İmar Yasasına Takılanlar Derneği (İYT Derneği) üyeleri Konak’ta bir araya gelerek yapı kayıt mağduriyetinin giderilmesini istediler. İmar Yasası’na Takılanlar adıyla dernekleşerek yapı kayıt mağduriyetlerine çözüm aradıklarını söyleyen İYT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Hacıoğlu, geçmiş dönemde çıkarılan imar yasası sonucu ciddi oranda bir mağduriyet oluştuğunu, yapı kayıt mağduru olarak bir araya gelen vatandaşın artık dayanacak gücünün kalmadığını belirtti.
Yapı kayıt mağduriyetinin ne anlama geldiğini anlatan Hacıoğlu, “2018 yılında kentsel dönüşüme kadar geçerli olmak üzere 31 Aralık 2017 öncesi ruhsatsız yapılar ile ruhsat eklerine aykırı yapılara, ücretinin ödenmesi kaydı ile yapı kayıt belgesi verildi. Bu süreç 2019 yılı sonuna kadar da uzatıldı. Ancak kamuoyunda imar barışı olarak lanse edilen uygulama iki kez uzatılınca, vatandaş 31 Aralık 2017 sonrası yapılar içinde geçerli olduğunu zannedip yanılgı yaşadı ve mağduriyetler oluştu” dedi.
“2017 sonrası yapılar için vatandaş mağdur edildi”
Kanunda açıkça belirtilmediği için 2017 Yılı sonrasındaki yapıları içinde yapı kayıt belgesi alan vatandaşların aboneliklerini yaptırıp o yapılarda yaşamaya başladığını ancak 3-4 yıl sonra uydudan kontrol edildiğinde yapı gözükmediği için belgesinin iptal edildiğini anlatan Hacıoğlu, bu nedenle vatandaşların mağdur olduğunu söyledi.
Devlet ile imar barışı yaptığını düşünen milyonlarca vatandaşın Sayıştay 2019 raporu ile güncel olmadığı bilinen uydu kayıtları ile belgelerinin iptal edildiğini belirten Hacıoğlu, “Vatandaş yıkım, ağır para cezası ve hapis ile yargılandı. Mütaahitin yapı kayıt belgesi ile kat mülkiyeti ile sattığı daireyi alan vatandaş, belgenin iptali ile abonelikleri iptal edilip yıkım riski ile karşılaştı. Yapı kayıt belgesi iptal edilen evlerin, yıkım işlemleri devam ediyor. Beyana göre verdiği yapı kayıt belgelerinin 3-4 yıl sonra sadece uydu görüntüsü ile kontrol edilerek iptal edilmesi vatandaşın mağdur edilmesi anlamına geldiğinden, yıkımların yeni bir düzenlemeye kadar acilen durdurulmasını ve bir düzenleme yapılarak bu mağduriyetin önlenmesini talep ediyoruz” diye konuştu.
Mağdurların talebi yeni düzenleme
Devletin vatandaşının beyanını başvuru aşamasında ya da hemen ardından kontrol etme sorumluluğu olduğunu ifade eden Hacıoğlu, kırsal alanlardaki büyükşehir yasası nedeniyle, imar kanunu aykırı yapıların, bu yasada düzenleme yaparak düzenleme öncesine dönülmesini de beklediklerini söyledi. Hacıoğlu, “Büyükşehir yasasından önce köylerde insanlar arazilerine 1 ya da 2 katlı evler yapmıştı, bu evlerin tamamı artık ruhsatsız yapı konumunda. Bunun da bir mağduriyet yarattığını düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.
“Depreme dayanıklı yapılara kayıt belgesi verilmeli”
Devletin vatandaşını afet risklerine karşı korumakla yükümlü olduğundan, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılara, afet riski incelmesi yapılmak şartıyla yeniden yapı kayıt belgesi verilmesini istediklerini söyleyen Hacıoğlu, “Önceden verilmiş hapis, para ve yıkım cezalarının iptal edilmesini istiyoruz. 3194 sayılı imar kanunda yapılacak düzenleme ile plansız alanlarda 1-2 katlı, 200 metrekareyi geçmeyen barınma amaçlı ev yapılması önündeki engellerin kaldırılmasını da talep ediyoruz” diye konuştu.
Ülkemizde pandemi sonrası konut açığı sorunu oluştuğunu, afet riski olmayan yapıların kontrol edilerek ekonomiye kazandırılması ile depreme dayanıklı yapı stoğunun arıtılmış olacağını vurgulayan Hacıoğlu, “Ülkemizde yaklaşık 3 milyon yapının kontrol edilmesi ile hazineye önemli katkı sağlanacak, bu katkı ile kentsel dönüşüme bütçe yaratılmış olacak” dedi.