Perşembe, Eylül 19, 2024

Milli Akıllı Sayaç Sistemi zorunlu oldu 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Elektrik Piyasası Ölçüm Sistemleri Yönetmeliği 28 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. 

Buna göre, Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS), yazılım, donanım ve iletişim altyapısıyla elektrik dağıtım sistemindeki verilerin doğrulanması, saklanması, işlenmesi ve son kullanıcı dahil ilgili taraflara sunulmasına imkan sağlayacak. Elektrik tüketim ve üretim noktalarında temel teknik özellikleri, ilgisine göre TEİAŞ veya TEDAŞ tarafından hazırlanan teknik şartnameler ile belirlenen ve aktif veya aktif-reaktif elektrik enerjisini ölçebilen Akıllı Sayaç EKO ve Akıllı Sayaç PRO olarak ikiye ayrılan sayaçların kullanılması zorunlu olacak. 

Dağıtım sistemine bağlı sayaçların MASS kapsamına dahil edilmesi, iletişim kurulması için gerekli teçhizatın, altyapının ve akıllı sayaçların kurulumu, işletilmesi ve bakımı ve mevcut sayaçların akıllı sayaçlar ile değiştirilmesi dağıtım şirketlerinin sorumluluğunda olacak. Ayrıca iletim sisteminde kullanıcı mülkiyetindeki sayaçların değiştirilmesi durumunda ve kullanıcılar için ilk defa tesis edilecek sayaç ve modemler kullanıcı tarafından temin edilerek, TEİAŞ tarafından tesis edilecek. 


Takip için mobil site kurulacak

Ayrıca, Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) tarafından, kullanıcıların bazı bilgilerini takip edebilmeleri, geçmişe dönük verileri üzerinden belirli analizleri görebilmeleri ve geri bildirimde bulunmalarını sağlamak amacıyla Kullanıcı Mobil Uygulaması ve internet sitesi kurulacak. Mobil uygulamanın kullanıcıların kullanımına sunulması, işletilmesi ve veri güvenliğinin sağlanması EPİAŞ’ın sorumluluğunda olacak.

Öte yandan bu düzenleme 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM