Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbul İnsan Kaynakları Forumu’na katıldı. Geçen yıl ‘Yeni Yüzyılın Yetenek Üssü’ teması ile ilk defa düzenlenen forum, bu yıl ‘Toplum 5.0.’ temasıyla gerçekleşiyor. Forumda konuşan Yılmaz, “Dijital dönüşüm, yapay zekâ, otomasyon ve veri analitiği gibi alanlardaki ilerlemeler, iş gücünün dinamiklerini değiştirirken, aynı zamanda yeni yetkinliklerin kazanılmasını ve mevcut yetkinliklerin sürekli olarak güncellenmesini gerekli kılıyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından gerçekleştirilen araştırmalar, 2030 itibariyle dünya çapında 25 milyon yeni meslek oluşturulacağını ve mevcut iş alanlarından 6 milyonunun kaybolacağını tahmin ediliyor. Yaşanan bu gelişmeler ülkeleri, insan kaynakları süreçlerini yenilemeye ve gelecek ihtiyaçları karşılayacak, ileriye dönük, kapsayıcı ve sürdürülebilir insan kaynağı politikaları geliştirmeye yöneltiyor” diye konuştu.
“Kadın ve gençlerin istihdama dahil edilmesi öncelikli”
İşgücünün niteliklerinin artırılması, daha verimli sektörlere ve alanlara yönlendirilmesi, eğitim ve istihdam ilişkisinin gözetilmesi, kadın ve gençlerin işgücü piyasasında ihtiyaç duyulan mesleki beceriler ile donatılarak istihdama dâhil edilmesi temel öncelikler arasında olduğunu aktaran Yılmaz, “Toplam istihdam içinde yeşil dönüşüme uyumlu işgücünün payının artırılması için gerekli politikalar uygulamaya konulacak, yeşil dönüşüm sürecinden çalışanların olumsuz etkilenmemesine yönelik adil geçiş mekanizmaları kurulacak” dedi.
Savunma sanayii, yapay zekâ, siber güvenlik, temiz ve sürdürülebilir enerji ile uzay teknolojileri gibi stratejik alanlarda nitelikli işgücü yetiştirmeye yönelik kamu-üniversite-özel sektör işbirliği programları uygulayacaklarını vurgulayan Yılmaz, “Uzaktan çalışma gibi esnek çalışma modellerinin kayıtlı ve güvenceli bir şekilde uygulanması ve yaygınlaştırılmasını sağlayacağız. Mikro kredi projeleri ile kadın girişimciliğini ve istihdamını destekleyeceğiz. Gençlerin istihdamının artırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Yetişmiş insan kaynağımız, Türkiye Yüzyılı’nda kalkınmanın itici gücü olmayı sürdürecek” ifadelerini kullandı.
“Özel sektör-kamu işbirliklerini güçlendiriyoruz”
Türkiye Yüzyılında, ülkenin insan kaynağının dünyanın gelişen şartlarına uygun olarak planlanması için beş yıllık Stratejik İnsan Kaynağı Planlaması çalışmalarını başlattıklarını belirten Yılmaz, “Kamuda yetenek ve kariyer yönetimi, eğitim ve geliştirme gibi modern insan kaynakları süreçlerinin veriye dayalı olarak yapılandırılması için tüm Bakanlıklarımızı kapsayacak şekilde İş Analizi Projesini yürütüyoruz. Projeyle, ilk etapta büyük veri analizi, yapay zekâ ve makine öğrenmesi teknolojileri üzerinden, kamudaki unvan ve pozisyonlara ait işlerin tanımlanmasını ve sınıflandırılmasını yapıyoruz. İlerleyen süreçlerde daha etkin insan kaynağı yönetimi için faydalı veriler sağlayacak. Beşerî sermayemizi özel sektör- kamu işbirliklerini ortak projeler, teknoloji transferi, mesleki gelişim ve istihdam destekleriyle güçlendiriyoruz” sözlerine yer verdi.
Üniversitelerin mezun iş gücüne katılım performanslarını düzenli olarak ölçen bir sistem kurduklarını dile getiren Yılmaz, “Yapılan ölçümlere göre hazırlanan raporlar hem üniversitelere hem de rehber öğretmenlere gönderilerek ilgili tüm tarafların gerçek fotoğrafı görmesini sağlıyoruz. Türkiye artık yurt dışında yaşayan ve eğitim gören evlatlarını kendine çeken bir cazibe merkezi oldu. Hatta diğer ülke vatandaşlarından yetenekler de küresel marka haline gelen şirketlerimizde çalışmak üzere Türkiye’ye yöneliyor” dedi.