Pazar, Eylül 8, 2024

İzmir’den Avrupa Yeni Bauhaus Hareketi’ne katkı

GÜLCİHAN ALTINKAYA

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu desteğiyle Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) İzmir AB Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen ‘Avrupa Yeni Bauhaus Hareketi Başlıyor’ etkinliği ESİAD merkezinde gerçekleştirildi. Çevre dostu materyallerin üretiminden yenilenebilir enerji kaynaklarına, sürdürülebilir tarımdan glütensiz beslenmeye kadar pek çok konuda toplam 16 panel, söyleşi ve atölye çalışmasının yer alacağı etkinlikler, 1-21 Aralık tarihleri arasında ESİAD merkezinde devam edecek. Avrupa Yeni Bauhaus Hareketi’nin, sürdürülebilir bir yaşam için yapılması gerekenler konusunda yol gösterici olması bekleniyor.

Proje, diğer şehirlere örnek olacak

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, Yeni Bauhaus Hareketi’nin özünde, estetik arayışı ile çevresel sorumluluk arasında güçlü bir bağ kurma çabası yattığını söyledi. 

İzmir’in AB’nin ‘İklim Nötr ve Akıllı Şehirler’ misyonunu yerine getirmek üzere seçilen 100 öncü şehir arasında yer aldığını aktaran Zorlu, “Projemiz, İzmir’in bu dönüştürücü rolü üstlenmesine ve diğer şehirlere ilham vermesine katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Kentimizin dünya çapında genişleyen Yeni Bauhaus Hareketi ağına dahil edilmesini umuyoruz. Ayrıca, bu proje sayesinde farkındalık yaratarak Avrupa Yeni Bauhaus Hareketi’ne destek olacağımıza inanıyoruz. Projemizin; fonksiyonelliğin yanı sıra estetik, sanat ve kültürden ilham alan, doğayla uyumlu ve sürdürülebilir, aynı zamanda farklı kültürlerden gelen her kesimden insanlar arası diyaloğu artıran yenilikçi girişimlerin, projelerin ve ürünlerin kentimizde tasarlanması ve hayata geçirilmesine katkı sağlamasını diliyoruz. Bu hareketin, İzmir’de var olan yaratıcı ve yenilikçi potansiyelleri canlandıracağına inanıyoruz” diye konuştu.

Sanat ile endüstri bir arada

Avrupa Komisyonu’nun, Yeşil Mutabakatı tüm vatandaşların hayatlarına yansıtmak amacıyla 2020 yılında Yeni Avrupa Bauhaus Hareketini ilan ettiğini belirten Zorlu, şunları söyledi: “Bu hareket ile yeşil dönüşümün kültür, sanat ve tasarım boyutlarıyla birleştirilmesi hedefleniyor. Geniş katılımlı, sürdürülebilir yaşam tarzlarının benimsenmesi isteniyor.  Bu kapsamda, hayal gücünün ve yaratıcılığın ortaya çıkarılmasına yönelik girişimler destekleniyor. Yeni Bauhaus Hareketi, tarihi Bauhaus akımından ilham alıyor. Sanat ile endüstri kavramlarını sentezleyen Bauhaus akımıyla, Sanayi Devrimi ile artan üretim hızına hem estetik hem fonksiyonel ürünler üreterek ayak uydurulması amaçlandı. Teknoloji, sanat ve toplumsal ilerleme aynı çatı altında birleştirildi. Yeşil Mutabakat ile ortaya atılan Yeni Bauhaus Hareketi ise, 20. yüzyılda doğan bu birleşimin ruhunu 21. yüzyıla taşımaya çalışıyor.”  

Sürdürülebilirlikte yere yönetimlerin rol düşüyor

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ise “Biriken deneyiminizi eğer topluma aktarmazsanız yaptığınız işin hiçbir anlamı kalmıyor. Önemli olan deneyimi gençlere ve ülkeye aktarmak. Sadece bölgede değil küresel tüm noktada olmak lazım. Deneyimi paylaşmayı çok kıymetli buluyorum. Sivil toplum örgütlerinin yaptığı en önemli çalışma da bu” dedi. Sürdürülebilirlik kelimesinin sistem ve kurumsallık arz ettiğini dile getiren İduğ, “Bunu oluşturabilmek için üç ana konuya temas edebiliriz. Bir tanesi akademik dünya, sivil toplum örgütleri diğeri de yerel yönetimler. Bornova Belediyesi’nin yerel yönetim olarak ilk bakışı AB fonlarından Türkiye’nin faydalanmasını sağlamak. Gelecek enerji ve gıda konusundaki eksiklerle başlıyor. Öncelikle AB fonlarından Yeşil Gelecek adı altında Heidelberg Almanya’yla yaptığımız çalışmada 110 bin euroluk fonu geçtiğimiz ay aldık” ifadelerinde bulundu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM