Pazartesi, Eylül 16, 2024

Yanlış eğitim öğrenci işçiyi canından ediyor


Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ocak ayı olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. 2024 yılına ilişkin risklerin ve beklentilerin konuşulduğu toplantıda, yüksek katma değerli üretimi için nitelikli işgücü gerektiği vurgulandı. Dış ticaret açığının kapatılması için gerekli olan bu üretim için ise sanayicinin ara eleman bulmakta zorlandığı ve işsizlikten ziyade eğitim eksikliğine bağlanabileceğini belirtildi. Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı’nın meslek lisesi öğrencilerine yönelik Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) uygulamasına ilişkin bazı sıkıntıların ortaya çıktığını söyleyen EBSO Meclis Başkanı H. İbrahim Gökçüoğlu, 2023 yılı eylül ayından bugüne kadar 8 öğrenci işçinin işyerlerinde hayatını kaybettiğini vurguladı. Gökçüoğlu, “Son 10 yılda 671, son 22 yılda 907 çocuk işçi hayatını kaybetti” dedi.

Uygulamanın içeriğini paylaşan Gökçüoğlu, “İşletmede çalışan Ortaöğretim mezunları işletmede ‘Eğitim Birimi’nin olması halinde okula gitmeden haftada bir gün eğitim biriminde derslerini usta öğretici ve eğitici personelle yapabilmekte. Okulda verilen eğitimin işyerinde verilmesi mümkün olamaz. 14 yaşında cahil denebilecek çocukların algılaması da ona göre farklı. Ağır makinelerde çalışacak çocuklar değil bunlar. Bu durum iş kazalarına da açık bir ortam sunuyor. İşverenlerimiz, bu konuda çok dikkatli olmalı. Eğitimsiz nesil yetiştirmeye hızla gidiyoruz” diye konuştu.


Bütçe alarm veriyor

Diğer taraftan devlet bütçesinin alarm verdiğini belirten Gökçüoğlu, “2024 yılı bütçe giderleri yüzde 84 artışla 12,1 trilyon TL, 2024 yılı bütçe gelirleri yüzde 78 artışla 9,3 trilyon TL, bütçe açığı da 2024 yılında 2,7 trilyon TL olması öngörülüyor. Vergi artışının yüzde 85, enflasyonun yüzde 36 hedeflendiği bir ortamda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ‘2024 yılında bütçeye tam uyarsak, 2,7 trilyon lira açık vereceğiz’ açıklamasını yaptı. Bütçeye tam uyulmazsa belki çok daha fazla açık verilecek. Peki, nasıl finanse edilecek? Vergi olarak yine vatandaşa mı güveniliyor, yoksa yüksek oranlı faizlerle temin edilecek borca mı? Sadece bu rakamlar bile 2024 yılında bizi neyin beklediğini açıkça göstermekte” ifadelerine yer verdi.


Yorgancılar: Küresel büyümedeki yavaşlama ekonomide baskı yaratacak

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise yılın ilk toplantısında ağırlıklı olarak 2024 yılına ilişkin riskleri ve beklentileri sıraladı. Fitch tarafından, 2024 yılı için belirlenen küresel makro temaları paylaşan Yorgancılar, küresel ekonomide senkronize olmayan yavaşlama, maliye-para politikası kopukluğu ve jeopolitik belirsizliğin hakim olması gibi maddeleri vurguladı. Yorgancılar, “2024’te büyüme politikaları nedeniyle küresel büyümenin yüzde 2,6’dan yüzde 2,1’e keskin bir şekilde yavaşlaması, gelişmiş piyasaların ana itici gücü ile sıkılaştırmanın ekonomik faaliyet üzerinde baskı yaratması bekleniyor” dedi. Yorgancılar ayrıca, yatırım açısından son derece avantajlı ve önü açık bir ülke konumunda olduğunu vurguladığı Hindistan için de dikkat edilmesi gereken ülkelerin başında geldiği yorumunu yaptı.

