Türkiye kozmetik sektörü yaklaşık 199 ülkeye ihracat yaparken, geçtiğimiz yıl sektör ihracatının yüzde 10,5’i Irak’a, yüzde 8,5’i ABD’ ye ve yüzde 5,3’ü ise İran’a gerçekleştirdi
Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği (KÜAD) tarafından düzenlenen 7’nci Uluslararası Kozmetik Kongresi, 30 Kasım – 2 Aralık 2023 tarihleri arasında Antalya Nirvana Cosmopolitan Hotel’ de gerçekleşecek. Bu yılki ana teması Multifonksiyonel Kozmetikler olan kongre, 850’ nin üzerinde katılımcısı ile kozmetik sektörünün gelişmesine yeni bir ivme kazandıracak. Birçok ürünü tek ürüne indirgediği için, daha az ambalaj atığı oluşturmaları, daha az içerik kullanımı, üretimde daha az enerji ve su tüketimi gibi faydaları olan multifonksiyonel ürünler, sürdürülebilirlik politikaları için oldukça önem taşıyor.
ABD’ye ihracatımız %49 büyüdü
Türkiye’de kozmetik sektörünün 199 ülkeye ihracat yapan, dış ticaret fazlası veren bir sektör konumuna ulaştığını vurgulayan KÜAD Kongre Başkanı Fuat Arslan, “Öncelikle ABD’ ye ihracatımız geçen yıla oranla yüzde 49 büyüdü. Sektörün gelişimi ve global arenadaki yükselişi hepimizi mutlu ediyor. Bu aynı zamanda üzerimizdeki sorumluluğu da arttırıyor. Hem üreticinin hem de tüketicinin bilinçlenmesi için çalışmalarımızı daha da yoğunlaştırdık. Bu kapsamda dünyadaki yeni yaklaşımları da dernek olarak önden takip ediyor, sektörümüze bilgi aktarıyoruz” dedi.
Bu yılın teması ‘Multifonksiyonel Kozmetik’
Bu yıl düzenlenecek olan kongre hakkında konuşan Arslan, “ Bu yıl 7’ncisini gerçekleştireceğimiz Uluslararası Kozmetik Kongresi’nde temayı “Multifonksiyonel Kozmetik” olarak belirledik. Özellikle multifonksiyonel ürünler son dönemde çok tercih edilmeye başlandı, tek bir ürünle birden çok fayda sağlayan ürünler hem etki anlamında hem de maliyet anlamında tüketicinin ilgisini daha çok çekmeye başladı. Son yıllarda birden fazla özelliği tek üründe sunan ürünler, yani multifonksiyonel ürünler de sektörde geniş yer buluyor. Sürdürülebilirliğe katkısının yanı sıra tüketici için günlük kozmetik rutinlerini daha kısa sürede yönetilebilir hale de getiriyor. Kongrede bu konuyu tüm alt başlıkları ile değerlendirerek akademisyen ve sektör temsilcilerini bir araya getireceğiz. Bilimsel araştırmalar; sürdürülebilirlik açısından en uygun yöntemlerin belirlenmesine, sektöre yönelik politikaların oluşturulmasına ve tüketicilerin daha bilinçli bir şekilde alışveriş yapmasına yardımcı olacak. Çok fonksiyonlu kozmetiklerin etkililiği, güvenliliği ve sürdürülebilirliği konusunda daha fazla bilgi sağlamak, tüketicilerin daha bilinçli bir şekilde ürün seçmesine ve sektörün daha sürdürülebilir hale gelmesine yardımcı olacaktır” açıklamasında bulundu.
4 Bin Yıllık Kozmetik Tarihi Müzesi ile tarihe yolculuk
Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği üyesi tarafından 10 yıllık yoğun araştırma ve çalışmalar sonucu hazırlanan kozmetik müzesiyle de bir ilke imza atılarak “4 Bin Yıllık Kozmetik Tarihi Müzesi” ile tarihe yolculuk yapılacak. Materyaller ve tarihçeleri nedir, hangi medeniyette hangi yaklaşımlar belirgin gibi bilgileri gösteren ürünler sergilenecek. Müze, günümüzdeki ürünlere ilham vererek meraklılara bakış açısı sunacak. Hem geçmiş bellekle olan hem de günümüz modern yaşamla olan ilişki bir araya getirilerek multifonksiyonel bakış açısı sunulacak.