Cuma, Eylül 20, 2024

Rusya’dan para transferleri durma noktasına geldi

Ukrayna Savaşı sonrası Türkiye ile Rusya arasında artan ticarette tahsilat sorunları büyüyor. Ekonomim.com’da yer alan Merve Yiğitcan’ın haberine göre; Rusya’dan gelen para transferlerinde aralık ayında başlayan sıkıntılar, ocakta artarak devam ederken, birçok firmanın ödemesi bankalardan ya geri dönüyor ya da ret yiyor. İhracatta ciddi aksamalara yol açan sorunla ilgili firmalar ise endişeli bekleyişte.

Batı’nın yaptırımlarına rağmen Türkiye ile Rusya’nın artan dış ticaretine, para transferlerinde yaşanan engeller darbe vurmaya başladı. Edinilen bilgiye göre, ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın ziyaretinden sonra ihracatçıların Rusya’dan gelen TL ve ruble ödemelerini alamadıkları, transferlerin bazı bankalardan doğrudan geri gönderildiği, bazı bankaların ise ‘yasaklı ürün’ diyerek daha önce kabul ettiği işlemleri reddetmeye başladığı öğrenildi. Ekonomiye’ye yakın kaynaklar, 1 Ocak itibarıyla para transferlerinin neredeyse durma noktasına geldiğini belirtirken, bu durumun ihracatı sekteye uğratmaya başladığını, ticaretin devamı için acilen çözüm beklendiğini dile getirdi.


9,4 milyar dolarlık ihracat

2022 yılında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası ABD ve AB, Rusya’ya yönelik yaptırımlarını sertleştirirken, Türkiye ile Rusya arasında ticaret artarak sürüyor. Geçen yılın tamamında Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı yüzde 23,2 artarak, 2022’deki 7 milyar 647 milyon dolar seviyesinden, 9 milyar 423 milyon dolara çıktı. Bu ülkeye en fazla ihracat yapan 5 sektör de sırasıyla kimya, makine, otomotiv, yaş meyve sebze ve elektronik oldu. Batı, iki ülke arasında artan ticari ilişkilerden dolayı rahatsız olsa da, özellikle Türkiye’nin tahıl koridorundaki rolü nedeniyle tepkisini ‘ılımlı’ biçimde dile getiriyordu. Ancak süreçte gelinen noktada Rusya’dan para transferlerinin son dönemde giderek zorlaştığı ve durma noktasına geldiği öğrenildi. 

Özellikle ABD Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken’ın son Ankara ziyaretinde de konunun gündeme geldiği ve ardından birçok bankanın Rusya’dan transferleri geri gönderdiği gelen bilgiler arasında. Zira Blinken’ın 6 Ocak’taki Ankara temaslarının ardından, Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “Bakan Blinken, İsveç’in NATO’ya katılımının onaylanması için son adımların tamamlanmasının ve yaptırımlar ile ihracat kontrolünden kaçınma konularının ele alınmasının önemini vurguladı” ifadelerine yer verilmişti.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM