Pazartesi, Eylül 16, 2024

İzmir Valisi Elban: Ekonomik göstergeler negatiften uzaklaşıyor

İzmir Ticaret Odası (İZTO) aralık ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Selami Özpoyraz idaresinde gerçekleştirildi. Yılın son meclis toplantısına İzmir Valisi Süleyman Elban’da katılım sağladı. Toplantıda konuşan Elban, geçtiğimiz üç yılın dünya ve Türkiye açısından zor bir dönem olduğunu söyledi. Pandemi, sel, yangın ve deprem gibi doğal afetler başta olmak üzere, ekonomideki savrulmalar ve dalgalanmalar, salınan sıkılaşma tedbirleri ile resesyon beklentileri nedeniyle son üç yıl çok zor geçtiğini vurgulayan Elban, “Bu dönem içinde en çok etkilenen grup iş dünyası oldu. Dünyada özellikle Türkiye’nin ticari parteri olan ülkeler için 2024 yılının ekonomik göstergelerde eğilim pozitife doğru kayıyor. Bu dönem artık dünya ve Türkiye açısından ciddi bir toparlanma ve şartların lehimize oluştuğu en kötü ihtimalle şartların olağanlaştığı ve öngörülebilirliğin olduğu bir döneme gireceğiz. Dolayısıyla bu anlamda ümit var. En geç 2024 yılının 3’üncü çeyreğinde bütün göstergeler parametrelerin pozitife doğru döneceği ve negatiften uzaklaşacağı yönünde görünüyor” diye konuştu.


“İzmir bir ticaret şehri”

İzmir’in bir ticaret şehri olduğunu belirten Elban, “4 milyar dolara yakın dış ticaret artımız da var ancak bu şehre bu unvanı veren liman ve dış ticareti. Dış ticaret konusunda ülke geneline göre iyiyiz.  Ancak liman konusundaki üstünlüğümüz tartışılır. Dolayısıyla liman şehri olma meselesini net bir şekilde ortaya koymamız ve ciddi adım attırmamız gerekiyor. Bu şehrin en önemli unsuru doğal coğrafi güzelliği dışında limanı. Dolayısıyla bu üstünlüğünde kolay kolay terk edilememesi gerekiyor. Tarımda çok iyiyiz ama artık yeni tekniklere geçmek zorundayız. Sanayide ise yeşil ve dijital dönüşümü tamamlamalıyız ki ticarete devam edelim. Türkiye sanayisinin yüzde 10’u burada ancak biz daha farklı bir üretim makasına geçmek zorundayız. OSB, tarım, kıyı gibi birçok alanda adım atmak ve aksiyon almalıyız. Şehrin bu 4 ana başlığının yanında, sağlık, öğrenci, RES, dijital, kimya savunma sanayisi gibi üstünlüklerin şehri olduğumuzu vurgulayacağımız hale getirmek için gayret gösterme arzusundayım” ifadelerine yer verdi.

İzmir’in turizm şehri unvanının ve üstünlüğünün perçinlenmesi gerektiğine değinen Elban, “Turizm gelirlerine ve yata sayısına baktığımızda turizm hatırı sayılır bir turizm şehri olmadığını anlıyoruz. Bunun için turizm çeşitliliği ve kaliteyi artırmalıyız” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM