Perşembe, Eylül 19, 2024

“İhracatı artırmanın anahtarı kreatif endüstriler”

İngiltere Hükümeti Kreatif Endüstriler Elçisi John Newbigin’in konuşmacı olduğu “Küpümdeki Sır Metafor-Türkiye Yüzyılında Kreatif Endüstriler Konferansı” Ankara Ticaret Odası’nın desteğiyle Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde yapıldı. Çok sayıda davetlinin katıldığı konferans öncesinde, müze bahçesinde Cumhuriyet’in 100. yılı için bir resepsiyon düzenlendi. ATO Başkanı Baran, resepsiyonda yaptığı konuşmada,  kreatif endüstrilerin Türkiye ve dünyada sürekli gelişen en önemli alanlardan birisi olduğunu dile getirdi. Ankara Ticaret Odası olarak konunun öneminin farkında olduklarını kaydeden Baran, bunun için ATO Meclisi bünyesinde “Kreatif Endüstriler ve Markalaşma Özel İhtisas Komisyonu”nu kurduklarını ve komisyonun çalışmalarının hızla devam ettiğini söyledi. Ankara Ticaret Odası olarak kısa bir süre önce Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş’u ziyaret ettiklerini belirten Baran, “Sayın Meclis Başkanımıza konuyla ilgili bir dosya sunarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de kreatif endüstriler alanında bir komisyon kurulması gerektiğini, bu konunun önemini ve ülke menfaatlerini gerektiren bir durum olarak bunun Meclisimiz’de de temsil edilmesi gerektiğini söyledik. Sayın Meclis Başkanımız da konuya sıcak baktı” diye konuştu.

“Kreatif endüstriler, ekonomiyi geliştirmenin anahtarı”

Yüksek katma değerli üretimin ve ihracatın yolunun kreatif endüstrilerden geçtiğine dikkat çeken Baran, “Kreatif endüstriler hızlı gelişen ve büyüyen önemli bir alan. Geldiğimiz noktada ihracattaki başarılarımızı ancak katma değerli üretim ile artırabiliriz. Reklamcılıktan mimariye, edebiyattan grafik ve endüstriyel tasarıma, dijital oyundan, fotoğrafa kadar geniş yelpazeye yayılan kreatif endüstriler ekonomiyi geliştirmenin, yeni istihdam alanları oluşturmanın, ihracatı artırmanın anahtarı durumunda” dedi.

Resepsiyonda, Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, ATO Kreatif Endüstriler ve Markalaşma Özel İhtisas Komisyonu Başkanı Berat Kuzu da birer konuşma yaptı.

Konferans, yerli bir yazılım firması tarafından geliştirilen CR isimli bir yapay zekâ sunucu ile birlikte sunuldu.

Kadın görünümlü ve sesli CR, sunumlarına yorumlarını da dâhil etti.Programa ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal, ATO Başkan Yardımcısı Temel Aktay, Meclis Başkan Yardımcısı Ali İhsan Özdemir, Meclis Divan Katibi Ayşe Nilay Çelik, ATO Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Akça, Halil İlik, Naki Demir, Yasin Özyolu ile çok sayıda ATO Meclis ve Komite Üyesi de katıldı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM