İnsan kaynaklarında küresel çözüm üretim şirketi ManpowerGroup, 2024 yılının ilk çeyreğindeki işe alım beklentilerini ölçmek için 41 ülkede 40 bin 77 işverenle İstihdama Genel Bakış anketini yaptı. Ankete göre, küresel çapta 2024’ün ilk çeyreğinde zayıf büyüme bekleyen şirketlerin ekonomilere ilişkin endişeleri yükseliş kaydetti. Filistin’in Gazze şehrindeki savaş ve Ukrayna-Rusya çatışmaları gibi jeopolitik gerginlikler de şirketler arasındaki belirsizliği artırdı. Buna göre, üç çeyrektir üst üste yükselen küresel işe alım beklentileri de 2024 yılının ilk çeyreği için düştü. Bu durum, mevsimsellikten arındırılmış Net İstihdam Görünümünün (NEO) 30’dan 26’ya gerilemesine yansıdı.
İşe alım beklentisinde ABD başı çekti
Ankete göre, Kuzey Amerika, işverenlerin en fazla işe alım beklentisine sahip olduğu bölge oldu. ABD bölgedeki ülkelerin başını çekti. Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde ise istihdam görünümü, küresel bölgeler arasında en düşük seviyede kalmaya devam ederken bu durum, büyüme tahminlerinin düşürüldüğü ve birçok ülkenin stagnasyon veya resesyonla karşı karşıya kaldığı bölgenin ekonomik iklimini yansıttı. Asya Pasifik bölgesindeki beklentiler de düşük talep, düşen ihracat ve derinleşen emlak krizi ile karakterize edilen Çin’in zayıf ekonomisinden etkilenerek geçen çeyrekten bu yana hafif bir düşüş gösterdi. Diğer yandan bölgedeki beklentiler, 2024’ün ilk çeyreği için en yüksek istihdam beklentilerinden birini bildiren Hindistan tarafından desteklendi.
Türkiye istihdam beklentilerinde ortalamanın altında
Ankette yer alan verilere bakıldığında Türkiye’deki işverenler önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde yüzde 22 puanlık Net İstihdam Görünümü (NEO) ile ülkede sağlıklı bir işe alım ortamı öngördüklerini ortaya koysa da işe alım ortamına ilişkin beklentiler geçen çeyreğe göre 4 puan, geçen yılın bu çeyreğine göre 7 puan geriledi. Türkiye, istihdam beklentilerinde küresel ortalamanın da 4 puan altında kaldı.
“Para politikasındaki ani değişim istihdamda tereddüt yaratıyor”
Araştırma sonuçlarını değerlendiren ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, “Daha sıkı bir para politikasına geçişin enflasyonunu frenleyeceğine dair ülkemizde bir beklenti var. Kısa vadede, bankaların faiz oranlarını artırması ve ekonomik büyüme tahminlerinin düşürülmesi nedeniyle bu durumun zorluklara neden olacağı da tahmin ediliyor. Ayrıca para politikasındaki bu ani değişimin neden olduğu istikrarsızlık, işverenlerin önlerinde zor zamanlar olduğunu düşünmelerine de neden oluyor. Bu da şirketlerin işe alma konusunda tereddüt yaşamalarını beraberinde getiriyor. Ancak şu an uygulanan politikaların uzun vadeye ülkemizin ekonomik görünümünü iyileştirmesi bekleniyor. Dolayısıyla Türkiye’deki işverenler de uzun vadede daha iyi sonuçlar gördükçe bu durumun istihdam piyasasına olumlu etkisini de göreceğiz” dedi.