Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve Global Enerji Derneği iş birliğinde düzenlenen 16. EIF Gaziantep Güneş Enerji Kongresi ve Fuarı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan’ın katılımıyla açıldı.
Kamu ve özel iştiraklerden, yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren firmalardan ve ulusal ve uluslararası ticaret heyetlerinden yoğun katılım ile gerçekleşen fuarda, güneş enerjisi teknolojilerindeki son gelişmeler ve yenilikler yer alıyor.
Güneş enerjisi sektörünün sorunlarının çözümü için çaba sarf edeceklerini vurgulayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, enerji depolamalı güneş enerjisi santrali lisans başvurularına kapasitenin 11 katı başvuru geldiğini hatırlatarak, sektöre yeni kapasite ilan edeceklerini söyledi.
Türkiye’nin toplam elektrik kurulu gücünün 2023 yılı Temmuz sonu itibariyle 105 bin 135 megawatta ulaştığını ve bunun yaklaşık kurulu gücün yüzde 55’ine tekabül eden 57 bin 689 megawattının yenilenebilir kaynaklardan oluştuğunu ifade eden Tancan, elektrik üretiminde de yenilenebilir kaynakların payının yüzde 42’ye çıktığını kaydetti.
Özellikle enerji depolamalı güneş enerjisi santrali lisans başvurularına kapasitenin 11 katı başvuru geldiğini belirten Tancan, “Kontrol edilebilen bir enerji kaynağı değil, değişken bir enerji kaynağı. Bu, şebeke yönetimini biraz sorunlu hale getiriyor. Bu ayıbını ortadan kaldırmaya yönelik Bakanlığımız depolamalı güneş enerjisi başvurularının yolunu açtı. Bu konuda da neredeyse şebekeye bağlanabilecek oranın neredeyse on katı, on bir katı civarında sektörümüz tarafından başvuru yapıldı. Bu başvurular bağlantı imkanları çerçevesinde karşılanabildiği ölçüde karşılanacak. Bağlantı kapasitelerinin bu şekilde karşılanmasından sonra yeniden ne kadar bir bağlantı kapasitesi açıklanabilir ve bunun doğru yatırımcılarla buluşması için ne tür düzenlemeler yapılmalı da öyle ilan edilmeli üzerinde şu anda EPDK ve Bakanlığımız birlikte çalışıyoruz. Yeni kapasite ilanlarımızı, bu koşullarımızı oluşturduktan sonra ilan edeceğiz” dedi.
GSO Yönetim Kurulu Başkanı Ünverdi: Türkiye şanslı bir ülke
Açılışta konuşan GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, üretim kadar kaynakların verimli kullanılmasının da sürdürülebilirlik açısından büyük öneme sahip olduğunu söyledi.
Artan enerji talebi karşısında iklim ve çevresel risk faktörleri dikkate alındığında yenilenebilir enerji kaynaklarının hem enerji ihtiyacının karşılanması hem de çevre dostu olması dolayısıyla öne çıktığını kaydeden Ünverdi, ülkemizin yenilenebilir enerji kaynakları olan hidroenerji, jeotermal, güneş ve rüzgar enerjisi potansiyeli bakımından oldukça zengin ve şanslı olduğunun altını çizdi.
Küresel ısınma ve iklim değişikliği karşısında yeşil dönüşümün de sürdürülebilir sanayi ve ihracat için bir zorunluluk haline geldiğini söyleyen Ünverdi, şunları ifade etti: “Bu doğrultuda, 16. EIF Güneş Enerji Fuarı’nı şehrimizde düzenlemekten büyük heyecan duyuyoruz. Ülkemizden ve başka ülkelerden katılımla sektörün tüm tarafları bugün buradalar. Güneş enerjisi teknolojilerindeki son gelişmeler ve yenilikler, enerji verimliliği konusunda pratik bilgiler ve çözümler, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir enerji kaynakları hakkında yürütülen çalışmalar ve güneş enerji santralleri hakkındaki her şey bu fuarda yer alıyor.”
EIF Güneş Enerji Kongresi ve Fuarında oturum başkanlığını GSO Yönetim kurulu Başkanı Adnan Ünverdi’nin yaptığı, “Gaziantepli Yatırımcılar Özel Oturumu Paneli” de gerçekleştirildi.
Panelde konuşmacılar yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımları ve güneş enerjisi ile ilgili yol haritaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.