Cuma, Ekim 4, 2024

İkinci öğretim bölümleri harçlara takılıyor

üniversite öğrenci

Doç. Dr. Akıncı, ekonomik nedenlerden dolayı İzmir’deki üniversitelerde talebin azaldığını vurguladı 


Üniversitelerin ikinci öğretimin harç ücretlerindeki artış, öğrencilerin zorluk yaşamasına neden oluyor. Resmi Gazete’nin 15 Temmuz 2023 tarihli kararı ile ikinci öğretim harçlarına gelen yüzde 63 zam, öğrencilerin üniversite tercihlerini olumsuz etkiliyor.

Açıklamada bulunan Eğitim-Sen 3 Nolu Üniversiteler Şube Başkanı Doç. Dr. Ümit Akıncı, harç ücretlerindeki artışın talepleri düşürdüğünü vurguladı. Bu durumun ikinci öğretime olan talepleri azalttığını belirten Doç. Dr. Akıncı, “Harç ücretleri birçok öğrenciyi zorluyor. Bir dönem üniversitelerde çok fazla açılan ikinci öğretim bölümlerinin birçoğu kapandı. Son dönemlerde ekonomik nedenlerle birlikte bölümler her geçen gün daha da azalıyor. Çünkü öğrenciler ikinci öğretime kayıt yaptıramadıktan sonra o programlar işlevsiz hale geliyor ve dolayısıyla kapanıyor. Bu tabii aynı zamanda örgün öğretim içinde geçerli. Örgün öğretimde de ekonomik durumlar nedeniyle kayıt yaptıramayan öğrencilerin sayısı az değil. İzlenimlere göre genel olarak İzmir'deki üniversitelerde bir talep azalması var” dedi. 


“Öğrenci sayısı öğretmen ihtiyacına göre planlanmalı” 

Her yıl fakültelere alınacak öğrenci sayısının öğretmen ihtiyacına göre planlanması gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Akıncı, “Bu planlama yapılmadıktan sonra ikinci öğretimde, sağlıklı bir süreç olmayacak. İkinci öğretim üzerinde planlama olmadığı için toplumun neye ihtiyacının olduğunu ve hangi uzmanlık alanlarına ihtiyacının olduğu gözetilmiyor. Dolayısıyla bir planlama eksikliği var” diye belirtti. İkinci öğretimin ulaşılabilir olmasının gerektiğini aktaran Doç. Dr. Akıncı, “Belirli bir miktar para ödendiği için hizmet almak isteyen öğrencilerden bir kısmı bu hizmeti alamıyor. Bu da bir eşitsizlik yaratıyor. Dolayısıyla bu durumun düzeltilmesi gerekiyor. Sadece parası olanın okuyup parası olmayanın alamadığı bir hizmet olmaktan çıkarılması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 


“Eğitimdeki plansızlık istihdam oranını düşürüyor” 

Belirli bölümlerde ikinci öğretime ihtiyacın olup olmadığının araştırılması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Akıncı, ihtiyacın olmadığı bölümlerin kapatılması gerektiğini söyledi. Eğitim fakültesindeki kontenjanlar belirlenirken, mezun olan öğrencilerin bir yerlere yerleşebilmesi hususunun gözetilmesinin gerektiğini aktaran Doç. Dr. Akıncı, “Planlama olmadığı için çok fazla öğretmen adayı alınıyor. Çok fazla öğretmen mezun oluyor. Dolayısıyla öğretmenlerin çok ciddi bir kısmı işsizlikle baş başa bırakılıyor. Bu durum bir planlamanın olmadığını gösteriyor. İkinci öğretimde açılan bölümlerin mezunlarına gerçekten ihtiyaç olacak mı diye bir belirsizlik durumu söz konusu. Üniversite mezunu olan insanların iş bulamaması ciddi bir sorun. İş bulamaması demek, toplumsal yaşama katılamaması demek” dedi. 


“Çalışan öğrenciler için ikinci öğretim avantajlı bir durum” 

İkinci öğretim hakkında detaylı bilgi veren Doç. Dr. Akıncı, “İkinci öğretimi, öğrencilerin belirli bir miktar harç karşılığında mesai saatlerinin dışında öğrenim görmesi olarak adlandırıyoruz. Genellikle ders saatleri akşam yani mesai saatlerinden sonra yapılıyor” dedi. İkinci öğretimin avantajlarını sıralayan Doç. Dr. Akıncı, herhangi bir bölümde okumak isteyen ya da herhangi bir alanda uzmanlığa sahip olmak isteyen öğrenciler için ikinci öğretimin avantajlı bir durum olduğunu söyledi. Akıncı, ikinci öğretimde eğitim veren öğretmenlerin ek ücret almasının ayrıca bir avantaj olduğunu da vurguladı. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM