Pazar, Eylül 8, 2024

“Türkiye, çelik kapıda başkent” 

kayseri fuar

KAPEX Anadolu Kapı, Pencere ve Aksesuarları Fuarı, Kayseri’de 13 Eylül itibarıyla 36 ülkeden gelen dünya alıcılarına kapılarını açtı. Nobel Expo Fuarcılık tarafından düzenlenen fuara, Kayseri OSB Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi ev sahipliği yaptı. Yeni pazarlar için ihracat fırsatlarının yaratılmasının amaçlandığı fuar, 16 Eylül’de sona erecek.

Kapı ve pencere sektörünün en büyük fuarlarından biri olduğunu vurgulayan Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, fuarların şehre katkısının çok büyük olduğunu belirtti. Kapı sektörünün ülke ekonomisine katkısına dikkat çeken Büyüksimitçi, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sanayi Veri Tabanı kayıtlarına göre, şehrimizde çelik kapı ve aksesuarları üretimi yapan 147 firma yaklaşık 5 bin kişiyi istihdam ediyor. Yılda da yaklaşık 2 milyon 5 bin adet ile Türkiye’ de bir numarayız. Çelik kapıda da Türkiye’ de başkent olduğu söylendi. Cari fazlalığı ve katma değeri olan bir sektör, Türkiye ekonomisine artı değer sağlıyor” ifadelerini kullandı. 


“Kayseri bu ülkeye katma değer katıyor”

Bölgede ihracat konusunda önemli bir destek olduğunu kaydeden Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, artan ihracatın gurur ile takip edildiğini söyledi. Sanayicilerin çabasına değinen Çiçek,“Milli maç kazanmış gibi mutlu oluyoruz. Sanayiciler de bu konuda büyük çaba içindeler, sadece kendi kazanımları açısından değil ülke ekonomisine katkıları için de çok mutlu oluyorlar. Dolayısıyla Kayseri bu ülkeye katma değer katarak gelişmesinde yardımcı oluyor diyebiliriz. Fuarcılık bu konuda çok önemli görülüyor. Nobel Expo’nun yoğun çalışmaları sayesinde KAPEX Anadolu Kapı, Pencere ve Aksesuarları Fuarı’nın büyük etki yaratacağına inanıyoruz” açıklamasında bulundu.


“Türkiye’nin çelik kapı ihtiyacının %90’ı Kayseri ile karşılanıyor”

Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yalçın ise fuarların dış dünyaya açılmayı sağlayan bir perde olduğunu ifade etti. Çelik kapı, pencere ve aksesuarları ihracatının 2022 yılında yaklaşık 690 milyon dolar olduğunun altını çizen Yalçın, “Yalnızca çelik kapı ihracatı ile de 300 milyon dolar civarı gelir elde edilmiş. Mobilyanın başkenti olarak adlandırılan Kayseri, çelik kapı sektöründe de öncü. Kayseri’ de 150 civarında çelik kapı firması bulunuyor. 2022’ deki 300 milyon dolarlık ihracatının neredeyse tamamı Kayseri firmaları ile karşılandı. Türkiye’nin çelik kapı ihtiyacının yüzde 90’ ı Kayseri ile karşılanıyor. Uluslararası alanda ise yüzde 5,5’lik bir üretim yapılıyor. Özetleyecek olursak, Türkiye’de satılan çelik kapıdan yüzde 90’ı, dünyada ise yüzde 5’i karşılanıyor” diye konuştu. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM