Pazartesi, Eylül 16, 2024

AFAD’ın ekipmanını İzmirli sanayici üretecek

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) ortaklığında, AFAD Yerlileştirme Projesi’nin İzmir tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda İzmirli sanayicilere afetlerde arama kurtarma çalışmalarında kullanılan ve yurtdışından ithal edilen ürünlerin yerli üretimine geçilmesi için yürütülen projeye dair bilgi aktarımı yapıldı. Ülke genelinde Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) personeli sayısının olması gerekenin binde 1’i civarında olduğunun vurgulandığı toplantıda, ağustos ayına kadar 100 bin yeni AFAD personelinin eğitileceği açıklandı.


“Ekonomi ve sanayi kazanacak”

Proje dahilinde arama kurtarma sürecinde kullanılan ekipmanların sergilendiğini söyleyen İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Karace, AFAD’ın faaliyetleri kapsamında ihtiyaç duyduğu malzemeleri yerli üreticilerden tedarik etmeye yönelik yerlileştirme projesine ait detaylarının da aktarılacağını ifade etti. Fuaye alanında bazı ekipmanların üretiminin zorluğuna dikkat çeken Karace, “Bir takım şeyler yapılabilir ama bir takım şeylerin üzerinde de bir hayli çalışmak gerekiyor. İçlerinde ciddi teknoloji barındıran ürünler de var” dedi.  Karace, bu çalışma ile bir yandan ekonominin ve sanayinin kazanacağını, diğer yandan kaliteli Türk malları ile kullanılan ekipmanların dayanıklılığının artırılacağını belirtti.


“AFAD personel sayısı ihtiyacın binde 1’i kadar”

Türkiye’deki AFAD personeli sayısının normal olması gereken sayının binde 1’i, 2’si civarında olduğuna dikkat çeken EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da “Afetin ne zaman olacağının belli olmadığı bir ortamda yıkıcı depremlerde karşılaşacağımız felaketler daha önce yaşadıklarımızla aynı. İzmir’de de uzun zamandır kırılmayan iki fay hattı var. Deprem bizde 1-2 ay konuşuluyor, sonra gündemden kalkıyor. Yerine konutların yeni baştan yapılanması geliyor. Geriye dönük bakıldığında kentsel dönüşümle ilgili çok büyük çabalar sarf ediliyor ama yıkılanla yeni yapılacak arasındaki fark önemli. 100 milyar doların üzerinde kaynağa ihtiyaç var. Biz de odalar birliği olarak bin konutun bedelini üstleneceğiz” diye konuştu.


“OSB personelinin eğitimi önemli”

Afetle mücadele konusunda her şeyin sadece AFAD’tan beklenmemesi gerektiğini belirten Yorgancılar, “İşin ekipman ve personel ayağı var. OSB’lerdeki personellerin eğitim alması, ekip kurulması çok önemli. Bu şehirlerin meselesi değil, Türkiye’nin meselesi. AFAD’a nasıl yardımcı olabiliriz bu önemli. 36 GTİP numarasında yurtdışından ithal edilen ürünlerin yerlileştirilmesi konusunda önemli bir fırsat var. AFAD bu ürünleri ithal etmek için 6,5 milyar dolara yakın para harcıyor. Bunların yerlileştirilmesi için de bu ekipmanlar sanayicinin ayağında” ifadelerini kullandı.


AFAD kapasitesini 6 bin personele çıkarıyor

İzmirli sanayicilerle AFAD’ın ihtiyaçlarını değerlendirmek üzere bir araya geldiklerini ifade eden AFAD Genel Müdürü Sadi Ergin ise arama kurtarma malzemelerini artık yurtdışından ithal etmek istemediklerini belirtti. Afetselliği yüksek bir ülkede yaşadıklarını vurgulayan Ergin, “Kaynaklarımızı artırmalıyız. Olası her afete karşı hazırlık olmalıyız. 6 Şubat depremlerinin etkisinden henüz çıkamamışken her türlü muhtemel duruma karşı hızlı aksiyon almalıyız. Bu nedenle aldığımız bazı tedbirler var” dedi. 

6 Şubat depremlerini kimsenin beklemediğini ve bunlardan ders çıkarılması gerektiğini dile getiren Ergin, “6 Şubat’a yakalandığımızda AFAD başkanlığının kapasitesinde 2 bin 800 arama kurtarma teknisyeni vardı. Bunlarında bine yakını son 1 yılda alındı. Yaklaşık 2 bin 400 personelle arama kurtarma mücadelesi verdik. Uluslararası esaslarda bir enkazda 75 kişi çalışması gerekiyor. Bu esaslara göre bize 1 milyon 952 bin personel gerekiyordu. Bu mümkün değil. Profesyonel arama kurtarma personeli sayısı dünyada 800 bin kişi. Bizim istihdam etmemiz gereken sayı tabii ki daha fazla olmalı. 2 bin 931 personel daha sisteme dahil olacak ve yaklaşık 6 bin kapasiteyi bulacağız” açıklamasını yaptı.


Projeyle devletin parası ülkede kalacak

Personel konusunda devletin ve kamu kurumlarının güçlü kapasiteleri olduğunu vurgulayan Ergin, 100 bin kişilik arama kurtarma ekibinin temini için başvuracaklarını ifade etti. Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı personel, üniversiteli gençler ve madenciler gibi çeşitli kurum ve kuruluşlarda yer alan insanların bu sisteme dahil edileceğini açıklayan Ergin, “Hangi programdan ne kadar kişiyi eğiteceğimizi planladık. Bu ekibi 17 Ağustos’a kadar yetiştirmeyi planlıyoruz. Bunların malzemesi ve donanımını da temin etmemiz gerekiyor. 100 bin kişiyi aldığımız ve üreteceğiz malzemelerle eğiteceğiz. Yaklaşık 40 bin personele eğitim verdik. Kadromuz eğitimli, profesyonel, enkazda bizimle çalışmayı öğrenmiş olacak. Biz istiyoruz ki paramız sağ cebimizden çıksın sol cebimize girsin. Devletten çıksın sanayiciye girsin. Kendi ürettiğimiz malzemelerle arama kurtarma yapmak istiyoruz. Yapımını beklediğimiz ürünlere İzmir’den de ulaşmak istiyoruz” cümlelerini dile getirdi. Ergin, 24 sanayicinin de yaklaşık 3 ay içinde yerlileştirme projesi kapsamındaki ürünleri teslim etmeyi planladıklarını belirtti. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM