Pratiklik sağlayan ve zaman kazandıran hazır yemekler, başta obezite olmak üzere pek çok hastalıkla insan sağlığını tehdit ediyor. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Nurseda Hatunoğlu, beslenme alışkanlığının önemini anlattı. Yüksek kalorili, işlenmiş ve yağlı besinlerin birçok hastalığa neden olduğunu belirten Hatunoğlu, “Bu tür besinlerin fazla miktarda tüketimi obezite başta olmak üzere kalp damar hastalıkları, diyabet gibi kronik hastalıklara neden olabiliyor. Doğru restoran seçimi, porsiyon kontrolü, işlenmiş, aşırı tuz ve şeker içeren besinlerden kaçınılarak dışarıda da sağlıklı bir beslenme sürdürülebilir. Böylece kişi hem iştah kontrolünü yapacak hem de sosyal açıdan kendisini iyi hissedecektir” diye konuştu.
“Bilinçli ve dengeli tercihler yapmak sağlık açısından önemli”
Çoğu restoran menüsünün sağlıklı ve dengeli yemek seçeneklerini içerdiğini kaydeden Hatunoğlu, sağlıklı yemeklerde de porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Besinlerin nasıl tüketilmesi gerektiğine değinen Hatunoğlu, “Bu nedenle hem hazır yemeklerde hem de restoran yemeklerinde bilinçli ve dengeli tercihler yapmak sağlık açısından oldukça önemli. Doğru hazırlama, bekletme ve pişirme yöntemleri kullanılmazsa besin içeriklerinde kayıp oluşabilir. Ayrıca kızartma gibi yöntemler kullanıldığında sağlığa zararlı maddeler ortaya çıkar. İşlenmiş besinler de daha az besin değerine sahiptir” dedi.
“Besin hijyeni sağlanmazsa, zehirlenme yaşanabilir”
Evde yemek yapmanın, dışarıda yemek yemeye göre en temel farklarından birinin besin hijyenin daha iyi sağlanması olduğunu kaydeden Hatunoğlu, hijyenin sağlanmadığı durumlarda besin zehirlenmelerinin yaşanabileceğini vurguladı. Toplu beslenmenin yapıldığı yerlerde besinlerin hazırlanması ve bekletilmesi sırasında besin değeri kayıplarının daha fazla olduğunu ifade eden Hatunoğlu, “Ayrıca evde yemek yapmak maliyet açısından da avantaj sağlar. Evde yemek yapmayı teşvik etmek için; evde yemek yapmak bir iş yükü gibi görülmeden keyifli ve pratik bir hale dönüştürülebilir. Haftalık besin alışverişi yapılarak, haftalık yemek planlaması yapılabilir. Lezzetli, düşük bütçeli ve pratik tarifler oluşturulabilir. Gıda katkı maddesi içermeyen dondurulmuş ürünler tercih edilebilir. Sebzeler, özellikle yeşillikler önceden yıkanıp kurutularak saklanabilir” cümlelerini kullandı.