Pazar, Eylül 8, 2024

ROP eğitimine 11 ülkeden yabancı göz doktoru katıldı

Türk Oftalmoloji Derneği tarafından ve Türk Neonatoloji Derneği desteğiyle düzenlenen erken doğan bebeklerde görülen, tedavi edilmezse görme kaybına yol açabilen Prematüre Retinopatisi (ROP) eğitimi Ankara’da tamamlandı. Türk Oftalmoloji Derneği Eğitim Merkezi (TODEM) Ankara’da yapılan eğitime 11 ülkeden gelen yabancı göz doktoru katıldı.

Türk Oftalmoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ziya Kapran, ROP hastalığının, erken doğan bebeklerde, retinanın damarsal gelişiminin tamamlanmadan doğmaları nedeniyle ortaya çıktığını ve tedavi edilmediğinde kalıcı görme kaybına yol açtığını söyledi. Prematürelerin yaklaşık yüzde 30’unda ROP hastalığı geliştiğini ve bunun yüzde 5-8’inin ciddi görme kaybıyla sonuçlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Kapran, doğumu takiben 1’inci ayda ilk taramaların yapılması gerektiğini ve ciddi ROP gelişimi durumunda ise acilen lazer veya göz içine ilaç enjeksiyon yapılmaması durumunda hastalığın kalıcı körlüğe yol açabildiğini söyledi.


“Tarama ve tanıya ilişkin verilen eğitim ve kurslar büyük önem taşıyor”

Türk Oftalmoloji Derneği Prematüre Retinopatisi Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Şengül Özdek de bu hastalıkta kalıcı görme kaybı ile karşılaşılmaması için erken tanının şart olduğunu, bu nedenle muayene, tarama ve tanıya ilişkin verilen eğitim ve kursların büyük önem taşıdığını vurguladı. Türk Oftalmoloji Derneği olarak ulusal çok sayıda eğitim verildiğini vurgulayan Prof. Dr. Özdek, “Bu yıl ilk kez Uluslararası Prematüre Retinopatisi Eğitimi düzenliyoruz.

Eğitime, Türkiye’deki göz hekimlerinin yanı sıra ABD, Hollanda, Japonya, Hindistan ve Filipinler’in aralarında bulunduğu 11 ülkeden yabancı hekimler katıldı. Bu kapsamda, çoğunluğu Türk hekimlerinden oluşan 31 göz hekimi tarafından tanıdan tedaviye, muayeneden takip sürecine ilişkin eğitimi başarıyla tamamladık” ifadelerine yer verdi.

KAYNAKTODEM
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM