Bu yıl 4’üncü kez ‘Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı’ listesinde ilk sırada yer alan Güral Porselen, gelecek hedefleri arasına güneş enerjisi sistemleri ve yapay zeka yatırımlarını aldı
2019-2021 yılları arasındaki ihracat şampiyonluklarına bir yenisini daha ekleyen Güral Porselen, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin açıkladığı ‘2022 Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı’ listesinde bir kez daha ilk sırada yerini aldı.
60 ülkeye ihracat gerçekleştiren Güral Porselen, TİM’in açıkladığı ‘Türkiye’nin ilk 1000 İhracatçısı’ raporuna göre 2022 yılında Porselen ve Seramik Sofra Mutfak ve Seramik Süs Eşyası kategorisinde en çok ihracat yapan Türk firması olarak 1.’lik ödülünün sahibi oldu. Her yıl ihracattaki başarısını katlayan Güral Porselen, dört yıl üst üste kazandığı “şampiyon” ünvanını, ‘Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı Prestij Kitabı’na adını bir kez daha yazdırarak pekiştirdi. Katma değerli ihracat yapan yerli ve milli marka olmanın gururunu yaşayan Güral Porselen, yeni başarılar için üretime hız kesmeden devam ediyor.
Güral Porselen imzalı ürünler dünyanın pek çok noktasında
Faaliyet gösterdikleri alanda Türkiye’nin dört yıl üst üste değişmeyen ihracat şampiyonu olmanın gururunu yaşayan Güral Porselen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Harika Güral, “Trademap verilerine göre 2022 yılında; porselen, çini, sofra ve mutfak eşyası kategorisinde dünya genelinde 181 ülke tarafından 12.8 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirildi. Türkiye olarak bu payın 226 milyon dolarını üstlenerek 2021’de 10’uncu sıradayken, 2022’de yükselerek 7’nci sıraya çıktık. Bir sene içinde elde edilen bu başarının en güçlü mimarlarından biri olmaktan Güral Porselen olarak mutluluk duyuyoruz” dedi.
Dünyanın pek çok noktasında Güral Porselen imzalı ürünlerin sofralarda ve dekorasyonda rol sahibi olduğunu belirten Güral, sözlerine şöyle devam etti, “Güral Porselen olarak elde ettiğimiz başarılarda, kaliteli malzeme, özgün tasarım ve ürün çeşitliliğimizin payı çok büyük. Ülkelere ve kültürlere göre ürünlerimizi şekillendiriyor, tüketicinin ihtiyaç ve taleplerine göre ürün çeşitliliği sunuyoruz. Beyaz, sert porselen ürünlerimizin yanı sıra, krem renkli, ışığı geçirgen New Bone China ve New Bone China üzerine dijital baskı ile ürettiğimiz Digibone serilerimizle hem ev dekorasyonu hem de HORECA sektörüne hitap ediyoruz. Çok çeşitli ürün yelpazemizin arkasındaki güçlü etkenlerden biri, yılda ortalama 100 milyon parça üretme kapasitesine sahip tesisimiz diyebilirim. Türkiye, Ortadoğu ve Avrupa’nın tek çatı altında üretim yapan tek tesisi Güral Porselen’in üretim tesisidir.”
