İşgücü piyasası analizinde yüzde 2,6 açık iş oranı ile en çok konaklama yiyecek alanında eleman açığı olduğunu söyleyen Kabak, İzmir’de İŞKUR’a kayıtlı 113 bin işsiz olduğunu dile getirdi
İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Kadri Kabak, Türkiye ve İzmir işgücü piyasasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye’de aktif çalışan sayısının 31 milyonu aştığını kaydeden Kabak, Türkiye’deki toplam istihdam oranının yüzde 5,8’inin İzmir’de gerçekleştiğini söyledi.
İşgücü piyasası ve çalışma hayatında çok önemli çalışmalara imza attıklarını kaydeden Kabak, Türkiye’de istihdam oranının yüzde 48,4’e ulaştığını, aktif çalışan sayısının ise 31 milyon 686 bin kişiyi aştığını kaydederek, çalışma hayatının bu rakamı yakaladığını belirtti.
İzmir’de çalışan sayısı 1 milyona yaklaştı
2023 yılının 9 aylık süresinde İzmir’de İŞKUR aracılığıyla 48 bin kişinin işe yerleştirildiğini aktaran Kabak, “146 bin 500 işletmede 4A kapsamında 998 bin işçi çalışıyor. Yani İzmir’de istihdam sadece 4A kapsamında 1 milyon sınırında. İzmir’de her yıl işgücü piyasası analizleri yapıyoruz. İşgücü piyasasının nabzını tutuyoruz. Bu çalışma ile İzmir’de işgücünün yapısını, sektörel bazda çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımlarını, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumlarını, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminde güçlük çekme nedenleri ile sektörel düzeydeki açık işleri belirleyerek bunları karşılamaya çalışıyoruz. İŞKUR`un aktif işgücü programları ile mesleği olmayanlara meslek edindirmek, mesleği olmakla birlikte mesleki becerilerini geliştirmek isteyenlerin istihdam edilebilirliğini artırmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Toplam istihdamın %5,8’i İzmir’de gerçekleşiyor
İzmir’de sigortalı olarak işçi çalıştıran 146 bin 200 işletme olduğunu aktaran Kabak, “Bunun 144 bin 634’ü özel sektörde faaliyet gösteriyor. İşletmelerin büyük bir kısmını orta ölçekli işletmeler oluşturuyor. 1 ile 3 kişi çalıştıran işyeri sayısı 98 bin, binin üzerinde işçi çalıştıran işyeri sayısı 31 iken, 500’ün üzerinde işçi çalıştıran işyeri sayısı ise 101 oldu. İstihdamda ise 2 başvurudan birini İŞKUR kanalıyla karşılamışız. Kariyer siteleri gibi başka kanallardan da karşılanan talepler var” dedi.
Kabak, İzmir’de açılan işyeri sayısının giderek arttığını belirterek şunları söyledi: “2022 yılında İzmir’de 687 adet yatırım teşvik belgesi alındı. Bunun 460 tanesi imalat sanayine ait. İzmir’de yatırım teşvik belgeleri karşılığında bu işletmelerde 12 bin 771 kişilik ek istihdam sağlanacak. İstihdama katkı sunmak için İzmir’de alınan yatırım teşviklerini, serbest bölgeleri dahi takip ediyoruz.”
En çok işgücü açığı konaklama ve yiyecek sektöründe
İşgücü piyasası analizinde yüzde 2,6 açık iş oranı ile en çok konaklama yiyecek alanında eleman açığı olduğunu söyleyen Kabak, “İkincisi ise imalat sanayinde. İzmir sanayi, ticaret, turizm ve tarım sektörlerinin yer aldığı şehir. Örneğin; sanayide istihdam oranı yüzde 33’ler ile Türkiye ortalamasının 5 puan üzerinde yer alıyor. Hizmet sektörü yüzde 60’larda. Tarımda çalışan nüfus yüzde 7 görünmekle birlikte tarımsal üretim kapasitesi bakımından İzmir Türkiye’nin sayılı illeri arasında bulunuyor. İzmir’de aktif işgücü programlarına 422 milyon TL destek sağladık. İş arayan ve işveren danışmanlarımız ile etkili bir eşleştirme yapmaya çalışıyoruz” dedi.
İzmir’de İŞKUR’a kayıtlı şu an 113 bin işsiz olduğunu dile getiren Kabak, “Geleceğin mesleklerini iyi analiz etmemiz gerekiyor. Mesleklerin içeriği de hızlıca değişiyor. İŞKUR olarak geleceğin mesleklerine yönelik uygulama ve çalışmalar yürütüyoruz. Mesleki eğitim kursları düzenliyoruz. Cevher Hazırlama Mühendisi, Ağ Teknolojileri Uzmanı, İletişim Tasarım Uzmanı, İnsansız Hava Aracı Pilotu, Çoklu Ortam Programcısı gibi. Bu alanlarda çok önemli destekler veriyoruz. TEKNOFEST, Türkiye’de milli teknolojinin geliştirilmesi konusunda kritik rol oynayan birçok kuruluşun paydaşlığıyla düzenlenen Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali. TEKNOFEST İzmir ilimizde gerçekleştirilen en önemli etkinliklerden biri. Bizde İŞKUR Yol Arkadaşım TIR’ı ile TEKNOFEST’e katılım sağladık. Eğitim ve istihdamda olmayan gençlerimize yönelik çalışmalar yürüttük” ifadelerinde bulundu.
Türkiye ve İzmir işgücü piyasasına ilişkin çok önemli istatistiklerin paylaşıldığını gazeteciler için bu rakam ve değerlendirmelerin önemli olduğunu dile getiren İzmir Ege Medya Platformu Başkanı Ahmet Kaplan, düzenledikleri bu tür toplantılarla ekonomi ve işgücü piyasalarındaki gelişmeleri kaynaklarından dinleme fırsatı bulduklarını belirtti.