Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), 2023 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Sonuçlara göre, TSKB’nin toplam aktif büyüklüğü üçüncü çeyrekte 164 milyar TL’ye ulaşırken, toplam kredi portföyü yaklaşık yüzde 2 artarak kurdan arındırılmış büyüme ile 115,8 milyar TL’ye yükseldi.
İlk dokuz ayda ağırlıklı iklim finansmanı, yenilenebilir enerji, deprem bölgelerinin yeniden kalkınması ve farklı sektörlerdeki yatırımların finansmanına katkı sunan bankanın, yatırım bankacılığı ve danışmanlık faaliyetlerinden elde ettiği komisyon gelirleri yıllık yüzde 140 artışla bankacılık gelirlerini destekledi. TSKB’nin öz kaynak kârlılık oranı ise yüzde 42,3 olarak kaydedildi.
“Sendikasyon kredisiyle deprem bölgesine öncelik vereceğiz”
Sonuçları değerlendiren TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, “Temmuz ayında imzaladığımız sürdürülebilirlik kriterlerine endeksli dördüncü sendikasyon kredisiyle deprem bölgelerinin yeniden kalkınmasına öncelik vereceğiz” dedi. Bilgiç, “Eylül ayında gerçekleştirdiğimiz 300 milyon dolar tutarlı, dördüncü sürdürülebilir tahvil ihracımız ise yatırımcılar tarafından 2,5 katı talep aldı. Bunu yatırımcıların ülkemize ve bankamıza olan güveninin önemli bir işareti olarak değerlendiriyoruz. İhracımızdan sağladığımız kaynakla sürdürülebilir finans çerçevemiz kapsamında ülkemizin nitelikli kalkınması ve refahı için somut adımlar atmaya devam edeceğiz. Ayrıca yıl sonuna kadar depremden etkilenen bölgelerimizin finansmanı dahil olmak üzere, önemli miktarda ilave kaynak temin etmeyi bekliyoruz” diye konuştu.
Deprem bölgesindeki çalışmalarına dair konuşan Bilgiç, şunları ifade etti: “Bölgede kalkınmanın ve refahın yeniden inşası için var gücümüzle çalışıyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında yeşil dönüşüm, bölgesel kalkınma ve sürdürülebilir finansmana erişim odağıyla Bankamızın İstanbul’dan sonra ikinci kalkınma üssünü Ankara’da açtık. Tüm bankacılık hizmetlerimizi ve iştirak şirketlerimizi buluşturduğumuz Ankara yerleşkemizle deprem bölgesine yönelik desteklerimizi daha da hızlandıracağız. Cumhuriyetimizin 100. yılı vesilesiyle planladığımız sosyal sorumluluk projelerimizin de odağına deprem bölgesini koyduk. 2025 yılına kadar depremden etkilenen 11 ilde zenginleştirilmiş okul kütüphaneleri açacağız. Bu kütüphanelerin ilkini ‘TSKB Cumhuriyet 100. Yıl Kütüphanesi’ adıyla Adıyaman’da açtık. Eğitimden Üretime Burs Fonumuz kapsamında ise bu yıl deprem bölgesinden 100 üniversiteli kız öğrencimize eğitim desteği vereceğiz.”
“Halka arz sonrası stabilizasyon desteği sunuyoruz”
TSKB’nin halka arz hizmetlerine de değinen Bilgiç, “Yatırım bankacılığı faaliyetlerimiz kapsamında halka arza aracılık hizmetimizle firmalarımızın büyümelerini finanse ederken, kredibilite ve prestijlerini artırmalarına da olanak sağlıyoruz. Bu süreçte müşterilerimize arza hazırlık, altyapı dönüşüm danışmanlığı, arz ve arz sonrası stabilizasyon ile araştırma desteği sunuyoruz. Eylül ayında cep telefonu ve elektrik cihaz üreticisi Reeder Teknoloji’nin halka açılmasına öncülük ettik. Şirketin halka arzı, TSKB liderliğinde, Ziraat Yatırım ve Yatırım Finansman eş liderliğinde, ortak satışı ve sermaye artırımı yöntemiyle yapıldı. Önümüzdeki dönemde de geleceği dönüştüren yatırımlarla özel sektörümüzün yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
Pil hücresi fabrikası 6 bin kişilik istihdam sağlayacak
Nitelikli sürdürülebilir kalkınmaya destek sağlamak amacıyla VakıfBank iş birliğiyle yeşil teknoloji üreticisi Pomega Enerji Depolama Teknolojileri’nin yatırımına 80 milyon dolar finansman desteği sunduklarını açıklayan Bilgiç, ‘LIFEPO4’ pil hücresi üretim fabrikasının tüm fazları devreye alındığında 6 bin kişilik istihdam yaratılacağını kaydetti.