‘Tire Gazi Mustafa Kemal Atatürk Stadyumu GES’ projesinin, Tire Belediyesi’ne 15 yıl boyunca elektrik enerji giderlerinde %10 tasarruf sağlaması bekleniyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tire Belediyesi, İZENERJİ A.Ş. ve İZGÜNEŞ A.Ş. iş birliğiyle hayata geçirilen Tire Gazi Mustafa Kemal Atatürk Stadyumu’na yapılacak Türkiye’deki ilk çatı Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesinin imza töreni Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirildi. Tire Gazi Mustafa Kemal Atatürk Stadyumu GES projesinin, Tire Belediyesi’ne 15 yıl boyunca elektrik enerji giderlerinde yüzde 10 tasarruf sağlaması hedefleniyor. Öte yandan söz konusu projeyle ilk defa bir yerel idare kamuda enerji performans sözleşmesi gerçekleştirmiş olacak.
“İzmir’i, doğasıyla uyumlu bir kent haline getireceğiz”
İmza töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, dünyada ESCO olarak adlandırılan kamuda enerji performans sözleşmesi kapsamında Türkiye’nin ilk çatı GES projesini Tire’de hayata geçirdiklerini söyleyerek, “Tire Gazi Mustafa Kemal Atatürk Stadyumu GES Projesi Tire Belediyesi’nin yıllık enerji ihtiyacının yüzde 50’sini karşılayacak. 3 ay gibi kısa bir zaman içinde stadyumun çatısına inşa edeceğimiz bu büyük santral, şirketimiz ve belediyemizin ortaklığıyla İzmir’e hizmet edecek olan bu tesis hem ilçemiz hem de şehrimiz için değer üretecek. Projenin ödemesini 15 yıl boyunca garanti edilen tasarrufla gerçekleştireceğiz. Tesis, Tire Belediye’sine yılda yüzde 10 oranında tasarruf sağlayacak” dedi.
İklim kriziyle beraberinde gelen enerji krizinin hayatımızın merkezinde yer aldığını söyleyen Soyer, “Bu gezegenin üzerinde yaşamaya devam etmek istiyorsak, onunla uyum içinde yaşamak zorunda olduğumuzu anlamalıyız. Bu doğrultuda İzmir’i, doğasıyla uyumlu ve dirençli bir kent haline getireceğiz. İklim krizine karşı yerel yönetim vizyonu ve eylem planlarıyla fark yaratan belediyemiz, 377 şehir arasından Avrupa Birliği’nin ülkeleri arasında akıllı şehir olarak seçildi. Bu doğrultuda 2030 yılına kadar şehrimizde salınan sera gazını sıfıra indirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
“Güneş enerjisi döngünün başında geliyor”
Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Turan, enerjinin öneminin içinde bulunulan tüketim çağında daha da iyi anlaşıldığını söyleyerek, “Elektrik enerjisiyle mesken, sanayi, tarım, ulaşım, üretim ve teknoloji alanlarındaki kullanımı yanında artık otomobillerde de kullanım tercihi olarak enerjinin başında geliyor. İhtiyacımız olan elektriği üretirken doğaya ve çevreye karşı olan sorumluluklarımızı da göz ardı etmemeliyiz. Yeşil enerji üretimi burada devreye giriyor. Güneş enerji sistemi ise bu döngünün en başında geliyor. Tire’de bulunan Gazi Mustafa Kemal Atatürk Stadyumu’nun çatısına kurulacak olan GES ile yeşil enerjiyi şehrimize kazandırmanın sevinci içerisindeyiz” dedi.
“İzmir’i öncü şehirler sınıfına taşıdık”
İZENERJİ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Türkoğlu ise “Avrupa şehirlerinden geri kalmayacak şekilde dünyanın temel problemi iklim krizine kalıcı çözümler bulacak şekilde girdiğimiz yarışmada İzmir’i öncü şehirler sınıfına taşıdık. Başkanlık enerji politikalarıyla bütünleştirerek bunları saha uygulamalarına ve projelere dönüştürmeye başladık. 2020 yılında Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle enerji sektöründe ‘yap-işlet-devret’ modelini tarif eden kamu-enerji performans sözleşmelerinin bir uygulamasını ortaya koyduk. Özetle kurumlarımız bütçelerini kullanmadan tesis sahibi olabiliyorlar. Toplantımızın temele amacı hem özel sektörde müteahhitlere hem kurumlarımıza bu işin olabileceğini; sonuçları itibariyle herkese ticari, ekonomik ve sosyal kazanımı olduğunu göstermekti” ifadelerine yer verdi.
“Mevcut binaları iyileştirerek %35-40 tasarruf mümkün”
Dünyada gittikçe artan nüfusun enerjideki ihtiyacı artırdığını söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Uzman Yardımcısı Veysel Atasoy, “Fosil yakıtların sınırlı olması, yaşanan savaşlar, iklim krizi ve çevre kirliliği hepsinde enerji verimliliğinin ne kadar önemli olduğunu ve yenilenebilir enerjinin önemini anladık. Enerjide dışa bağımlılık oranımızın fazla olması ülke ekonomisine olumsuz etki ediyor ve yenilenebilir enerji çalışmaları ile enerji kaynaklı cari açığı azaltma çalışmaları yapılabiliyor. Ülkemizin 2053 karbon net sıfır hedeflerimiz var. Kamu bina ve hizmetleri yüksek enerji tasarrufu potansiyeline sahip olması nedeniyle öncelik verdiğimiz alanlardan biri. Kamu binalarında tasarruf potansiyelinin belirlenmesi amacıyla Bakanlığımız enerji verimliliği etütleri gerçekleştirdi. Burada yüzde 35’lik enerji tasarrufu potansiyeli olduğunu gördük. Sadece mevcut binaları iyileştirerek yüzde 35-40 tasarruf yapmak mümkün” diye konuştu.