Salı, Eylül 17, 2024

Kış aylarına teslim olmayın

Havaların soğuması, hastalıklara davetiye çıkarıyor. 2022 yılında yayımlanan bir araştırmaya göre, soğuk hava burun deliklerindeki yararlı bakterilerin ölmesine neden olarak, bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açıyor. Soğuk havaların yaşandığı bugünlerde, tedbir alınmasının önemli olduğunun altını çizen Medicana Sağlık Grubu Göğüs Hastalıkları Uzmanlarından Dr. Merda Erdemir Işık, kış aylarında sağlığın korunmasına yardımcı olacak bilgiler aktardı.

“The Journal of Allergy and Clinical Immunology” de yayınlanan araştırmada soğuk havaların bağışıklığı düşürdüğünü belirten Medicana International İzmir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, kış aylarında grip salgınının artış gösterdiğini ve grip aşısı olmanın son derece önemli olduğunu belirtti. Işık “Grip aşısının içeriği her sene Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyeleri doğrultusunda yenilenir. Yapılan çalışmalar kronik sağlık sorunları olmayan yetişkinler için aşıların yaklaşık %80 oranında koruyucu olduğu gösterilmiştir. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, kronik hastalıkları bulunan, toplum hizmetinde çalışan, sağlık personeli olan ve 65 yaş üzerindeki kişilerin grip aşısı olmayı ihmal etmemesi oldukça önemlidir. Günümüzde grip aşısı oldukça güvenli hâle getirilmiştir ve her yaştan kişiye güvenle uygulanabilir. Yumurta alerjisi olanların, gebeliğinin ilk 3 aylık dönemini yaşayan kadınların ve 6 aydan küçük bebeklerin bu söylemin dışında kaldığının unutulmaması önemlidir. Zamanında, grip virüsleri henüz yayılmadan, yapılan grip aşıları sayesinde gripten büyük ölçüde korunmak mümkün olur” açıklamasını yaptı.


Bağışıklık Sistemi Güçlendirilmeli

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, havaların soğuması ile bağışıklık sisteminin zayıflama eğiliminde olduğunu belirterek, kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için doğru beslenmenin ve takviyelerin kritik olduğunu ifade etti. Işık: “Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için doğru beslenme şart. Bağışıklık sistemi hücrelerinin yakıtı, tüketilen gıdalardan geliyor. Vücuttaki mineral ve vitamin dengesinin bozulması bağışıklık sisteminin yanıtlarını değiştiriyor. Dolayısıyla mevsim meyvelerinin ve sebzelerinin tüketilmesi önemli. C vitamini bakımından zengin yeşil yapraklı sebzelere, doğal anti-bakteriyel özelliklere sahip zencefil ve sarımsağa öğünlerde yer verilmeli.

Omega-3 yağ asitleri her zaman olduğu gibi önemli, mümkünse haftada en az iki kez balık tüketilmeli. E vitamini ve çinko bakımından zengin ceviz ve badem gibi kuruyemişler beslenme planına eklenmeli. Elbette protein alımı da eşit derecede önemli. Dengeli bir beslenme daha sağlıklı olmanın şartlarından birisi olmakla birlikte gerçekleştirilen kan tahlilleri sonucu vitamin ve mineral eksikliği teşhis edildiğinde, hekim önerileri ile takviye kullanılması da gerekebilir. D vitamini, C vitamini, A vitamini, beta glukan, glutatyon, çinko ve E vitamini takviyeleri ile bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi mümkün” dedi.

Dr. Merda Erdemir Işık: “Aşı olmak, sağlıklı beslenmek ve hekimlerce önerilen takviyeleri kullanmak kış aylarında sağlığı korumak için önemli olsa da günlük hayatta alınması gereken bazı önlemlerin de göz ardı edilmemesi gerekiyor. Uyku kalitesine dikkat etmenin, elleri düzenli olarak su ve sabunla yıkamanın, kalabalık ortamları havalandırmanın, düzenli egzersiz yapmanın ve insanlarla selamlaşırken fiziksel teması minimize etmenin de sağlık için önemli faydaları bulunuyor.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM