Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, tarafların henüz görüşme aşamasında olduğu ve önümüzdeki haftalarda belirlenecek olan yeni asgari ücrete dair açıklamalarda bulundu. Yatay seyreden döviz kuru nedeniyle sektörün ihracatta fiyat tutturamadığını belirten İçten, “Asgari ücret artışı bizim gibi emek yoğun sektörleri yakından ilgilendiriyor. Asgari ücret artışı 2024 enflasyon hedeflemesi dikkate alınarak yapılmalı” dedi.
“Ayakkabı ihracatı 11 ayda %25 geriledi”
Maliyet kalemleri arasında işçiliğin önemli bir paya sahip olduğunu vurgulayan İçten, “Küresel talepte geçen yılın son çeyreğinde başlayan daralmanın yanı sıra bölgesel savaşlar ve depremler, Türkiye’nin ihracatına olumsuz yansıdı. Ancak özellikle ayakkabı, hazır giyim ve tekstil gibi emek yoğun sektörlerde büyük kan kaybı var. Çünkü bu sektörlerimiz yüksek maliyet artışlarına rağmen kurun yatay seyri nedeniyle fiyat tutturamadıkları için rekabetçiliklerini kaybetti. Ayakkabıda 11 aylık ihracatımız geçen yıla göre adet olarak yüzde 25, değer bazında yüzde 5 geriledi” diye açıkladı.
“İstihdamın %30’unu kaybettik”
İç piyasada ithal ayakkabının oranında büyük artış olduğuna dikkat çeken İçten, “400-500 milyon dolar cari fazlası olan ayakkabı endüstrimiz yeniden cari açık veren bir sektör konumuna geldi. Yurt içinde ve yurt dışındaki pazar kaybı nedeniyle son aylarda birçok fabrikanın kapandığına tanık olduk. Üretime devam eden firmalarımız da kalifiye çalışanlarını çıkarmak zorunda kalıyorlar. Elimizde henüz güncel veriler olmamakla birlikte yılbaşından bu yana toplam istihdamımızın yüzde 30’unu kaybettik. İşler yeniden açıldığında nitelikli çalışan sıkıntısı nedeniyle sipariş kaçıracağız. Asgari ücret artışı bu nedenle son derece önemli. Yeni asgari ücretin 2024 enflasyon hedefi göz önünde bulundurularak belirlenmesinin doğru olacağına inanıyoruz” cümlelerini dile getirdi.