Pazar, Eylül 8, 2024

Yağışlar incir üreticisini hayal kırıklığına uğrattı

incir

Ülgüdür: İncir üretiminde iklim şartlarından dolayı ani verim ve kalite kaybı oldu. Rekolte beklentilerin altında kaldı


Aydın’da son günlerde görülen aşırı yağışlar incir üreticisini zor durumda bıraktı. Düzensiz iklim koşulları nedeniyle incir rekoltesinde düşüş olacağı öngörülüyor. Rekoltede geçen yıla göre yarı yarıya düşüş beklediklerini Merve Ağrıç’a aktaran Aydın İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Oğuzhan Ülgüdür, çiftçilerin geçtiğimiz yıllarda ortalama 1 ton incir ürettiğini, bu yıl üretimin 300-400 kilograma gerilediğini belirtti. Düzensiz ve aşırı yağışların rekolteyi düşürdüğünü belirten Ülgüdür, “İncirlerimiz iklim şartlarından dolayı birdenbire aşırı verim ve kalite kaybına uğradı. Ürün çok az. Düzensiz yağışlar bizi hayal kırıklığına uğrattı” diye aktardı.


“Kaliteli incir üretimi az”

Aydın’ın İncirliova ilçesinde incir hasadında sona gelindiğini dile getiren Ülgüdür, “Önceki yıllarda yaklaşık 40 gün süren hasadımız bu yıl ancak 20-25 gün sürecek. Bölgemiz bu yıl 2-3 defa yağış aldı. İncirlerimizde kalite bakımından çok büyük kayıp oluştu. Bu yıl kaliteli, yani yemeklik ve ihracat malı dediğimiz incir az” dedi.

Üretimdeki düşüşün temel sebebinin iklim krizine bağlı aşırı sıcaklık ve yağışlar olduğunu söyleyen Ülgüdür, “Bölgemizde bahar yağmurları çok uzun sürdü.  İncirlerimiz iklim şartlarından dolayı birdenbire aşırı verim ve kalite kaybına uğradı. Düzensiz yağışlar bizi hayal kırıklığına uğrattı. İncir üretiminin gerçekleştiği, bu yıl çok yağış almayan İshaklar Köyü’nün üreticisi çok memnun. Ürünler kaliteli, orada rekoltenin daha iyi olacağını düşünüyoruz” ifadelerinde bulundu.  Ülgüdür, “Öte yandan, erkek sineğin inciri döllemesi anlamına gelen ileklemeyi yaptık. Bu yıl dölleme çok verimli olmadı. İncirlerimiz tutmadı” diye konuştu.


“İşçi yevmiyeleri yüzde 150 arttı”

Uzun süren yağışların ot mücadelesini artırdığını belirten Ülgüdür, “Bu yıl 3 defa ot mücadelesi yaptık. Çünkü sürekli yağış aldığı için çok otlar çok büyüdü. O nedenle bahçe sürme işimiz geçen yıla göre 3 kat arttı. Bu yılki incir hasadında karşılaştığımız diğer büyük bir sorun, işçi maliyetlerinin artması oldu. Geçen yıl 10 bin TL’ye anlaştığımız işçilerle bu yıl 35 bin TL’ye anlaştık. İşçi yevmiyelerinde yüzde 150’lik bir artış var” sözlerine yer verdi.


Bu yıl A kalite incirler 2 kat daha pahalı”

Üreticinin incir fiyatlarından memnun olduğunu dile getiren Ülgüdür, “Ürün olmadığı için fiyatlar günden güne artıyor. Bu yıl market raflarında incir 300 TL’den aşağı kesinlikle satılmaz. Süzme A sınıf birinci kalite incirin kilogramı 350 TL’den satılıyor. A kalite incir geçen yıl 150 TL’ydi. Bu yıl A kalite incirler 2 kat daha pahalı” dedi. Üreticilerin incirden elde edeceği karla borçlarını kapatamayacağını aktaran Ülgüdür, “Ürün az ve kaliteli olduğu için pahalı. Yıllık ortalama 10 ton incir üreten çiftçiler, bu yıl 2 ton alabilirse memnun olacaklarını söylüyor. İncirden elde edeceği kar ile birçok çiftçi maliyetlerini ve borçlarını kapatamayacak” diye konuştu.


İncir üreticisi destek bekliyor

Çiftçinin incir üretimini sürdürebilmesi için desteklenmesi gerektiğini aktaran Ülgüdür, çiftçinin ana gideri mazot. Bu nedenle mazotun üreticimize çok büyük bir destekle verilmesi lazım. Bir dönüm incir bahçesine 110 TL mazot ve gübre desteği sağlanıyor. Yani bunlar çok küçük rakamlar. Mazotun KDV’si kaldırılmalı. Mazot ve ilaç giderleri çiftçinin belini büküyor. Haşereler de yıldan yıla çoğalıyor. Bir yıl Akdeniz sineği çıkıyor, diğer yıl ise kırmızı örümcek çıkıyor. Her yıl hastalıkla, haşereyle mücadele ediyoruz. İlaç fiyatları artıyor. Geçen yıl 100 TL olan ilaç 900 TL oldu” diye konuştu.

İncir üreticisini zor günlerin beklediğini ifade eden Ülgüdür, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sezon sonunda, yani yılbaşına doğru bankaya ve tarım krediye olan borçlarımız var. Bunların faizlerini kaldırılıp ertelenmesini bekliyoruz. Destek var ama çok düşük kaldı. Mısırda 10 yıldır dönüm başına 100 TL silaj desteği veriliyor. Zeytinyağına prim desteği veriyor ise 80 kuruş. Destekler yetersiz.”

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM