Cumartesi, Temmuz 27, 2024

“Türkiye’nin denizi-kumu ucuza pazarlanıyor”

mehmet işler

İşler, Türkiye’ye gelen turistlerin tatilde genellikle legal olmayan konutlarda veya rezidanslarda konakladığını belirtti


Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, 7 ayda Türkiye’ye gelen ziyaretçilerin 26 milyon 766 bin 240’ını yabancılar, 3 milyon 327 bin 206’sını yurt dışı ikametli vatandaşlar oluşturdu. Ocak-temmuz döneminde Türkiye’ye gelen yabancı sayısında bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 16,22 artış yaşandı. Ancak elde edilen turizm gelirleri artan turist sayısına paralel olarak yükselmedi.

Turistlerin tatilde genellikle legal olmayan konutlarda veya rezidanslarda konakladığını belirten Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, bu durumun Türkiye’nin güneşinin, kumunu ve denizinin çok ucuza pazarlanmasına, gelir ve verginin yurt dışına kalmasına sebep olduğunu söyledi.


“Otelciler haksız rekabetten dolayı kapılarına kilit vuracak”

Havaalanından giren turistlerle otellere gelen turist arasındaki paralellik olmadığını aktaran İşler, “Daha önceki yıllarda 100 turist giriyorsa 90’ı otellere gidiyordu. Ancak havaalanından gelen turist sayısının aynı orantıda otellere gelmediğini görülüyor. Aslında gelen turist sayısında artış var ama gerçek turist olma özelliğinden eksik bir turist portföyü görüyoruz” diye konuştu.

Turistlerin genelde legal olmayan konutlara veya rezidanslarda konakladığını belirten İşler, “Ana pazarlarımızdan olan Rusya ve Almanya’daki bazı insanların Türkiye’den blok apartman satın aldıklarını ve bunları bir otel gibi çalıştırdıklarına şahidiz. Bunların tahsilatlarını yurt dışında yapıyorlar. Bu durum Türkiye’nin güneşinin, kumunu ve denizinin çok ucuza pazarlanmasına, geliri ve vergisinin de yurt dışına kalmasına sebep oluyor. Kaynaklarımızı kullanarak gelirini kendi ülkelerine taşıyan bir portföy var. Bu sorunun bir an önce düzeltilmesi gerekiyor. Yasalarda bulunan boşluklardan faydalanarak yapılan bir yöntem” ifadelerinde bulundu. İkinci konut ve rezidans sorununun ortadan kaldırılması gerektiğini aktaran İşler, “Kimlik verileri olmadığı için bu durum asayiş sorunu da ortaya çıkartıyor. Başka sorun ise ciddi bir vergi kaçağı olması. Gerçek yatırımcılar ve gerçek turizmciler mağdur oluyor. Haksız rekabetten dolayı otelciler kilit vurmak zorunda kalacak” dedi.


“Turizm hedefi yıl sonu yakalanacak”

Türkiye’nin bu yılki turizm hedefinin, 60 milyon turist ve 55,5 milyar dolar girdi olduğunu belirten İşler, “Sezonun uzayacağını düşünecek olursak bu rakam yıl sonu yakalanır. Türk turizmi olumsuzluklara rağmen büyüyerek devam ediyor ve dünyadaki rakiplerle olan her geçen gün arasını kapatıyor. Türkiye, İngiltere pazarında İspanya’dan sonra ikinci sıraya geldi. Bu Türkiye için çok büyük bir başarı. Ukrayna pazarını kaybettik ama Rusya ve Almanya pazarları artarak devam ediyor. Yeni pazarlarla beraber Türk turizmi her sene hedeflerine büyük bir başarıyla gidiyor. Türkiye’nin 2030’daki turizm hedefi, stratejik planlamasında 100 milyar dolar girdi ve 100 milyon turistti. Ama bakan 2028-2029’da bu hedefi yakalanabileceğini söyledi. Bu da Türk turizminin gerçekten iyi bir turist akımına sahne olduğu ve bu işi başarıyla yönettiğini gösteriyor. Bunda yeni kurulan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA)’nın çok büyük bir potansiyeli var. Ülkenin tanıtımını görsel ve dijital medyada TGA’nın yeni yarattığı kaynaklardan dolayı çok iyi yönetiyor ve gerekli pazarlara gerekli tanıtımları yaptığı için de bu dönüşümü görüyoruz” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM