Cuma, Eylül 20, 2024

Güzellik salonları denetim çıkmazında

GÜLCİHAN ALTINKAYA

Kozmetik ürünlerindeki fiyat artışı ve ithal malzemelerin fazlalığı nedeniyle sıkıntı yaşayan güzellik salonları, kullandıkları cihazlar için yapılan denetimler nedeniyle de zor günler yaşıyor. Denetimler sonucunda güzellik salonlarındaki cihazların ‘tıbbi’ olarak değerlendirilmesi ve kullanımına izin verilmemesi sektörde sorun yaratıyor.

İzmir Kuaförler Manikürcüler ve Güzellik Salonu İşletmecileri Esnaf Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Güzellik Uzmanı Elif Orçin, yıllık iş denetimlerinin 2024 yılının şubat ayında başladığını söyledi. Güzellik salonlarındaki cihazların kaldırıldığına değinen Orçin, “Ciro ve siftah yapmadan, iş yeri açıp kapatıyoruz, kira ödüyoruz. Personel çıkartmak zorunda kalıyoruz. Mesleğimiz tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Öte yandan güzellik salonlarında kullanılan cihazları alırken bir sürü yatırım yaptık, yüzde 18 KDV ödedik. Yaptığımız işlemlerle de KDV, gelir vergisi, stopaj vergisi ödedik. Birçok kişiye istihdam olanağı sağladık” ifadelerinde bulundu.


“Güzellik salonları yılda iki kere denetlenecek”

Güzellik salonlarında cilt, vücut bakımı, lazer ve diğer epilasyon yöntemlerinde kullandıkları cihazların kılavuzu ya da tanıtım broşürlerini CE belgeleriyle birlikte beyan etmelerinin istendiğini belirten Orçin, “Yapılan incelemeler sonucunda cihazlar tıbbi olarak değerlendiriliyor ve salonlarımızda kullanamıyoruz. Ancak selülit masajı, cilt bakımı yapmak ve cildi ölü hücrelerinden arındırmak mesleğimizin yeterliliğinde var. Aldığımız eğitimlerde vücudun şekillenmesini sağlayacak ultrasonik ses dalgaları cihazlarını nasıl kullanacağımızı öğreniyoruz” diye konuştu.

Güzellik salonlarında belgeleri olan ve kozmetik amaçlı kullanılabilen cihazlar olduğunu belirten Orçin, “Bir de ‘tıbbi’ olarak değerlendirilen 93/42/EEC standardına sahip cihazlar var. Tıbbi cihaz oldukları için bunları güzellik salonlarında kullanmıyoruz. Bugüne kadar kullandığımız cihazları ibraz ederek ruhsatlı bir şekilde çalışmaya devam ettik. Ancak 2023 itibariyle yeni bir denetleme mekanizması geldi. Güzellik salonları yılda iki kere rutin olarak denetlenecek” dedi.


“Meslek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya”

Selülitler üzerinde kullanılan ve kan dolaşımını hızlandıran G5 cihazını kullanamadıklarını belirten Orçin, şunları söyledi: “Bu cihazla vücuda masaj yaparak selülit görünümünün düzelmesini daha iyi hale gelmesini sağlarız. Ancak selülit cilt altı bir yağ bezi hastalığı olarak görüldüğü için G5’te tıbbi cihaz olarak değerlendiriliyor. Örneğin; frimatör ölü hücrelerin temizlenmesine yardımcı bir alet. Yönetmeliğimizde var ve salonumda bulundurmam gereken cihazlar arasında yer alıyor. Ama ölü hücre tabakasını temizlediği için ‘hücre’ kelimesinden dolayı tıbbi olarak değerlendiriliyor.”


İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM