Cumartesi, Mayıs 18, 2024

Depreme karşı su yalıtımı önem taşıyor 

Bitümlü Su Yalıtımı Derneği (BİTÜDER) Yönetim Kurulu Üyeleri, kamuoyunun bina kalitesinde su yalıtımının önemi konusunda bilinçlendirilmesini görüşmek için İzmir’de düzenledikleri toplantıda bir araya geldi. Toplantıda kalite, satış ve pazarlama konusunda sektörün gelişimi yanında depreme karşı binaların su yalıtımıyla güçlendirilmesi için farkındalık oluşturuldu.

BİTÜDER’in Kurucularından Levent Ürkmez, deprem ile su yalıtımı arasındaki ilişkinin toplum ve sektörde yeterince anlaşılamadığını belirterek, “BİTÜDER kurulduğu yıllardan itibaren depreme binaları korozyondan koruyacak en önemli unsurun su yalıtımı olduğunu vurguluyor. Bilinç artışında biraz mesafe aldığımızı düşünüyorum. Fakat farkındalığımız hala yetersiz. 30 Ekim 2020 İzmir, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş gibi yıkıcı depremler gösteriyor ki binalarımız statik açıdan yetersiz. Yıkımların çok önemli ve başlıca nedeninin korozyon, dolayısıyla zayıflayan taşıyıcı sistem olduğunu, raporlarda görüyoruz. Kısaca su yalıtımı olmayan ya da yetersiz olan binada, taşıyıcı sistem kısa sürede statik dayanıklılığını kaybediyor ve depreme karşı koyamıyor. Son depremlerde çok yeni binaların bile yıkıldığını üzüntüyle izledik. BİTÜDER olarak farkındalık oluşturmak için toplantı, seminer, duyurularla kamuoyunu bilinçli olmaya, meslektaşlarımızı da dikkatli olmaya davet ediyoruz” diye konuştu.


“Standart dışı ürünlerin piyasada dolaşması önlenmeli”

BİTÜDER Yönetim Kurulu Başkanı ve Ravago Firma Temsilcisi Alper Doğruer, su yalıtımında kalitenin önemi ve konuyla ilgili dernek çalışmaları hakkında bilgi vererek, “Sektör dernekleri olarak sorumluluk alanlarımızdan biri ve en önemlisi sağlıklı pazar büyümesi için ortam oluşturmak. BİTÜDER olarak su yalıtımı ve mevzuat hazırlığı gibi kendi sektörümüz ile ilgili konularda çalışmalar yapıyoruz. En çok önemsediğimiz haksız rekabetin önlenmesi ve kaliteli üretimin artması. Denetimlerle standart dışı ürünlerin piyasada dolaşması önlenmeli. Su yalıtımında kalite, bina statik yapısına ve konfor şartlarına etki eden en önemli yapı taşı demek” dedi.

Yerli ürün kullanımında bilinçli olma çağrısı

BİTÜDER’in gönüllü ürün kalite testleri hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Üyesi ve Standart İzolasyon Firma Temsilcisi Kemal Çolakoğlu, “Son yıllarda dernek olarak yaptığımız kalite kontrol testleri hem tüketicinin korunması hem de üreticisi olduğumuz ürünün kalitesini yükseltmek açısından faydalı bir çalışma örneği oldu. Her ürün grubunun bu şekilde çalışmalar yapması inşaat sektörüne çok faydalar getireceğine inanıyorum” diye ifade etti.

Yalıtımda yerli ürün kullanımına değinen BİTÜDER Yönetim Kurulu Üyesi ve UKS Firma Temsilcisi Nevzat Goloğlu, “BİTÜDER üyesi firmalar olarak gururla söyleyebilirim yerli üretim kapasitemiz ülkenin su yalıtım ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde. Hepimiz dünyada pek çok ülkeye ihracat yapıyoruz. Tüm uluslararası kalite standartlarına uygun belgelendirmelerimiz var. Hiçbir ithal ürüne ihtiyaç duymadan, güvenilir ve ekonomik tüm ürünler sanayicilerimizin portföyünde var. Yerli ürün kullanma konusunda sektör profesyonellerini bu konuda da bilinçli olmaya davet ediyoruz” dedi. 


Depreme karşı güvenli yapılar için sağlıklı su yalıtımı

Deprem ile su yalıtımı arasındaki ilişki hakkında bilgi veren BİTÜR Yönetim Kurulu Üyesi ve ERYAP Firma Temsilcisi Tolga Ceylan, “Deprem gerçeği, son zamanlarda sıklıkla kendini hatırlatıyor. Dernekler olarak her fırsatta, her platformda depreme karşı güvenli yapılar için sağlıklı su yalıtımının olmazsa olmaz, en önemli faktör olduğunu hatırlatıyoruz. İnşaat sektöründe karar vericileri, kamu otoritesini, vatandaşı bu konuda bilinçli olmaya davet ediyoruz” sözlerine yer verdi.

Türkiye’de bitümlü örtü üretimini Avrupa Birliği ile kıyaslayan BİTÜDER Yönetim Kurulu Üyesi ve BTM Firma Temsilcisi Orkun Ürkmez, şu açıklamayı yaptı; “BİTÜDER bünyesindeki tüm firmalar, kurumsal, öncü, güvenilir, yıllardır bu işe gönül vermiş. Uluslararası kalite standartlarında üretim yapmaya özen gösteriyoruz. Yapı Malzemeleri Yönetmeliği var. Bu yönetmeliğe, CE prosedürüne uygun üretim ve pazarlama yapmak zorundayız. AB ülkeleri dahil pek çok ülkeye ihracat yapıyoruz. Kaliteden ödün vermeden, tüm yapı malzemelerini uluslararası platformlarda da kalite algısı ile oturtmak çok önemli.”


“Su Yalıtım Yönetmeliği yapı sektörü için milat”

BİTÜDER Genel Sekreteri Meltem Yılmaz da Su Yalıtım Yönetmeliği hakkında şu bilgileri verdi: “2018 yılında yayınlanan Su Yalıtım Yönetmeliği ülkemiz ve yapı sektörü için milat. Daha önce yayınlanmamış olması çok büyük eksiklikti. Detay ve malzeme seçimi konusunda belirsizlik vardı. BİTÜDER olarak yaptığımız çalışmalarla inşaat sektöründe karar verici mekanizmalara Su Yalıtım Yönetmeliği’nin içeriği hakkında bilgilendirmeler yapıyoruz. Yeni bir yönetmelik sayılabileceği için tam anlaşılamadığını ve oturmadığını gözlemliyoruz. Tüm paydaşları yönetmeliğe uygun proje, detay ve uygulama konusunda bilinçli olmaya davet ediyoruz.”

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM