaşanan artış da sanayicimizin elini ayağını bağlıyor.”

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM