Arkas Arcademia, İzmir’in önde gelen şirketlerinin İnsan Kaynakları yöneticilerini bir araya getirdi. Araştırmacı, yazar Evrim Kuran ve insan kaynakları danışma şirketi Kariyer.Net Ceo’su Fatih Uysal’ın konuşmacı olduğu etkinlikte insan kaynakları profesyonellerini gelecekte nelerin beklediği masaya yatırıldı.
Arkas İnsan Kaynakları Başkanı Şengül Atalay etkinliğin açılış konuşmasında Arkas Ailesi’nin hayalleri doğrultusunda Arkas Arcademia’nın kuruluş amacından bahsetti. Davetlilerin çalıştıkları Arkas Arcademia Club Card üyesi kurum ve kuruluşlarla ortak olarak gerçekleştirilmek istenilen projeler ve çalışmalarla ilgili bilgiler paylaştı. Atalay, “Arkas Arcademia, Arkas Akademi’nin dışarıya açılan markası. İzmir merkez olmak üzere, özellikle Ege Bölgesi’ndeki bizim gibi değişmeye, gelişmeye çalışan, yöneticilerine yetkinlik kazandırmak isteyen kurumsal yapılarla iş birliği yaratmak istedik. Hep birlikte, İnsan Kaynakları olarak bir iletişim platformu, bir yaşam çemberi, oluşturmayı amaçladık. Bunu başarabilirsek gelişim yolunda birbirimize destek oluruz” diye konuştu.
“Araştıran çalışma hayatlarına başarılı bir şekilde devam edebilecek”
Etkinlikte konuşan, araştırmacı- yazar Evrim Kuran, küresel yetenek kıtlığının dünyada en yüksek seviyelere ulaştığını belirterek, açılan pozisyonların doldurulamadığına değindi. Kuran, Türkiye’de öğrencilerin yüzde 80’inin fırsatları olduğu takdirde yurtdışında kariyer yapmaya yönelmek istediklerinin altını çizdi. Kuran, 2023’ün insan kaynakları alanında en önemli becerilerinin ise analitik ve yaratıcı düşünme, yılmazlık, esneklik ve çeviklik, motivasyon ve öz farkındalık, merak ve yaşam boyu öğrenme, güvenilirlik ve detaylara dikkat, empati ve aktif dinleme, liderlik ve sosyal etki ile kalite kontrolü olarak sıraladı. Kuran, özellikle gelişime açık, meraklı, araştıran ve öğrenen çalışanların gelecek dönemde çalışma hayatlarına başarılı bir şekilde devam edebileceklerini vurguladı.
“Belirli dönemlerde ofise gelmek çalışanları sosyalleştiriyor”
Kariyer.Net Ceo’su Fatih Uysal ise söyleşisinde pandeminin ardından genel eğilimin uzaktan çalışma yönünde olduğunu belirterek kadınların yüzde 80’inin erkeklerin ise yüzde 60’ının ofise dönmeleri istendiğinde kırgınlık ve memnuniyetsizlik yaşadığını dile getirdi. Uysal, araştırmaların hibrid çalışmanın verimliliğine değinirken belirli dönemlerde ofise gelmenin çalışanların sosyalleşmesi açısından tercih edildiğini söyledi. Teknolojinin genellikle meslekleri değil, görevleri otomatikleştirme eğilimde olduğunun altını çizen Uysal, yapay zekâ tarafından desteklenebilecek meslekler içerisinde Lisans ve Lisansüstü çalışanların daha fazla risk altında olduğunu söyledi.