Afrika başta olmak üzere yeni pazar arayışları
Dünya pazarlarında daralma ve harcamalarda azalma yaşandığını belirten Güral, “Türkiye’nin en büyük ihracat pazarları olan AB ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki daralmanın etkisini fazlasıyla hissettik. Bizler de Afrika başta olmak üzere yeni pazar arayışlarına girdik. İhracattaki başarımız elbette tesadüf değil. Yeni pazarları portföyümüze katarak, Ar-Ge çalışmalarına önem vererek, yenilikçi iş yapış şekillerini ve teknolojiyi odağımızda tutarak ürettik, üretmeye devam edeceğiz. 1989’da başladığımız yolculuğumuzda, bugün Türkiye’nin ihracat lideri olma başarımızın arkasında emeği olan tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
Tükettiği enerjinin yüzde 65’ini kendi karşılayacak
Gürallar Grup olarak 2024’te iki büyük yatırım hedefleri olduğunu belirten Harika Güral sözlerine şöyle devam etti, “2024’te güneş enerjisi sistemlerine yatırım yapmayı hedefliyoruz. Kütahya OSB’de yer alan Güral 29 Ekim Seramik Fabrikamızın çatısına 9 megawatt peak ve sahaya da 20 megawatt peak gücünde güneş enerji sistemi kurmak için yaklaşık 19 milyon dolarlık bir yatırım yapacağız. 2025 ve 2026 yıllarında da enerji yatırımlarımızı genişleteceğiz. Böylece tükettiğimiz enerjinin yüzde 65’ini kendimiz karşılayacağız. Bir diğer yatırım planımız da Gürallar Grubu olarak şirketlerimizde yapay zeka uygulamalarına ağırlık vermek. Son yıllarda gördük ki, üretim yapan şirketlerin en büyük güçleri üretim değil, üretim öncesi ve sonrası süreçlerini nasıl yönettikleri. Bu yıl ve gelecek yıllarda, üretim ve üretim sonrası faaliyetlerimizde yapay zekaya 400-450 bin dolar tutarında yatırım yapmayı hedefliyoruz. Sanayi alanında, bakım destek ve kalite kontrol ünitelerinde kullandığımız yazılımların yanı sıra sipariş-sevk-üretim dengesini optimize etme amaçlı yazılımlar kullanıyoruz. Otellerimizde ise, varlık sensörleri kullanarak oda içinde misafirin olmadığı durumlarda enerji verimliliği sağlamayı hedefliyoruz. Aynı zamanda bir süredir faaliyette olan çok dilli sesli asistanlar ile misafirlerimize 24 saat kesintisiz hizmet veriyoruz. Türkiye’nin ilerleyen dönemde daha rekabetçi fiyatlar verebilmesi için yapay zekaya yatırım yapması gerektiğine inanıyorum. Diğer ihracat ülkeleriyle aynı ürünü, hatta daha kalitelisini üretiyoruz ama onların önüne geçmek için yapay zekaya öncelik vermeliyiz. Yapay zeka uygulamalarını kullanmak için de nitelikli iş gücüne ihtiyaç artacak. Bu anlamda da insan kaynaklarımızı doğru planlamak için şimdiden hazırlıklar yapıyoruz.”
Türkiye’deki devlet destekli ilk Ar-Ge merkezini Güral Porselen bünyesinde açtıklarını belirten Güral, “Merkezimizde yapılan çalışmalar sonrasında patenti ve faydalı modelleri alınmış fikirlerin ulusal ve uluslararası pazarda rekabet gücümüzü artıracak ürünlere dönüştürülmesini hedefliyoruz. Aynı zamanda araştırma kabiliyeti yüksek, deneyimli personelleri firmamıza ve ülkemize kazandırmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
Ödüllü enerji verimliliği uygulamaları
Güral Premier Hotels & Resorts olarak enerji ihtiyaçları doğrultusunda dönemin en yeni ve enerji yönünden en verimli teknolojilerini seçerek projelendirdiklerini ve faaliyete aldıklarını belirten Güral,“2011 yılında işletmesel yönetim ihtiyaçlarının disipline edilmesi kapsamında Toplam Kalite Yönetim Sistemleri’ni uygulamaya başladık. Halihazırda ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ile ISO 10002 Misafir Memnuniyeti Yönetim Sistemi’ni bünyesinde uygulayan ve Türk Standartları Enstitüsü tarafından belgelenen, en fazla yönetim sistemine sahip otel olma özelliğini taşıyoruz. 2015 itibariyle; ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi’ni devreye alarak ve ISO 14064 sera gazı emisyonlarını ve uzaklaştırmalarını kuruluş seviyesinde hesaplayarak enerji verimliliği ve kuruluş kapsamında Toplam Eşdeğer Petrol giderlerini minimize ederek, enerji yönetimi kapsamında örnek bir kuruluş olma yolunda ilerlemekteyiz. Ek olarak her iki tesisimiz, enerji verimliliği ve tasarruf kriterlerini kapsayan Uluslararası Green Key (Yeşil Anahtar), Travelife Gold Award, GSTC (Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi) ve Luxury International Sustainable ödüllerine sahip” dedi.