Dünya Ekonomik Forumu zirvesinde yayınlanan ‘Küresel Riskler Raporu 2024’e de dikkat çeken Yorgancılar, “Yaklaşık bin 500 küresel uzmanın görüşlerinden oluşan küresel risklerde ilk sırayı geçen sene listede olmayan ‘Yanlış bilgi ve dezenformasyon’ alıyor. Teknoloji ve sosyal medyanın gelişmesi ile birlikte benzer bir tecrübeyi seçimlerde biz de yaşamıştık. Yine Dünya Ekonomik Forumu kapsamında uzmanlara sorulan bir başka soru da 2024’te küresel ölçekte maddi bir kriz yaratma ihtimalinin en yüksek olduğu 5 risk. Sıralamada yüzde 66 ile aşırı hava olayları; yüzde 53 ile yapay zeka tarafından oluşturulan yanlış bilgi ve dezenformasyon; yüzde 46 ile toplumsal ve/veya politik kutuplaşma; yüzde 42 ile yaşam maliyeti krizi; yüzde 39 ile siber saldırılar yer aldı” diye açıkladı.


Kızıldeniz krizi mazot tüketimini %30 artırdı

Kızıldeniz ve Hürmüz Boğazı’nın kritik önemini ve olası bir krizde ticaretin zarar göreceğini de aralık sonundan itibaren test etmeye başladıklarını söyleyen Yorgancılar, “Ticaretin neredeyse yüzde 12’sinin yapıldığı Kızıldeniz rotasında gemilerin normalde 18 bin 520 kilometre aldıkları yol, saldırılar yüzünden 25 bin kilometreye çıktı. Mazot tüketimi yüzde 30 arttı. 3 bin ile 5 bin euro arasında fiyat farkları oluştu. Bu durum doğal olarak maliyetlere olumsuz yansırken, küresel enflasyonu da yeniden körükleyecek. Bununla birlikte tedarik sorunları ve endişe giderek artmakta. Siparişlerde de gerileme söz konusu. Avrupa-Asya ticareti açısından Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor projesi, mutlaka değerlendirilmeli. Bu Türkiye için bir fırsat. İş birlikse iş birlik, yatırımsa yatırım, zaman kaybedilmeden yapılmalı” dedi.

Savaştan dolayı Rusya’dan para transferlerinde yaşanan sorunun ise şimdilik tekstil, hazır giyim, ayakkabı ve gıda sektörlerinde giderildiğini belirten Yorgancılar, “Ancak, diğer sektörler için de ihracat bedellerinin alınması sağlanmalı. İhracat yapıyorsunuz, GTİP numarası uygun değil diye geri gönderiliyor. İhracatınızı mümkün olduğunca devlet bankasından yapın” diye konuştu.


Yeşil sanayi üreten firmalara 450 milyon dolar bütçe

Yorgancılar, Dünya Bankası’nın desteği ile TÜBİTAK, KOSGEB ve Sanayi Teknoloji Bakanlığının girişimleri sonucunda devreye alınan 450 milyon dolar bütçeli ‘Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ hakkında da bilgi paylaştı. Projeyle yeşil üretim ve kaynak verimliliği odaklı Ar-Ge ve yenilikçilik çalışmaları yapan firmaların destekleneceğini belirten Yorgancılar, “KOSGEB eliyle verilecek olan 250 milyon dolarlık bütçeyle KOBİ’lere Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi Proje Teklif Çağrısı ile işletmelerin çatı üstü ve sanayi tesisi içerisindeki birleşik güneş enerjisi yatırımlarına 14 milyon TL’ye kadar; Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi Proje Teklif Çağrısı ile de Enerji verimliliği, Su verimliliği, Hammadde verimliliği, Sürdürülebilir ve iklime dayanıklı atık geri dönüşümü, Endüstriyel simbiyoz ve döngüsel ekonomi konu başlıklarında hazırlayacakları projelere 4 milyon TL’ye kadar destek verilecek. 2053 net sıfır emisyon hedefi yolunda önemli bir destek” şeklinde ifade etti.

KAYNAKEBSO
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM