Perşembe, Eylül 19, 2024

Sertbaş: 2024 kolay bir yıl olmayacak

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Başkanı Burak Sertbaş, dünyada yaşanan ekonomik daralma ve Türk ekonomisindeki kırılganlıklardan dolayı geçtiğimiz yılın Türk ihracatçısı için zor bir yıl olduğunu ifade etti. Sertbaş, yurt içinde finansmana erişim sıkıntısı, işçilik ve enerji maliyetlerindeki artışlar, yüksek enflasyonun henüz kontrol altına alınamamış olması gibi nedenlerle 2024’ün de kolay bir yıl olmayacağını söyledi.


“İlave gümrük vergisi hazır giyim ihracatçıları için yeni bir şok oldu”

Sektörde yaşanan sorunların üretimi olumsuz etkilediğini söyleyen Sertbaş, “İçerde yüksek enflasyondan dolayı maliyetlerimiz artıyor. Kapasite kullanım oranımız yüzde 84’lerden yüzde 76,4 seviyelerine geriledi. Ayrıca ekim ayında iplik, kumaş, hazır giyim ürünlerinin ithalatına getirilen yüzde 10’luk ilave gümrük vergisi kararı hazır giyim ihracatçıları için yeni bir şok oldu. Geçmişte hayati kararları birlikte alırdık. Bu konudaki kararı da tüm taraflar görüşerek alabilirdik. Bu karar, tekstil ve hammaddeleri sektörünün mevcut koşullarında geçici bir iyileştirme sağlayabilir ama konfeksiyon sektörüne zararlar verir. Korumacılığın piyasa işleyişini bozduğunu ve en sonunda korunan sektöre de faydası olmadığını dünyadaki birçok ekonomi modelinde ve eski uygulamalarda gördük. Bir sektör korunmak istenirken o sektöre fayda sağlanmadığı gibi başka bir sektörde de tamiri mümkün olmayan hasarlara yol açmamak gerekir” ifadelerine yer verdi.

Sertbaş, “2024’ün ilk 6 ayını zaten kaybettik, yılın tamamını kaybetmeyi göze alamayız. Ana ihraç pazarımız Avrupa yılın ikinci yarısında ekonomik toparlanma yaşayacak diye umuyoruz. Bu noktada biz de sipariş için hazır olmalıyız. Tasarım gücümüz, esnek yapımızla kaybettiğimiz müşterileri geri kazanmalıyız. İçerdeki maliyet kaynaklı sorunları çözebilirsek, ihracatçı biraz rahatlarsa eski parlak dönemlerimize döneceğimize inancım tam. Hazır giyim sektörü olarak 2024 yılını otomotiv ve kimyadan sonra en fazla ihracat yapan sektör olarak kapatmayı hedefliyoruz” dedi.


“AB’nin ihracatımızdaki pazar payı %60 seviyesinde”

Türkiye ve Ege Bölgesi’nin 2023 yılı ocak-aralık hazır giyim ihracat rakamlarına değinen Sertbaş, “Hem Türkiye hem Ege Bölgesi’nde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 ihracat kaybımız var. 2023 yılı Türkiye geneli hazır giyim ihracatımız 19 milyon 253 bin 722 bin dolar olarak gerçekleşirken, EHKİB toplam ihracatımız ise 1 milyon 339 bin 791 bin dolar oldu.  Bu rakamlar iç ve dış sorunların bir yansıması. Bildiğiniz gibi AB bizim en büyük ihraç pazarımız konumunda. Ve son 2 yıldır AB ülkeleri de resesyonda ve enflasyon sorunlarıyla mücadele ediyor. 2023 yılında geçen yıl olduğu gibi AB’nin ihracatımızdaki pazar payı yüzde 60 seviyesinde. Buna Birleşik Krallık ve diğer Avrupa ülkelerini de eklediğimizde pazar payımız yüzde 70 seviyesinde. Bu oran geçen yılla neredeyse aynı. İhracatımız azaldı ama AB’nin pazar payı hemen hemen aynı” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM