Pazartesi, Eylül 16, 2024

Bilmeden Olmaz

Bir şeyi bilebilmek için o konunun etrafında şekillenen tüm konuları bilmek gerekir. Bir doktorun herhangi bir hastalığı teşhis ve tedavi edebilmesi için tüm tıbbiye bilgilerini öğrenmesi gerekir. Çünkü insan vücudu ile ilgili tüm konular birbiri ile ilintilidir. Böbreği bilmek için vücuttaki tüm sistemleri bilmek gerekir. İş sağlığı ve güvenliğine yönelik son halka olan temel teknik bilgileri öğrenmek, anlamak ve uygulayabilmek için de bilmen gereken birtakım şeyler var.

Yönetim bilmen gerekir.

Yönetim bilmezsen işleri sistematize edemez, iş süreçlerini planlayamaz, olay ve olgular ile ilgili analiz – sentez yapamaz, kişi ve kitleleri belirlenen hedefe doğru organize edemezsin.

İletişim bilmen gerekir.

İletişim bilmezsen hangi kademe çalışan ile hangi seviyede diyalog kurman gerektiğine karar veremez, güçlü bir imaj oluşturamaz, güvenlik hiyerarşisini sağlayamaz, doğru mesajı, doğru kanal ile doğru kitlelere veremez hatta doğru düzgün bir yazışma bile yapamazsın.

Sosyoloji bilmen gerekir.

Sosyoloji bilmezsen davranış kalıplarını tanımlayamaz, çalışan davranışlarına yön veren toplumsal faktörleri bilemez, kültürel ve kalıtsal reflekslere anlam veremezsin.
Psikoloji bilmen gerekir.

Psikoloji bilmezsen negatif/güvensiz tutum ve davranışları değiştiremez, kime nasıl davranman gerektiğini bilemez, hangi davranışın altında hangi duygu/düşünce durumu olduğunu saptayamazsın.

Eğitim – Öğretim bilmen gerekir.

Eğitim – Öğretim bilmezsen eğitim ile öğretimin ayrımını yapamaz, yöneticiler de dahil olmak üzere çalışanları geliştiremez, öğrenilmesi gereken şeyleri öğretemez, eğitilmesi gereken dinamikleri eğitemezsin.

Peki ne yapabilirsin?

Mesela ilgili tüm mevzuatı ezberler, işletmeye ne yapılması gerektiğini “normsal” anlamda ifade eder fakat nasıl yapılacağını anlatamazsın.

Çalışanlar KKD kullanmalı dersin fakat psikoloji ve eğitim – öğretim bilmediğin için bu alışkanlığa sahip olmayan çalışanların davranışlarının nasıl değiştirileceğini bilemez ve değiştiremezsin.

Güvenlik önlemleri alınmadan işe başlanmaması gerektiğini söylersin fakat sistem ve planlama bilmediğin için 100’lerce ayrı lokasayonda, 100 farklı işi yapan 1000 çalışanın işe başlamadan evvel güvenlik önlemi almasını sağlayamaz ve bunların sistematik olarak kontrolünü yapamazsın.

Üst yönetimin İSG süreçlerine aktif katılım sağlaması gerektiğini söylersin fakat yönetim ve iletişim bilmediğin için doğru, güçlü ve bağlayıcı bir yönetim sistemi kuramaz, ortaya güçlü bir imaj koyamaz, üst seviyede bir iletişim stratejisi ve bürokrasi süreci yürütemezsin.

Çalışanların eğitim alması gerektiğini söylersin hatta “o eğitimi” verirsin de fakat eğitim – öğretim bilmediğin için eğitimin bir süreç, öğretimin ise biçimsel ve sınırlı bir öğrenme şekli olduğunu anlayamaz, tüm öğretim faaliyetlerinin aynı zamanda eğitim faaliyeti olduğunu, ancak tüm eğitim faaliyetlerinin bir öğretim faaliyeti olarak nitelenemeyeceğini bilemezsin. Böylelikle total manada küçük bir davranış değişikliği sağlayamaz, zerre kadar bir değer oluşturamazsın.

Bilmeden biliyormuş gibi yaparsan sadece kendini kandırmış olmazsın çünkü direkt insan hayatı üzerine kurgulanan bir mesleği icra ediyorsun. Yani bilmen lazım, bilmeden olmaz, olamaz!

Murat Çağlar

Diğer Yazarlar