Cumartesi, Temmuz 27, 2024

“Çalışanı enflasyona ezdirmeyeceğiz”

Hükümet, işveren ve işçi temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğindeki ilk toplantısını gerçekleştirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın başkanlığındaki komisyonda işçi heyetine Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, işveren heyetine ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol başkanlık etti. Ekonomideki genel toparlanmanın etkisiyle gelecek yıl daha fazla iyileşme beklediklerini söyleyen Işıkhan, “Çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyecek, istihdamı koruyacak ve artıracak en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız” dedi.


Akkol: Vergi dilimlerinde yapılacak güncelleme önemli

Sürdürülebilir ve dengeli bir rakam için masada olacaklarını vurgulayan Akkol da “Devlet tarafından istihdamın korunması ve artırılması için verilecek desteklerin bu dönem için oldukça kıymetli olduğunun farkındayız. Yapılacak çalışmaların tüm işyerlerini kapsayacak şekilde hayata geçirilmesinin kritik olduğunu düşünüyoruz. Bir diğer önemli konu da yaşam maliyetlerine karşı tüm çalışanların gelirlerinin korunması. Bunun için atılacak önemli adımlardan bir tanesinin de vergi dilimlerinde yapılacak güncelleme olduğunun farkındayız” diye konuştu.


Ağar: Ücretli çalışanlar için ayırım ilkesi gözetilsin

Asgari ücretin tespitinde öncelikle çalışanların geçim şartlarının göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizen Ağar ise “Asgari ücret bir pazarlık ücreti değildir. Asgari ücretin vergi dışı bırakılması, işçi kesiminin yıllardır devam eden talebiydi. Bu geçtiğimiz yıl uygulamaya girdi. Böylece, tüm ücretli çalışanların vergisi asgari ücretlinin faydalandığı tutar kadar azaldı. Ancak vergide adalet sağlamaya yönelik adımlar devam etmedi. Ücretlilerin vergiye esas gelir tarifesi ve oranları, çok düşük kaldı. Ücretli çalışanların büyük kısmı, daha yılın ilk aylarında daha yüksek orandan vergi ödemek durumundalar. Yılbaşında ele geçen net ücret, aylar geçtikçe azalmakta. Bu konuda, işveren kesimiyle birlikte ortak talepte bulunduk. Gelir tarifesinin ilk dilimi 12 aylık asgari ücret seviyesine getirilmesini istedik. Ücretli çalışanlar için farklı bir gelir oranı uygulansın, ayırım ilkesi gözetilsin” diye ifade etti.

Fiyat artışlarının her alanda devam ettiğini dile getiren Ağar, “Alınan tedbirler henüz işçinin mutfağına, geçim şartlarına olumlu olarak yansımadı. İşçinin, memurun, emeklinin yaşadığı enflasyon ile açıklanan resmi enflasyon rakamları arasında büyük uyumsuzluk var. Bilimsel veriler esas alınarak yapılan hesaplama ile karara bağlanan net asgari ücret arasındaki fark giderek açıldı. Beklentimiz, işçiye karşı yükümlülüklerin yerine getirilmesi. Refahı adil paylaşmanın gereği yapılmalı” cümlelerine yer verdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM