Salı, Eylül 17, 2024

İklim değişikliği buğday ekimini geciktirdi

Şemsi Bayraktar TZOB Başkanı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2023-2024 buğday üretim sezonuna dair güncel tabloyu sundu. Ülkede 6,7 milyon hektarda ekimi yapılan buğdayda üretimin başladığını söyleyen Bayraktar, “Bu yıl azalan yağışlarla birlikte artan sıcaklık, toprağın daha fazla kurumasına neden oldu ve ekim tarihleri normaline göre ilden ile değişmekle birlikte 20 gün ile 1 ay ileri kaydırdı” dedi.


Ekim ayı yağış ortalamasında %26 azalış

Türkiye’de son 5 yıldır ekim ayı yağışlarının normalin altında kaldığını ifade eden Bayraktar, “Ekim ayı yağış ortalaması normali 49,4 milimetre iken bu yıl yüzde 26 azalış ile 36,6 milimetre olarak gerçekleşti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre; son 10 yılın 6’sında toplam yağışlar normallerin altında kaldı. 1 Ekim 2022-30 Eylül 2023 dönemini kapsayan tarım yılı yağışlarında ise Türkiye genelinde normale göre yüzde 6 azalma oldu. Sıcaklık değerlerine baktığımızda; ülkemizde yaz mevsimi sıcaklık ortalaması 24 derece iken, 2023 yılı ortalama sıcaklığı bu değerin 0,7 derece üzerinde seyretti. 2023 yılı yaz mevsimi son 53 yılın en sıcak 7’nci yaz mevsimi olarak kayıtlara geçti. Böylesine sıcak bir yaz mevsiminin ardından eylül ve ekim ayı sıcaklıkları da normallerin 1,5 derece üzerinde gerçekleşti” cümlelerine yer verdi. 

“Buğday ekimleri yüzde 50-90 arasında tamamlandı”

Ekim ayında bazı illerde kuru toprağa ekim yapan çiftçilerin sulama yapmak zorunda kaldığını ve maliyetlerinin arttığını belirten Bayraktar, “Sulama yapamayan çiftçilerimiz ise ekimini yaptığı tohumun üzerine yağış bekledi. Beklenen yağışların kasım ayında gelmesiyle birlikte ekim yapılan alanlarda tohumlarda çimlenme hızlandı. Yağış bekleyen çiftçilerimiz de ekimini yaptı. Kasım ayı sonu itibarıyla buğday ekimleri genel olarak yüzde 50-90 arasında tamamlandı. Bugünlerde ülke genelinde gerçekleşen yağışlar ile önümüzdeki günlerde beklenen muhtemel yağışların devam etmesi verimli bir üretim sezonu için önemli” ifadelerini kullandı.

Afyon’da buğday ekimi bir ay ileri kaydı

Ege Bölgesi’ndeki buğday üretim durumuna da değinen Bayraktar, “Ege Bölgesi’nde hububat ekimi Uşak’ta yüzde 80, diğer illerde ise ortalama yüzde 30 seviyelerinde tamamlandı. Bölgede buğday üretimi açısından önemli bir yere sahip olan Afyon ilinde ekim tarihinde yaklaşık bir aylık gecikme yaşandı. Bölgede mısır ve pamuk fiyatlarından yeteri kadar gelir elde edemeyen çiftçilerimiz hububata yöneldi” dedi. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM