Perşembe, Eylül 19, 2024

Kokarca, fındık rekoltesini tehdit ediyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, önemli bir tehdit haline gelen kahverengi kokarca zararlısı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kahverengi kokarcanın Karadeniz Bölgesi’ndeki fındığa bu yıl yüzde 25’lere varan oranlarda zarar verdiğinin tahmin edildiğini kaydeden Bayraktar, bu zararın üreticileri mağdur ettiğini vurguladı. Yüzde 30-35’e kadar düşen randıman nedeniyle bazı üreticilerin fındığını satamadığını söyleyen Bayraktar, ”Karadeniz Bölgemizin ekonomisinin büyük bölümü fındığa dayalı. 500 bin aile doğrudan üretici olarak, on binlerce aile ise fındık nakliyesi, işlenmesi ve ticareti ve işçiliğinden geçimini sağlıyor. Yıllara göre değişmekle birlikte, dünya üretiminin yaklaşık yüzde 62’sini ihracatının ise yüzde 61’ini ülkemiz karşılıyor. Tedbir alınmadığında bu zararlının vereceği zararın yüzde 50 ila 75 arasında olduğu göz önüne alındığında, fındıkta 12,8 milyar TL olan üretim değerinin 6,4 ila 9,6 milyar TL’sinin ve 2,1 milyar dolara varan ihracat değerinin 1,1 ila 1,6 milyar dolarının tehdit altında olacağı bilinmeli” ifadelerini kullandı.


“Fındığa taraf olan her kesim topyekûn mücadeleye katılmalı”

Tedbir alınmazsa zararın daha da artacağını belirten Bayraktar, çok önemli bir ihraç ürünü olan fındık için gereken hassasiyetin gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bayraktar, “Fındığa taraf olan her kesim topyekûn olarak mücadeleye katılmalı. Zararlının daha fazla yayılmaması için gereken çalışmalar artırılmalı. Yoğunluğun olduğu yerlerde, Tarım ve Orman Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri, Ziraat Odalarımız ve üreticilerimiz bu yoğunluğu ortadan kaldırmak için gerekli çalışmaları ivedilikle başlatmalı. Ziraat Odalarımız bu konuda gerekli faaliyette bulunmaya hazır” cümlelerine yer verdi.


“Kahverengi kokarca, üreticilere anlatılmalı”

Üreticilerin kahverengi kokarca konusunda eğitilmesi gerektiğini söyleyen Bayraktar, konunun yüz yüze, afiş ve broşürlerle anlatılmasına devam edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Evimizde, depomuzda, samanlığımızda ve benzeri yerlerde gördüğümüzde onları imha etmemiz gerektiğini ekleyen Bayraktar, “Kahverengi kokarca nisan ayına kadar evimizde, depomuzda, samanlığımızda kışlayarak sonra tarımsal alanlara yayılıyor. Bu sebeple kışlamış erginlerin kışlaklardan dağılmadan kitle halinde imhası için bulunduğunuz yerin Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüğü ve belediye ile irtibata geçerek, halk sağlığı açısından zararlı olmayan ilaçlar ile ilaçlanması sağlanmalı” diye belirtti.


“Kahverengi kokarca için 2018’de tedirleri uygulandı”

Türkiye’ye 2017 yılında Gürcistan sınırından girdiği tahmin edilen kahverengi kokarca için Tarım ve Orman Bakanlığı’nca 2018 yılında çalışma başlatılarak karantina tedbirleri uygulandığını kaydeden Bayraktar, ”Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesinde feromon tuzaklar ile kontrol çalışmasını yapıyor. Ziraat Odaları ise Tarım ve Orman il/ilçe müdürlükleri ile koordineli bir şekilde yayılım alanlarını belirlemek için feromon tuzak dağıttı, bu tuzaklar asıldı ve belirli aralıklarla kontrol ediliyor” ifadelerini kullandı.

KAYNAKTZOB
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM