Cumartesi, Kasım 23, 2024

Türkiye’de en çok kullanılan ilaçlardan biri antibiyotik

antibiyotik

Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkede kullanılan ilaçlar içerisinde antibiyotik kullanımının yaklaşık yüzde 14 olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Öztürk, ortalama her 3 reçeteden birinde antibiyotik yazdığını dile getirdi


Antibiyotik direnci günümüzde toplum sağlığını olumsuz şekilde etkileyen problemlerin başında geliyor. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’ den Doç. Dr. Servet Öztürk 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü dolasıyla, kontrolsüz antibiyotik kullanımının zararlarından bahsetti.

Özellikle son yıllarda insanlarda antibiyotik kullanımının çok artması, besi hayvanlarında antibiyotik kullanımı ve yeni antibiyotiklerin keşfedilmesinin azalması gibi nedenlerle hastane ve yoğun bakımlarda artan dirençli bakterilerin ciddi bir sağlık sorunu olduğunu aktaran Doç. Dr. Öztürk, “Avrupa Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrolü Merkezi (ECDC) Avrupa Birliği üye ve aday ülkelerle birlikte 18 Kasım tarihini ‘Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü’ olarak ilan etti. Avrupa Antibiyotik Farkındalık Gününün amacı, antibiyotik direnci sorununa karşı hem toplumda hem de hekimlerde farkındalık yaratmak ve gereksiz antibiyotik kullanımlarının önüne geçmek” dedi.


“Reçetesiz antibiyotik kullanımı yasaklandı”

Bu sorunların azalmasına yönelik hastanelerde uzun süredir ülkede geniş spektrumlu antibiyotiklerin kullanım ilkeleri belirlenmiş, enfeksiyon hastalıkları uzmanları tarafından takip ve kontrol edildiğini belirten Doç. Dr. Öztürk, “Bunun yanı sıra 2013 yılından itibaren ayaktan poliklinik hastalarında da reçetesiz antibiyotik kullanımı yasaklandı. Ancak antibiyotik kullanımı, hastaların antibiyotik kullanmadan iyileşememe gibi düşünceleri, hekimleri antibiyotik reçete etme konusunda motive etmeleri, bilgi eksikliği, hekimlerin performans kaygısı gibi nedenlerle oldukça fazladır. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde kullanılan ilaçlar içerinde antibiyotik kullanımı yaklaşık yüzde 14’dür. Ülkemizde ortalama her 3 reçeteden birinde antibiyotik mevcut. Bu oran Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında oldukça yüksek” ifadelerini kullandı.


“Antibiyotik direncinin artması, ölümcül enfeksiyonlara sebep oluyor”

Doç. Dr. Öztürk, “Antibiyotik direnci bu hızla artacak olursa önümüzdeki on yıllarda yüksek oranda antibiyotik direnci nedeniyle tedavi edemediğimiz enfeksiyonlar nedeniyle, dünya çapında yüzbinlerce insan hayatını kaybedebilir. Bu nedenlerle önümüzdeki yıllarda antibiyotik direncine bağlı ölümler insanların çok korktuğu HIV enfeksiyonu ve bazı kanser türlerinden daha tehlikeli olabilir” dedi.

Antibiyotik kullanmamak için yapılması gerekenleri anlatan Doç. Dr. Öztürk, “Akdeniz diyeti ile beslenin, kalabalık kapalı ortamlardan mümkün olduğunca uzak durun, erişkin yaş aşılamaları için enfeksiyon hastalıkları uzmanından danışmanlık alın. Unutulmamalıdır ki modern tıbbın en ucuz, yan etkisi en az ve en başarılı uygulamaları aşılama” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM