Pazartesi, Eylül 16, 2024

Bayraktar: Enerji filosuna bir gemi daha geliyor

bakan alparslan bayraktar

Katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin enerji filosuna yeni bir gemi ekleyecekleri müjdesini verdi.

Bayraktar, denizlerdeki hidrokarbon arama ve üretim faaliyetleri kapsamında yeni gemilerin filoya katılabileceğini kaydederek “Şu anda filomuza katmayı hedeflediğimiz bir üretim gemimiz var. Dünyada fazla olmayan ama önümüzdeki süreçte FPSO dediğimiz, platform yerine denizin ortasında lokasyon üzerinde konumlandıracağımız bir gemiyi filomuza katıyoruz. Sondajla alakalı ise Türkiye yalnızca Akdeniz ve Karadeniz’de değil, aynı zamanda Libya’da, Afrika’da da sondaj yapacak. Oralar için de filomuzu genişletebiliriz. Irak, Libya’dan başlayarak oradaki projelere TPAO ve BOTAŞ’ı buralarda oyuncu yapmak istiyoruz. Türkiye mutlaka bu coğrafyalarda daha farklı iş birlikleri geliştirmek zorunda” dedi.


“Karadeniz’de çok büyük bir filoyla çalışmalar yürütülüyor”

Bayraktar, denizlerdeki hidrokarbon arama ve üretim faaliyetleri kapsamında yeni gemilerin filoya katılabileceğini kaydederek “Şu anda filomuza katmayı hedeflediğimiz bir üretim gemimiz var. Dünyada fazla olmayan ama önümüzdeki süreçte FPSO dediğimiz, platform yerine denizin ortasında lokasyon üzerinde konumlandıracağımız bir gemiyi filomuza katıyoruz. Sondajla alakalı ise Türkiye yalnızca Akdeniz ve Karadeniz’de değil, aynı zamanda Libya’da, Afrika’da da sondaj yapacak. Oralar için de filomuzu genişletebiliriz. Irak, Libya’dan başlayarak oradaki projelere TPAO ve BOTAŞ’ı buralarda oyuncu yapmak istiyoruz. Türkiye mutlaka bu coğrafyalarda daha farklı iş birlikleri geliştirmek zorunda” diye konuştu.


1,5 milyon haneye doğal gaz

Doğal gazın Türkiye ekonomisi için çok hayati olduğunu söyleyen Bayraktar, “Pandeminin tam ortasında Sakarya gaz sahasında Cumhuriyet tarihinin en büyük doğal gaz keşfini gerçekleştirdik. Sakarya gaz sahası bugün itibariyle yaklaşık 1,5 milyon hane halkının günlük ihtiyacını karşılama noktasında. Bundan sonraki süreçte bu 4 milyon metreküplük günlük üretimi, 10 milyon metreküpe, ondan sonraki süreçte de 40 milyon metre küpü Sakarya gaz sahasından çıkarmayı hedefliyoruz” sözlerine yer verdi.


“Şırnak enerji üssü olacak”

Bayraktar, Gabar petrolünün. Şırnak’ı enerji üssü haline getireceğini, bir dönem terörle anılan bölgede bugün yüzlerce mühendis çalıştığını anlatarak “Büyük bir ekosistem yürüyor. 25 bin varil üretime çıkmış durumdayız. 2024 sonunda 100 bin varile çıkmayı hedefliyoruz. Türkiye’de 1 milyon varillik günlük tüketimimizin yüzde 10’unu ifade ediyor. Türkiye genelinde yaklaşık 80 bin varillik üretimimiz var. 2024 sonunda 200 bin varile ulaşmayı hedefliyoruz. Van, Hakkâri buralarda yeni kuyular kazıyoruz. Keşif amaçlı kazılan arama kuyularıdır. Ciddi bir sismik çalışma, bunların analizi sonucunda orada bir ümit olduğu için kazıyoruz. Sondajı bitirmeden keşiften söz edemeyiz” diye konuştu.


“Aile ve Gençlik Bankası düzenlemesi meclise gelecek”

Bayraktar, mutfak ve sıcak su kullanımında 2024 Mayıs ayına kadar bedava gazın devam edeceğini ifade ederek “Karadeniz gazı, Gabar petrolü ve inşallah bundan sonraki keşifler sonucunda oluşabilecek bütün zenginlikler ülke olarak sosyal refahın artışına katkı sağlayacak unsurlar. Aylık 25 metreküp gazın yıllık 300 metreküp bedava olacağı müjdesini Cumhurbaşkanımız vermişti. Seçim taahhüdümüz AK Parti olarak aileyi çok önemsiyoruz. Aile ve Gençlik Bankası düzenlemesi bu aralar meclise gelecek. Bu bankanın temel gelirleri, oluşturulacak fonlar, krediler, sosyal ve iktisadi işlerin fonlamasını petrol, doğal gaz ve maden gelirlerinden sağlayacağız” dedi.


“Sinop ve Trakya nükleer santralleri için görüşüyoruz”

29 Ekim 2024’te Akkuyu’da ilk reaktörü devreye almayı hedeflediklerini anlatan Bayraktar, “Diğer santralleri de 3-4 yıl içerisinde peyderpey devreye almak istiyoruz. Önümüzdeki süreçte AK Parti hükümeti döneminde 4 bin 800 megavatlık bir nükleer güçten elektrik üretmeye başlayacak. İhtiyacın yüzde 10’unu buradan karşılanacak. Artan enerji talebini karşılamak için ilave santrallere ihtiyaç var. Bir diğer nükleer lokasyon Sinop. Oradan da belki önemli olan Trakya’da yapmayı planladığımız santral. Trakya için Çin ile görüşüyoruz. Birkaç ay içinde sonuçlandırmak istiyoruz. Sinop için de hem Rusya’nın, Trakya’da Güney Kore’nin ilgisi var. 20 bin megavatlık bir nükleer güce ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM