Cuma, Eylül 20, 2024

Pamuğun yağmurla sınavı

İklim değişikliğinden en çok etkilenecek bitkisel üretimin başında pamuk geliyor


Pamuk sektörü paydaşlarını bir araya getirmek amacıyla bu yıl beşincisi düzenlenen Akdeniz Pamuk Yolu etkinliği, İzmir Ticaret Borsası, Yunan Pamuk Birliği ve İspanya Ulusal Pamuk Merkezi iş birliğinde 24 Kasım Perşembe günü Yunanistan’ın Selanik kentinde gerçekleştirildi. İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, Pamuk üretiminin, Türkiye’de, küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bitkisel üretim faaliyetlerinin başında geldiğini belirten Uçak, iklim değişkenleri ile pamuk kalitesi arasındaki ilişkilerin tespitinin sürdürülebilir pamuk üretimi için büyük önem arz ettiğini dile getirdi. 

“Proje hedeflerin belirlenmesinde önemli kaynak”

‘Ege Pamuğunun Yıllar İtibariyle İstatistiki Analizi’ konulu bir sunum gerçekleştiren Uçak, iklim değişiklikleri konusunda borsanın gerçekleştirilen çalışmalardan biri olan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ortaklığında yürütülen ‘İklim ve Pamuk Kalite İlişkilerinin Yazılım Tabanlı Veri Analizi ile İncelenmesi’ projesi hakkında bilgi verdi. Uçak, proje kapsamında, pamuk lif kalitesi ile iklim parametreleri arasındaki ilişkileri ortaya koyacak bir bilgi platformu oluşturulacağı ve bunun gelecek yıllara ilişkin pamuk üretim uygulamalarında gerek çeşit ıslahı ve gerekse agronomi bağlamında hedeflerin belirlenmesinde çok önemli bir kaynak oluşturacağını aktardı.

“Toplantılar pamuk üretiminin sürdürülebilirliğine yarar sağlayacak”

İzmir Ticaret Borsası geçmiş dönem Meclis Başkanı ve Tekstil Elyafı vb. Toptan Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Barış Kocagöz ise, pamuk piyasasında her yıl mutluluk veren gelişmeler yaşanmasa da Türk ve Yunan pamuk sektör liderliğinin güzel dayanışmasıyla oluşturulan ve geleneksel hale gelen bu toplantıların pamuk üretim ve kullanımının sürdürülebilir olmasına büyük yarar sağlayacağını dile getirdi.

Sektör özelinin dışında öncelikle iklim değişikliğini engellemek için tüm kesimlerin elinden gelen her şeyi yapması gerektiğinin altını çizen Kocagöz, özellikle fosil yakıtları kullanmaktan tamamen vazgeçilmesi ve alternatif yenilenebilir kaynakların kullanılmasının ilk şart olduğunu belirterek sektör paydaşlarını konuya ilişkin hassasiyete çağırdı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM