Cuma, Ekim 11, 2024

Yaşar Üniversitesi’nden binalarda enerji tasarrufu sağlayacak proje

İklim değişikliği krizine karşı Yaşar Üniversitesi’nde sürdürülebilir yeşil enerji için proje geliştirildi. İnşaat mühendisliği bölümünde yürütülen AB ‘Erasmus Plus’ eğitim programı GreenBIM ile inşaat ve mimarlık alanındaki öğrenci ve profesyoneller, enerji verimli bina tasarımı ve Yapı Bilgi Modellemesi (YBM) konusunda uzmanlaşacak. GreenBIM eğitim programı, sıfır emisyonlu, sürdürülebilir, yüksek verimli yeşil enerjiye sahip bina, ilçe ve şehirlerin hayata geçmesine önemli katkı sağlayacak. GreenBIM, Türkiye’deki 6 milyon 800 bin riskli konutun dönüşümüne entegre edildiği takdirde, önemli bir enerji tasarrufu sağlanacak.

İklim değişikliğiyle başa çıkmak için her geçen gün bilimsel çalışmalar hız kazanırken, binalardaki sürdürülebilir enerji verimliliği öne çıkıyor. Ayrıca, aktif fayların bulunduğu Türkiye’deki 28 milyon 600 bin konutun, 6 milyon 800 bin adedinin riskli, 1 milyon 500 binin ise acil dönüşüm bekliyor olması dikkat çekiyor. Olası Marmara depremi göz önünde bulundurulduğunda ise İstanbul’daki 1 milyon 500 bin riskli konuttan, 207 bininin acil olarak dönüşmesi gerekiyor. Yapılması hedeflenen dönüşüm çalışmaları tamamlandığı zaman milyonlarca insan güvenli binalarda oturacak.

Kentsel dönüşüm maliyetleri için büyük önem taşıyor 

Resmi Gazete’de yayımlanan 2022-2023 yıllarını kapsayan yaklaşık yapı birim maliyeti; dördüncü sınıf, C Grubu’nda yer alan, yapı yüksekliği 30.5 metre ile 51.5 metre arasındaki konutların metrekaresi 6 bin 400 TL olarak dikkate alındığında, 100 metrekarelik bir dairenin kaba inşaat maliyeti ortalama 640 bin TL oluyor. Riskli 6 milyon 800 bin konutun ortalama toplam dönüşüm maliyetinin 4 trilyon 352 milyar TL olması ise dikkat çekiyor. Sıfır emisyonlu ve sürdürülebilir yüksek verimli yeşil enerjiye sahip binaların, kentsel dönüşümle birlikte hayata geçirilmesi kentsel dönüşüm maliyetleri için büyük önem taşıyor.

“Yüksek verimli ve sıfır emisyonlu binalara olanak sağlayacak”

GreenBIM’ın, Türkiye’de yıkılma riski taşıyan 6 milyon 800 bin konutun kentsel dönüşüm projesine entegre edildiği takdirde hem büyük tasarruf hem de sürdürülebilirliğin sağlanacağını belirten Yaşar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özgür Eğilmez, “Şehirler, verimli, dirençli ve çevre dostu olmalı. Bu nedenle, AB ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından ortak bir şekilde desteklenen, ‘Erasmus Plus Yükseköğretimde İş Birliği Ortaklıkları Programı’ kapsamında yürütülen GreenBIM, enerji verimliliğinin YBM aracılığıyla tasarlanması ve yönetilmesine katkıda bulunabilecek teknolojinin ön saflarında yer alan profesyonellerin eğitimine yönelik içerikler üretmeyi amaçlıyor. Proje içeriği, ev, ilçe ve şehir düzeyinde yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli bir şekilde üretilmesini ve kullanılmasını sağlayabilecek akıllı binaların önünü açmayı hedefliyor. Proje, akıllı enerji dağıtım sistemleriyle birleştiğinde, yüksek verimli ve sıfır emisyonlu binalara olanak sağlayacak” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM