Cumartesi, Temmuz 27, 2024

“Eğitirken üretelim, üretirken eğitelim”

İzmir Ticaret Odası’nda (İZTO) Özel Öğretim Kurumları Toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan konuşan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Kemal Şamlıoğlu, mesleki eğitimin gelişmesi için tüm paydaşların omuz omuza çalışması gerektiğini vurguladı. İş insanlarına seslenen Şamlıoğlu “Her sanayicimizin iş yeri bir okul niteliğinde. Mesleki eğitimle ilgili algı sorununu hep birlikte çözelim. Eğitirken üretelim, üretirken eğitelim” dedi.

Özel Öğretim Kurumları Toplantısı, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Kemal Şamlıoğlu, İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi’nin açılış konuşmalarıyla başladı. Toplantıya İZTO Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Tahir Özdemir, EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Turhan, Tüm Eğitim Dernekleri Federasyon (TÜMEDEF) Başkanı Talat Yıldız, İZTO Meclis Üyeleri Adil Özyiğit, Feti Şen, Mehmet Yavuz Alkan ve Mustafa Tektaş, İzmir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları İbrahim Doğu ve İbrahim Kiraz, İZTO 35. Eğitim Grubu Meslek Komitesi Üyeleri Aysun Önal Uyar, Belihan Fidan Vural, Kadir Açıkbaşlar, Öğün Taş ile sektör temsilcileri katıldı.


“Özel öğretim kurumları eğitimin her alanında olmalı”

İzmir’in eğitim anlamında özel bir yeri olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Kemal Şamlıoğlu, “Hem ülkemiz hem Bakanlığımız için çok önemli olan toplantıda bir araya geldik. Mesleki eğitim ve özel öğretim başta olmak üzere eğitimin her alanına ilişkin konuları görüşeceğiz. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünde yaklaşık beş yıl çalıştım. O dönemlerde birlikte çalıştığımız çok kıymetli sektör temsilcilerimiz, dernek başkanlarımız aramızda. Eğitimin her alanında özel öğretim kurumlarını görmemiz gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.


“Mesleki eğitim bir yaşam tarzı olmalı”

Konuşmasında mesleki eğitimin altını özellikle çizen Doç. Dr. Şamlıoğlu, “Nereye gidersek mesleki eğitim gündem oluyor. Bizler de mesleki eğitim ile ilgili doğru bir zeminde doğru kararların alınması için çalışıyoruz. Türkiye’de mesleki eğitim meselesini sadece bir okul olarak göremeyiz. Mesleki eğitim her yerde olması gereken bir hayat tarzı. Mesleki eğitimle ilgili bir algı sorunumuz var. Bunu düzeltmemiz gerekiyor. Mesleki eğitimin doğru bir zeminde anlatılması gerekiyor. Gençlerimizin bir girişimci, bir teknisyen olarak güçlü bir şekilde var olmasını sağlamak bizim en önemli görevlerimizden biri” dedi.


“İş yerlerini okul olarak düşünebiliriz”

Organize Sanayi Bölgeleri’nin mesleki eğitim için en uygun yerler olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Şamlıoğlu, “Burada hem devlet hem de özel okullar olarak var olmak istiyoruz. Her okulumuzda ihtisaslaşan bir derinlik yaratalım, bunu sanayi ile ilişkilendirelim. İlke haline getirelim. Sanayicilerimizin iş yerlerini bir okul olarak düşünebiliriz. Okullarımızdaki atölyeler laboratuvarlar bir süre sonra eskiyor. Ama iş dünyası, iş veren bu konuda güçlü. Üretim ile eğitimi birleştirelim. Eğitirken üretelim, üretirken eğitelim. Eğitim her zaman üstte olsun.  Bu çocuklarımız yarın kendi işlerini kursunlar. Mesleki eğitim konusunda omuz omuza çalışırsak çok daha başarılı olabiliriz” şeklinde konuştu.


“Eğitim sistemi birlikte ele alınmalı”

Eğitimin insanlığın ve toplumların gelişiminde küresel bir öneme sahip olduğuna değinen Özpoyraz, “Önümüzdeki dönemde, mesleki ve teknik eğitim veren okullarımızdan yetişen gençlerimizin iş hayatına sağlayacağı katkının giderek daha kritik bir önem taşıyacağı net olarak anlaşılıyor. Bu kapsamda, eğitim sisteminin bir bütün olarak değerlendirilmesinin, ana sınıfından meslek liselerine ve üniversiteye kadar ilk ve orta öğretimin yanı sıra tüm eğitim sisteminin birlikte ele alınmasının doğru olacağına inanıyoruz” dedi.


“Meslek komiteleri meslek liseleri ile eşleşti”

Üyelerden gelen en yoğun taleplerin başında, teknik ve ara eleman ihtiyacının karşılanmasında yaşanan zorlukların olduğunu söyleyen Özpoyraz, “Bu kapsamda, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Odamız arasında ‘Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği Protokolü’nü imzaladık. Protokol kapsamında Meslek Komitelerimizi Meslek Liselerimiz ile eşleştirdik. Meslek Lisesi öğrencilerimizin okuduğu alan hakkında daha fazla bilgi sahibi olması ve okuduğu alana aidiyet duyarak geleceğini daha planlı şekillendirmesi, okulların atölye ve laboratuvarlarının yeni teknolojilere dayalı olarak donatılması ve yenilenmesi konularında sektör temsilcilerimizin himayesinde çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu.


“Özel öğretim kurumlarımız bizim için çok önemli”

Özel öğretim kurumlarının verdiği hizmetin önemini vurgulayan Dr. Yahşi, “Bugün burada, sektörü yakından bilen, sektörün problemlerine hakim, çok kıymetli bakan yardımcımız ile birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. Özel öğretim kurumlarımız bizler için çok önemli, sektör ile ilgili en ufak problemde yanlarında olmak için çalışıyoruz.  Özel okullarımıza elimizden gelen desteği yapmaya devam ediyoruz. İzmir’e katkı sunduğu için, İzmir’in derdiyle dertlendiği için kendisine çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

İZTO
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM