Pazartesi, Eylül 16, 2024

Fark Yaratan Muhtarlar ve Menemen

Geçen hafta cuma akşamı ve cumartesi sabahı iki önemli etkinlikteydim. 22 Aralık’taki İzmir Muhtarlar Buluşması’nda aynı zamanda Fark Yaratan Muhtarlar ödül töreni de gerçekleşti. Üç akademisyen ve bir başkan danışmanı ile birlikte jüri üyesi olduğumuz yarışmada dört kategorideki birincileri uzun tartışmalar sonucunda zorlukla seçebildik, çünkü birinciliğe layık birden fazla proje vardı önümüze gelen. Bu deneyimle birlikte bir dahaki yarışmada önerim, birinci yanında ikinci ve üçüncünün de ödül kategorisine alınması. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentin mahallelerini uyumlu, içten, neşeli ve bereketli bir hayatla buluşturmak için düzenlediği “Fark Yaratan Muhtarlar” ödüllerinin de verildiği Fuar İzmir’deki son derece neşeli ve coşkulu buluşmaya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Şükran Nurlu, Ertuğrul Tugay, Suphi Şahin ile bin 200’ü aşkın muhtar, sivil toplum kuruluşları, odalar ile derneklerin başkanları katıldı.

Fark Yaratan Muhtarlar İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Döngüsel Kültür” stratejisi uyarınca ödüllerini dört kategoride aldı. “Birbirimizle uyum” kategorisinde Konak Millet Mahallesi Muhtarı Şener Doğan, “Doğa ile uyum” kategorisinde Çiğli İzkent Mahallesi Muhtarı Hatice Karaağaçlıgil, “Değişimle uyum” kategorisinde Karabağlar Aşık Veysel Mahallesi Muhtarı Ahmet Tuna, “Geçmişimizle uyum” kategorisinde ise Konak Konak Mahallesi Muhtarı Tamer Yıldırım ödül aldı. Yarışmaya projeleriyle katılan çok sayıda muhtara da katılım belgesi takdim edildi. Yarışmaya katılanların yanında Başkan Soyer’in elinden biz de geceye katılan jüri üyeleri olarak Prof. Kemal Kocabaş ile birlikte katkı plaketimizi aldık.

Belediye Başkanları Demir ve Yılmazlar, Genel Sekreter Karcı, Prof. Kocabaş ve iki kadın muhtar Ayşin Eker ve Müge Kaplan ile birlikte aynı masayı paylaştığımız Başkan Soyer’in Fuar İzmir C Salonu’nu dolduran konuklarla birlikte olmaktan çok mutlu olduğunu gözlemledim ki, bu coşkulu ve güzel konuşmasına da yansıdı. İki muhtar Eker ve Kaplan da arkadaşları adına konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Ali Kılıç ve çalışma arkadaşlarını bu kusursuz gece ve ödül töreni için kutluyorum. Ki, bu kusursuzluk, mükemmel çalışma performansını jüri çalışmaları için daireye gidip geldiğimde de gördüm. Demek ki isteyince yapılıyor. Keşke mükemmeli arayan çalışma anlayışını her alanda görebilsek.


 Menemen’de

 Arada bir gittiğim Menemen’e bu kez yine 1930 yılında Cumhuriyet karşıtları tarafından başlatılan ayaklanmada katledilen devrim şehitleri Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ile Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki Bey’i, 93’üncü ölüm yıldönümlerinde bir kez daha anmak için Menemen Belediye Başkan Aday Adayı Ali Kemal Elitaş ile birlikte gittim. Anma programı Menemen Yıldıztepe Şehitliği’ndeki resmi törenle başladı. Saygı Duruşu ile İstiklal Marşı sonrasında çelenk sunumunun ve saygı atışının da yapıldığı törene Şehit Teğmen Kubilay’ın aile yakınları ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, CHP MYK üyeleri Murat Bakan ve Deniz Yücel, CHP Milletvekili Ednan Arslan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ege Ordusu Komutan Vekili Tuğgeneral Bahattin Karademir, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Menemen Kaymakamı Fatih Yılmaz, Menemen Garnizon Komutanı Topçu Albay Zekeriya Tosun, Menemen Belediyesi Başkan Vekili Aydın Pehlivan, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı Dr. Hüsnü Bozkurt ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ile kalabalık bir yurttaş topluluğu katıldı. Tören, Yıldıztepe Şehitliği’ne karanfil bırakılmasıyla sona erdi.

Resmi tren sonrasında ise CHP Gençlik Kolları ve ADD tarafından kortej oluşturularak Menemen’den Yıldıztepe’ye kadar bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe CHP Genel Başkanı Özel ve MYK üyeleri Bakan ve Yücel ile ADD Genel Başkanı Dr. Bozkurt ve yönetici arkadaşları, CHP il ve ilçe başkan ve yöneticileri, ilçe belediye başkanları yanında binlerce Menemenli ve İzmirli ile katılmanın onurunu yaşadım.

Tören ve yürüyüş sırasında CHP Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ferdi Zeyrek ile de tanıştık ve yakın temasımız oldu. Zeyrek, iddialı. 2014 Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde Manisa ve ilçelerinde partinin görevlendirmesiyle dönemin PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Osman Korutürk ile birlikte çalışmalara katıldığım, İzmir’in bitişiğindeki Manisa’da CHP’nin iddia koyması gerekir. 

CHP’de danışmanlık yaptığım dönemde ilk kez 2011’de milletvekili seçilen ve yakından tanıdığım Özel, CHP genel başkanlığına gittikçe ısınıyor. Yerini dolduruyor. Tören öncesinde görüşme ve sohbet etme şansım oldu. Başaracağına inanıyorum ve başarması için herkesin de ona yardımcı olması, çağırdığı seferberliğe katılması gerekiyor.

Yürüyüş sonrasında Özel, Soyer ve Bozkurt çok güzel konuştular. Özel’in konuşmasından en çok aklımda kalan cümle şu oldu:

“Böyle anlamlı günlerde, özellikle devrimlere sahip çıkmanın sembolü olmuş yıldönümlerinde ya da büyük acıların anma törenlerinde var olmaya devam edeceğim.”

Menemen ile ilgili şu cümleyi kurmazsam yazı eksik kalır: Ali Kemal veya bir başka isim; hiç fark etmez; CHP kiminle Menemen’de seçime girecekse mutlaka kazanmak için girmeli. Elindeki belediyeyi başkasına ikram edecek ne bir aday ne de meclis üyesine tahammülü var Menemen’in. Ve aday ile doğru düzgün ve seçimi kazanmaya dönük meclis üye aday listesi burada gecikmeden yeni yılla birlikte açıklanmalı. CHP’nin elinde olmayan diğer İzmir ilçelerinde de. Büyükşehir için herkes sakin olsun, işini yapsın ve 15 Ocak’tan önce kimse bir açıklama beklemesin.

Menemen’de yedek subay-öğretmen Kubilay ve maiyetindeki iki Menemenli şehidimizi andığımız süreçte maalesef Kuzey Irak sınırı bölgesinde ABD’nin “kara gücümüz” diyerek himayesinde tuttuğu hain ayrılıkçı teröristlerce 12 Mehmetçiğimiz şehit edildi. Onları ulus olarak kalbimize gömdük. Yastayız.

Muzaffer Aynan Kara

Diğer Yazarlar