Perşembe, Eylül 19, 2024

DSİ’den İzmir’e 21 yılda 217 tesis

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin dört bir yanında su yapılarını inşa ederek vatandaşların hizmetine sunma sorumluluğunu yerine getiriyor. İklim ve toprak yapısı olarak İzmir’in Türkiye’nin en verimli ovalarına sahip olduğunu belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Yılda üç hatta dört kez verim alınabilen verimli toprakları ve elverişli iklimi ile İzmir, Türk tarımının dünya ile rekabetinde önemli bir misyona sahip. Bu bilinçle 21 yıl önce başlattığımız çalışmalar kapsamında İzmir’e 29 milyar 469 milyon 750 bin 927 TL yatırım yaptık. 217 tesisi vatandaşımızın hizmetine sunduk” dedi İzmirliler için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.


İzmir’e yılda 71,8 milyon metreküp içme suyu

İzmir için son 21 yılda 7 içme suyu tesisi inşa ederek kentin 2040 yılına kadar ki içme suyu problemini çözdüklerini belirten Balta, hizmete alınan tesisler sayesinde 1 milyon 232 bin kişinin günlük su ihtiyacının karşıladıklarını kaydetti. Balta, “Bu tesislerden İzmir’e yılda 71,8 milyon metreküp içme suyu sağladık” diye konuştu.

DSİ olarak İzmir için adeta yatırım seferberliği başlattıklarını belirten Balta, son 21 yılda kent genelinde 38 baraj, 8 gölet, 8 de yeraltı depolama tesisi inşa ettiklerini söyledi. İzmir’in depolama hacminin bu tesisler sayesinde 558,81 milyon metreküpe çıktığını açıklayan Balta, 4 baraj projesinin inşaat, 2 projenin yatırım, 9 projenin ise planlama aşamasında olduğunu söyledi.


Üreticilerin refah seviyesini artırmak hedefleniyor

İzmir’i Türk tarımının lokomotif kentlerinden biri olarak gördüklerini anlatan Balta, “Hayata geçirdiğimiz 44 sulama tesisi ile hem ülke ekonomisine katkı sunmayı hem de İzmirli üreticilerin refah seviyesini artırmayı hedefledik. 493 bin 510 dekar araziyi modern sulamaya açtık. Yıllık 2,94 milyon lira zirai gelir artışı sağladık” dedi. Balta, “Vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla son 21 yılda İzmir kent genelinde tam 111 dere ıslah ve taşkın koruma projesi hayata geçirdik. 102 yerleşim birimi ile 113 bin 670 dekar arazide su baskını riskini minimize ettik” diye ekledi.


Küçük Menderes havzasında verim artırılacak

Küçük Menderes havzasının bereketli topraklarındaki verimi daha da artırmak için başlatılan Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri projesi çalışmalarının hala devam ettiğini kaydeden Balta, “109 bin 500 dekar arazinin tescil işlemlerini tamamladık. 17 bin100 dekar alandaki çalışmalarımız da devam ediyor. Proje tamamlandığında Küçük Menderes havzasında toplam 126 bin 600 dekar verimli tarım arazisi daha rantbl bir hale gelecek” dedi. 

DSİ Türkiye’nin su ve enerji gücü olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade den Balta, “Genel müdürlüğümüz kurulduğu tarihten bu yana ‘Su Vatandır’ anlayışıyla çalışmalarını sürdürerek işletmeye aldığı baraj ve göletler ile 183 milyar metreküp su depolama kapasitesi geliştirdi. Tamamlanan projeler ile 71 milyon dekar arazi sulamaya açılırken, yaklaşık 2 milyon hektar alan taşkınlardan korundu. Hizmete alınan içme suyu tesisleri ile yıllık 5,2 milyar metreküp memba kalitesinde içme suyu temin ediliyor” ifadelerinde bulundu.

KAYNAKDSİ
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM