Pazar, Eylül 8, 2024

“Temassız ödemede telefon karttan daha güvenli”

Siber güvenlik şirketi ESET, kullanımı artan temassız ödemelerin geleneksel ödeme yöntemlerinden daha güvenli olup olmadığını inceleyerek önerilerini paylaştı. Temassız ödemeleri daha güvenli hale getirmek için çeşitli öneriler sıralayan ESET, telefonla ödeme yönteminin kartlara göre daha güvenli olduğunu vurguladı. Öte yandan akıllı saatleri kullanmama çağrısı yaparak daha düşük güvenlik nedeniyle, akıllı saatle ödemeleri etkinleştirmenin potansiyel sorunlara yol açabileceği belirtildi. 

Buna göre, yakın alan iletişimi olarak adlandırılan NFC, 2010’ların ikinci yarısında kablosuz teknoloji ve yeni bir ödeme standardı olarak ortaya çıktı. Bu teknoloji sayesinde, orijinal çip tabanlı kartlar daha da kullanışlı hale geldi. Kartları ödeme terminallerine ve ATM’lere takmak yerine, para transferi için NFC özellikli bir ödeme cihazına dokunmak yeterli oluyor. Temassız kartların yanı sıra, kart bilgileri uygulamaya yüklendikten sonra telefonu ödeme için kullanmayı sağlayan Apple Pay veya Google Pay gibi hizmetler aracılığıyla telefonlar da artık bu işlevi görebiliyor.


“NFC teknolojisi hatasız değil”

ESET’in açıklamasına göre, NFC’nin temel amacının temassız işlemleri kolaylaştırmak olduğu düşünüldüğünde, tamamen güvenli olması gerektiği varsayılabilir. Ancak diğer kablosuz iletişim yöntemleriyle karşılaştırıldığında, çalışması için gereken yakınlık nedeniyle ele geçirilmesi çok daha zor olsa da bazı siber saldırı türlerine karşı algılanamaz olduğu anlamına gelmiyor. NFC teknolojisinin özellikle ödeme işlemlerinde daha güvenli olduğu doğru olsa bile bu, teknolojinin hatasız olduğunu göstermiyor. 

ESET açıklamasında, NFC özelliğinin telefonlarda da mevcut olduğu, Apple Pay, Google Pay ve diğerleri PIN, parmak izi, yüz taraması veya telefonda yer alan başka bir ek güvenlik gerektirdiğinden, biraz daha güvenli olabileceği belirtildi. Ayrıca her iki ödeme hizmeti de yalnızca etkinleştirildiğinde çalıştığından, birisinin kullanıcıdan rahatça bir ödeme alma şansı daha az oluyor. Ek olarak Apple veya Google Pay kullanmak hesap bilgilerini başkalarına aktarmıyor ve cihazın kaybolması durumunda bu hizmetleri uzaktan devre dışı bırakmak daha kolay bir yöntem olarak öne çıktı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM