Cuma, Eylül 20, 2024

‘112 AKS’ İzmirlilerin can güvenliğini sağlayacak

Türkiye’deki arama kurtarma malzemeli ilk ambulans servisi olan 112 AKS ambulans sistemini tanıtan Soyer, 112 AKS ambulans sayısını 30’a çıkartmayı hedeflediklerini söyledi


İzmir’de Türkiye’nin arama kurtarma malzemeli özel donanımlı ambulans statüsündeki ilk ambulans servisi olan 112 AKS (Arama Kurtarma Sağlık) ambulans sistemi tanıtımı gerçekleşti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ev sahipliğinde gerçekleşen tanıtım töreninde 112 AKS ambulans sistemiyle donatılan araçlar ile tatbikat yapıldı. 112 AKS ambulans sistemiyle İzmir’in bir kez daha Türkiye’ye öncülük ettiğini ifade eden Soyer, “Bu sistemle 4 buçuk milyon İzmirlinin can güvenliğini teminat altına alan yepyeni bir adım attık. Acil durumlarda, kazalarda temel ve ileri yaşam desteği uyguladığımız bu sistem kazazede vatandaşlarımızın bütün ihtiyaçlarına cevap veren tam teşekküllü bir sağlık hizmetini içeriyor. Çok yakında 112 AKS ambulans sistemine hizmet veren araç sayımızı 30’a çıkartmayı hedefliyoruz” diye konuştu.


“AKS ambulanslarını şehrin 12 farklı noktasında konumlandırdık”

Yeni sistemle AKS ekiplerinin arama kurtarma çalışmalarının hemen ardından ihtiyacı olan vatandaşları 112 ekiplerine veya en yakın hastaneye ulaştırdıklarını vurgulayan Soyer, “Bu hizmeti vermek için özel donanımlı ambulans statüsü alan paramedik ve acil tıp teknisyeni ile desteklediğimiz 14 AKS ambulans aracını hizmete alıyoruz. Araçlarımızı Aliağa’dan Urla’ya şehrin 12 farklı noktasında konumlandırdık. Hastaneler arasındaki ulaşım hizmetlerimizi de ileri yaşam desteği sunduğumuz bu araçlarla gerçekleştireceğiz. İzmir’de bu örnek çalışmayla bir kez daha ülkemize öncülük ediyoruz” sözlerini kullandı.


“Güvenle ve huzurla uyum içinde yaşanılacak bir şehir yarattık”

İzmir’de hizmet veren AKS ambulans sistemi araç sayısını kısa sürede 30’a çıkaracaklarını belirten Soyer, “İzmir itfaiyesinin kahraman personeliyle 5 yılda şehrimizde göz kamaştırıcı bir güvenli yaşam ağı kurduk. Birlikte depremlerde, yangında, selde, kazalarda vatandaşların can güvenliğini sağlamak için eşi benzeri görülmemiş bir seferberlik yaptık. Mahallelerinde sokaklarında güvenle ve huzurla uyum içinde yaşayacağımız bir dirençli şehir yaratmak için çok önemli işler gerçekleştirdik. İtfaiye teşkilatımızın gücünü ve hareket kabiliyetini arttırmak için belediyemizin bütün imkanlarını seferber ettik. Önce yaşayan her vatandaşımızın güven içinde olduğu duygusunu vermemiz lazım. İşte o güveni verecek olanda başta sizlersiniz.  Çok yakında 112 AKS ambulans sistemine hizmet veren araç sayımızı 30’a çıkartmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.


“Ambulansların trafik tescillerinin sağlanabilmesi önemli bir süreç”

AKS sistemini kurabilmek adına uzun uğraşlar verdiklerini belirterek yaşanan kazalarda olay yerinde müdahalenin önemini vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı İsmail Derse ise “AKS ambulans servisimizin lansman programı bildiğimiz üzere ilk olarak ülkemizde İzmir itfaiyesi tarafından başlatılan bir proje. 1999 yılında Düzce depremiyle arama kurtarma faaliyetlerini yürüten bir sistemdi ama bununla ilgili özellikle ambulans servisi haline gelebilmek için uzun uğraşlar verdik. Bu yol almanın en önemli noktası özellikle ambulansların trafik tescillerinin sağlanabilmesi ve tam donanımlı hale getirilmesinin trafik tescili süreciydi. Bu süreç çok uzun sürdü. Arkasından 112 ambulansların sağlık sistemine girebilmesi için de ayrıca bir çalışma yürüttük. Bunun için birkaç kez Sağlık Bakanlığı il müdürlüğüyle protokoller gerçekleştirmeye çalıştık” dedi.


“Türkiye’de AKS ambulansların yaygınlaşmasını sağlamak istiyoruz”

Derse, “Geçmiş yıllarda trafik kazasına giderdik, kurtarmamız gerçekleştirdik, saatlerce ambulans beklerdik.  Gözümüzün önünde yitip giden hayatları gördük. Biz bu yitip giden hayatları çare olmak için anında orada olan itfaiye hizmetlerini, arama kurtarma faaliyetlerini yürüten ve paramedikler ile desteklenmiş ambulans hizmeti verebilecek bir grupla yapabileceğimizi biliyorduk. Türkiye genelinde bunun yaygınlaşmasını sağlamak en büyük hedeflerimizden biri. İlk aşamada 12 noktada planlamalarımızı yaptık. Bunları da 4 bölgeye ayırdık. 74 tane paramedik personelimizle birlikte araçlarımızı hazır bulundurduk. Burada dikkatinizi çekmek istediğimiz en önemli nokta bu araçlarımızda biz ileri yaşam desteği veriyoruz. Yani en son noktada doktordan sonra yapılabilecek bir hareketi buradaki 74 paramedik arkadaşımızla birlikte yapı yapıyoruz” diye konuştu.


“Ayda yaklaşık 500 vakaya müdahale ediyoruz”

AKS sisteminin tam olarak çalıştığı 6 aylık süreçte toplamda yaklaşık 6 bin vakaya hizmet verdiğini dile getiren Derse, “AKS sistemi 2020’nin yarı yılında tam sistem olarak çalışmaya başladı. Arama kurtarma faaliyetlerinde 3 bin 64, planlı görevlendirmede 658, evden hastaneye, hastaneden eve bin 533 ve 112 acil çağrı medikal vakalara 691 hastamıza hizmet verdik. Toplamda 5 bin 946 vakaya yaklaşık 6 ay gibi bir sürede önemli katkıda bulunduk. Bu da ayda yaklaşık 500 vakaya müdahale ediyoruz demek. Ambulans servisimizi hem ilimiz içinde hem ilimiz dışında bu hizmeti veriyoruz. Hastaneden hastaneye, hastaneden eve, evden hastaneye nakil yapıyoruz. İl dışı ise hastaneden ilimiz dışındaki herhangi bir hastaneye ilimiz sınırındaki bir hastaneden il dışındaki bir hastaneye hasta nakli gerçekleştiriyoruz. AKS sisteminin çalışması için bir yapılanmaya ihtiyaç var. Bu yapılanmayı da şoföründen araç amirine, paramedik ve AKS personeli olarak tamamen eğitimlerle donatılmış personellerimiz ve uzman personel teknik personellerimize gerçekleştirmekteyiz. Bu teknik personellere, paramedik arkadaşlarımıza özel eğitimler vermemiz gerekiyor çünkü kazazede enkaz altında, kuyuda veya trafik kazasında olacak. Buradaki teknik ekipman ve donanımı da kullanacak. O yüzden görev alan personelimizi tam donanımlı halde eğitimlerini tamamlayarak hazır hale getiriyoruz” sözlerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM