Pazartesi, Eylül 16, 2024

Adaylardan seçim sonucu okumak…

Partiler seçimlerde göstereceği adayları açıklamaya başladı. İttifak arayışları sürerken, ittifak yapmadan kendi gücü ile seçime gireceğini söyleyenler de var.

Kendi başına seçime gireceklerin bir kısmı dolaylı olarak AKP’ye destek için CHP oylarını bölmeye çalışıyor gibi görünüyor. Amaçlarına ulaşıp belediye başkanlığı seçiminde CHP’ne seçimi kaybettirici darbeyi vuracaklar mı, göreceğiz. Aynı durum AKP için ne kadar geçerli olacak, bunu da son listeler belli olunca anlayacağız. Konu sadece belediye başkan seçimi değil, meclis çoğunluğuna da ulaşmak. İşte bu noktada partilerin birbirine destek olması beklenebilir.

Büyükşehir belediye başkanlığı seçimini kazanmak partiler için prestij konusu. Aynı zamanda büyükşehir belediye başkanı 5 yıl boyunca parti etkinliklerine de destek vereceği için seçimi kazanmak önemli.

Partilerin bir kısmı aday bulmakta zorlanıyor. CHP kurultay sonrasında “eski atanmış” belediye başkan adayları yerine, “yeni ekip” adaylarının arayışı içinde. Zira belediye başkanı gelecek 5 yıl içinde sadece parti propagandasını yapmayacak, ortada bir de gerçekleşecek Büyük Kurultay var. O hesaplar şimdiden yapılıyor mu, göreceğiz.

AKP de büyükşehirler için aday bulmak başlı başına sorun. AKP genelde mevcut seçilmiş belediye başkanlarıyla devam edecek gibi gözüküyor. Erdoğan’ın hafta sonu açıkladığı 26 il belediye başkanının 15’i mevcut belediye başkanı.

AKP üç kentte büyükşehir belediye başkan adayı olarak milletvekillerini öne sürdü. Neden?

Nedeni çok açık. Milletvekillerinin ve eski bakan Murat Kurum’un tanınırlığına güveniyorlar. Kanımca AKP, İstanbul, Eskişehir ve Aydın’da mevcut CHP’li büyükşehir belediye başkanlarının halktan aldığı desteği aşmak için bu yolu seçti. Sonuçta İstanbul’da Murat Kurum, Eskişehir’de Nebi Nebioğlu ve Aydın’da Mustafa Savaş seçimi kazanırsa AKP’ye artı yazacak. Seçim kazanılamaz ise milletvekilleri TBMM’ye geri dönecekler. Benzer yöntem genel seçimlerde bakanlar aday oldukları illerde seçim ofisi açmak yerine, bakanlıkları seçim ofisi olarak kullanmışlardı. Bakanlık personeli ve bütçesi de kampanyada değerlendirilmişti. Genel seçimde kazanılan başarı hedefi, yerel seçimde nasıl olacak göreceğiz.

İYİ Parti aday bulmakta zorlanıyor. İzmir için Türkiye’yi ve seçmeni tanıyabilmesi için Prof. Dr. Ümit Özlale’yi 20 Eylül 2023’te açıkladı. Özlale o günden beri İzmir’de çalışıyor. İYİ Parti Bu hafta da Adana büyükşehir belediye başkan adayı olarak Dr. Ayyüce Türkeş’i aday gösterdi. Bu iki adayın da özelliği milletvekili olması. Ümit Özlale aynı zamanda İYİ Partide Genel İdare Kurulu üyesi ve Kalkınma Politikaları başkanı. Seçimi kazanmadıkları zaman yine TBMM’nin çatısı altına dönecekler.

AKP ve İYİ Partinin aday seçimlerindeki bu kriter, kanımca seçimi kazanmaktan çok ülke genelinde oy oranını artırmaya dönük bir seçim.

AKP’nin seçimleri hemen teslim etmeyeceği açık. Hatay’da vali beyin yıkılmış binaları adres göstererek seçmen kayıtlarının yapılabileceği girişimi başlı başına bir uyarı olmalı. Depremin yerle bir ettiği, devletin enkazı kaldırıp binlerce binanın hemzemin olduğu yerde, sokakların ve ev adreslerinin sanal olduğu bir kentte, seçmenler nasıl saptanacak, nasıl kontrol edilecek?

Seçim oyunları, önceden hazırlanan senaryolara göre oynanmaya başladı bile .

İskender Odabaşoğlu

Diğer Yazarlar