Cuma, Aralık 27, 2024

300 kilometre yağmursuyu hattı ile altyapıda rekor

İzmir’de güçlü bir altyapı için kentteki mevcut yağmur suyu hatlarına 5 yılda 100 kilometre daha ekleme sözü vererek yola çıkan Başkan Tunç Soyer’in çizdiği hedef doğrultusunda peş peşe rekorlar kırılıyor. İZSU Genel Müdürlüğü, sadece su baskınlarını önlemek ve dirençli bir kent oluşturmak için değil, Körfez’in temizliği açısından da önem taşıyan yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarının ayrıştırılması yatırımlarına büyük hız kazandırdı. Başkan Soyer’in vaat ettiği 100 km’lik yağmur suyu hattı hedefi tam 3 kat aşıldı. İzmir’de 2019 yılına kadar imal edilen yağmur suyu hattının yarısı sadece son 5 yılda tamamlandı.


Körfez’i kurtardık, İzmir’in 50 yılını garanti altına aldık

İzmir’in altyapı anlamında tarihi bir eşiği aştığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İzmir’in dirençli, güvenli ve çağdaş bir dünya kenti haline gelmesi için her şeyden önce güçlü bir altyapıya sahip olması gerekiyor. 5 yıl önce göreve geldiğimizde en büyük sorunlarımızın, yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarını birlikte toplayıp arıtma tesislerine taşıyan, birleşik sistem adını verdiğimiz mevcut altyapıdan kaynaklandığını tespit ettik. Bu durum hem şiddetli yağışlarda kanalların taşmasına, hem arıtma kalitesinin düşmesine, hem de yağışsız dönemlerde kokuya neden oluyordu. Tarihi bir misyon üstlenerek İzmir’in 50 yılını garanti altına alacak bir yatırım atağı başlattık. Yağmur suyu ile kanalizasyon hatlarını birbirinden ayırmaya başladık ve bugüne kadar tam 300 kilometre yağmur suyu hattı imal ettik. Atık suların arıtma tesislerine, yağmur sularının ise artık hiç kirlenmeden doğrudan Körfez’e ulaşmasını sağlıyoruz. Bu yatırımlarla birlikte İzmir Körfezi artık çok daha temiz ve canlı bir hale geldi” diye konuştu.


Ayrıştırma hatları kentin direncini de artırıyor

İZSU Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü Büyük Yağmur Suyu Ayrıştırma Projesi, mevcut sistemde kanalizasyon hattına akan yağmur suyunun, ızgaralar vasıtasıyla yağmur suyu hatları ile kanalizasyona karışmadan doğrudan Körfez’e ulaştırılması esasına dayanıyor. Projenin yağmur sularını Körfez’e kirlenmeden ulaştırmanın yanında, yağışlı sezonda atık su arıtma tesislerine binen yükü azaltma, taşkın ve su baskınlarının önüne geçerek kentin direncini artırma gibi olumlu etkileri mevcut.

Tunç Soyer’in başkanlık süresince imal edilen 300 kilometre yağmur suyu ayrıştırma hattının 74 kilometresi atık su hattı projeleri dâhilinde gerçekleştirilirken, 226 kilometrelik kısmı yağmur suyu ayrıştırma hattı projeleriyle tamamlandı.
Kent genelinde tamamlanan yağmursuyu ayrıştırma hatlarının ilçelere göre dağılımı ise şöyle;
Aliağa’da 6, Balçova’da 6, Bayındır’da 8, Bayraklı’da 16, Bergama’da 2, Bornova’da 5, Buca’da 13, Çeşme’de 3, Çiğli’de 30, Foça’da 5, Gaziemir’de 3, Karabağlar’da 17, Karaburun’da 25, Karşıyaka’da 10, Kemalpaşa’da 28, Konak’ta 41, Menderes’te 5, Menemen’de 35, Ödemiş’te 1, Seferihisar’da 3, Selçuk’ta 8, Tire’de 1, Torbalı’da 5 ve Urla’da 24 kilometre.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM