Pazar, Eylül 8, 2024

Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği belirlendi

Tarım ve Orman Bakanlığı, ‘Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılması Hakkında Tebliğ’i’ 9 Ocak 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. 

Tebliğde, tarımsal işletmelere tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kişi ve kuruluşların desteklenmesine dair usul ve esasları belirlendi. 

Buna göre, tarımsal yayım ve danışmanlık desteklerine (TYDD) başvuran kişi ve kuruluşlara, ilgili yönergede belirlenen işletme sayısının yüzde 80’inin altına düşmemesi ve hizmet sunması koşuluyla bu yıl bir tarım danışmanı için 144 bin TL ödeme yapılacak. 


İşletmelerin sorumluluğu

Tebliğde yayımlanan, tarımsal danışmanlık hizmeti alacak tarımsal işletmeler ve sorumluluklar kapsamında, örtü altında en az 2 dekar alanda üretim yapmak, bağ-bahçede en az 10 dekar alanda üretim yapmak, tarla ziraatında; kuruda en az 100 dekar veya yarısından fazlası kuru olmak kaydıyla kuru ve sulu toplam en az 100 dekar, suluda en az 50 dekar alanda üretim yapmak, hayvancılıkta; süt sığırcılığı yapan işletmelerde en az onu sağmal olmak kaydıyla en az 20 baş sığır, besi sığırcılığı yapan işletmelerde en az 20’si erkek hayvan olmak kaydıyla en az 50 baş sığır ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde en az 100 küçükbaş hayvana sahip olmak, arıcılıkta en az 30 adet arı kolonisine sahip olmak, su ürünleri üretim tesisine sahip olmak, kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde; yumurta üretiminde 5 bin adet, et üretiminde 10 bin  adet ve üzeri kapasitede yetiştiricilik yapmak, organik tarım alanında belirtilen işletme büyüklüklerinin yarısına sahip olmak gerekiyor. 

Ayrıca tarımsal danışmanlık hizmeti alacak gerçek kişiler tarımsal danışmanlık hizmet bürolarının bulunduğu ilde ikamet etmek zorunda olacak. 

En fazla 5 tarım danışmanı için ücret ödenecek

Bakanlıkça yetkilendirilerek tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti sunan, üretici örgütü, ziraat odası ve bunların şubeleri de dahil olmak üzere bünyelerinde çalıştırdıkları en fazla 5 tarım danışmanı için TYDD ödemesi yapılacak.

Kişi ve kuruluşa her bir tarım danışmanı için yıllık 144 bin TL’lik destek, 12 aylık hizmet sunumu zorunluluğu saklı kalmak kaydıyla 11 Mart 2024’ten sonra 72 bin TL ve 11 Kasım 2024’ten sonra 72 bin TL olmak üzere iki dilim halinde Bakanlıkça belirlenen tarihlerde ödenecek.

Ödeme tarihleri kaynak durumuna göre Bakanlıkça belirlenir. TYDD ödemeleri 2024 yılı bütçesinden karşılanır. Başkanlık, iller bazında TYDD desteği verilecek serbest tarım danışmanı ile kuruluşlardaki tarım danışmanı sayısı ve öncelik kriterlerini belirlemeye yetkilidir.  

TYDD ödemeleri, şubesi olan kuruluşlar için, yetki belgesinin verildiği ilin banka şubesinden yapılabilecek.  Merkezinde faaliyet göstermeyen kuruluşlara şubeleri için ödeme yapılmayacak. 

6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla genel hayata etkili afet bölgesi kabul edilen yerlerde, kişi ve kuruluşların yeni yetki belgesi başvurularında belediyelerden alınan iş yeri açılış ruhsatı bu tebliğ süresince istenmeyecek.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM